Στην τελική ευθεία για την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Υπουργείο Εσωτερικών για το έργο αποκαταστάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου

Μετά τις εκλογές η δημοπράτηση για τις όψεις

Αναφορά σε όσα περιλαμβάνει το έργο προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ για το ιστορικό κτήριο της πλατείας Μιαούλη

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά το έργο των αποκαταστάσεων των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της πλατείας Μιαούλη, καθώς μετά τις εθνικές εκλογές και τα νέα πρόσωπα στο Υπουργείο Εσωτερικών, προχωρά πλέον με ταχείς ρυθμούς το θέμα της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του αρμόδιου Υπουργείου.

Διαβεβαιώσεις για την προώθηση – άμεσα - της χρηματοδότησης των 2 εκατ. ευρώ στο δημοτικό ταμείο έλαβε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής από το Υπουργείο Εσωτερικών, αρχές τις τρέχουσας εβδομάδας, με τον ίδιο να τονίζει πως πλέον “το νερό μπήκε στο αυλάκι” και ως εκ τούτου, ο Δήμος θα προχωρήσει στη δημοπράτηση του μεγάλου και πολυσυζητημένου έργου λογικά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με όσα υπαγορεύει η μελέτη του έργου, οι παρεμβάσεις θα “αναζωογονήσουν” συνολικά τις όψεις του Δημαρχιακού Μεγάρου και θα χαρίζουν την ασφάλεια στον δημόσιο χώρο γύρω από το ακίνητο, τμήματα του οποίου σήμερα, παραμένουν αποκλεισμένα, εξαιτίας της επικινδυνότητας.

Μέχρι την υλοποίηση του έργου, το απευκταίο σενάριο της πτώσης τμημάτων από τις εξωτερικές όψεις, παραμένει ο “εφιάλτης” της Δημοτικής Αρχής και γι αυτό οι πολίτες οφείλουν να συμμορφώνονται με τα μέτρα που έχει λάβει η Τεχνική Υπηρεσία στην περιοχή.

Αμεσότητα πλέον από το Υπ. Εσωτερικών

Σε ενημέρωση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Μηνά Αληφραγκή για το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί για να προχωρήσει ο διαγωνισμός του έργου, ανέφερε τα εξής. “Επικοινώνησα με την αρμόδια υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα, καθώς εκείνη διαχειρίζεται την υπόθεση για τη χρηματοδότηση. Μου ανέφερε πως προχωρά το θέμα. Είμαστε στο στάδιο που θα πάει στον Υπουργό για υπογραφή. Χθες μάλιστα ζήτησε και κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες για να μπουν στην προγραμματική σύμβαση, η οποία θα σταλεί προς υπογραφή”. Συμπλήρωσε δε, πως, “η προγραμματική σύμβαση θα είναι ανάμεσα σε εμάς και στο Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υφυπουργός ο κ. Λιβάνιος απ΄ όσο γνωρίζω θα υπογράψει τη σχετική προγραμματική σύμβαση. Έχουμε τη διαβεβαίωση μάλιστα πως ο ίδιος θα ενεργήσει άμεσα”.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ακριβή χρόνο της υπογραφής της σύμβασης, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως δεν μπορεί να απαντήσει, ωστόσο, τόνισε πως, “απ΄ ό,τι μου μετέφερε η αρμόδια από το Υπουργείο εντός των επόμενων 15-20 ημερών, θα έχουμε το σχέδιο της προγραμματικής ώστε να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά βήματα που είναι απαραίτητα. Θα πρέπει να κάνουμε αποδοχή της χρηματοδότησης των 2 εκατ. ευρώ, να ενταχθούν αυτά τα χρήματα στον προϋπολογισμό. Εμείς τα τεύχη δημοπράτησης τα έχουμε έτοιμα όπως έχω πει. Ενόψει των εκλογών κρατώ μία επιφύλαξη για το αν θα μπορούμε να πάμε άμεσα στον διαγωνισμό, καθώς δεν ξέρω αν θα επιτρέπονται αναμορφώσεις στον προϋπολογισμό”.

Ωστόσο, επεσήμανε πως, “εκτιμώ ότι η δημοπράτηση του έργου θα πάει μετά τον Οκτώβριο. Ήδη τελειώνει ο Ιούλιος, μέχρι να έρθει η τελική απόφαση θα πάμε μέσα Αυγούστου και ακολουθούν οι άλλες διαδικασίες που περιέγραψα”.

Δρομολογήθηκε το έργο

Δεδομένης της ταλαιπωρίας που έχει υποστεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εδώ και δύο – τρία χρόνια για την απόκτηση μελέτης, για την έγκρισή της και για την κατοχύρωση της χρηματοδότησης, ο κ. Αληφραγκής τόνισε πως ευτυχώς πλέον, το έργο δρομολογήθηκε και αυτό δημιουργεί μία ασφάλεια στη Δημοτική Αρχή.

“Το θέμα είναι πως το νερό μπήκε στο αυλάκι, γιατί προσωπικά είχα θορυβηθεί με όσα περάσαμε για την απόκτηση της χρηματοδότησης και τις εγκρίσεις της μελέτης”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τέλος πως, “η χρηματοδότηση είναι 2 εκατ. ευρώ και το ποσό των 200 χιλ. ευρώ επιπλέον θα το βάλει ο Δήμος”.

Παρεμβάσεις και έργο

Αναφορικά με τις κύριες παρεμβάσεις που θα γίνουν και περιλαμβάνονται στη μελέτη για τις εξωτερικές όψεις του Δημαρχείου Σύρου, προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού πρέπει να αναφερθούν τα ακόλουθα: α. Αποκατάσταση επιχρισμάτων, όπου αυτά έχουν αποσαθρωθεί, β. Αποκατάσταση διακοσμητικών στοιχείων, γ. Αποκατάσταση κεραμικών μερών στα μπαλκόνια και στα κουφώματα, δ. Αποκατάσταση των μαρμαρικών όπου είναι εφικτό και όπου λείπουν τεμάχια, θα τοποθετηθούν νέα, ε. Αποκατάσταση των πύργων που έχουν θέματα επικινδυνότητας (μόνωση, αποκατάσταση κουφωμάτων, επιχρίσματα, οροφές), στ. Συντήρηση κουφωμάτων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το Υπουργείο Πολιτισμού είχε κάνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις για τα κουφώματα, καθώς πρόθεση του Δήμου ήταν η αντικατάστασή τους. “Η πρόταση του μελετητή ήταν να αντικατασταθούν τα κουφώματα. Απ΄ ό,τι φαίνεται από την απόφαση έγκρισης, αυτό δεν το επιτρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα υπάρξει συντήρηση των ήδη υπαρχόντων. Αν κάποιο κομμάτι είναι σάπιο θα το αλλάξουμε, προσπαθώντας όμως να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν τα περισσότερα εκ των υπαρχόντων”, σχολίασε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας τέλος τα εξής. “Η επιλογή του Υπουργείου, σε αυτά τα κτίρια μνημεία είναι να διατηρούνται και τα πρώτα υλικά του κτιρίου. Αυτό δεν είναι κάτι τόσο τραγικό για το Δημαρχείο, επειδή τα κουφώματα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Η ξυλεία του Δημαρχείου δεν ήταν κακής ποιότητας”. Κατέληξε δε, υπογραμμίζοντας πως, “είναι θετικό πως επιτρέπουν να βάλουμε διπλά τζάμια”.