Ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες της Σύρου
- Τετάρτη, 9 Αυγούστου, 2023 - 06:20
- / Eνημέρωση: 10 Αυγ. 2023 - 2:00
“Άλμα” στη νέα εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού πραγματοποιεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προωθώντας προς το νέο ΕΣΠΑ, πρόταση με επτά δράσεις για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, με προϋπολογισμό 570 χιλ. ευρώ.
Η δημιουργία “έξυπνων” διαβάσεων πεζών για τη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ, η ανάπτυξη συστήματος τηλεϊατρικής, η δημιουργία μίας “έξυπνης” ψηφιακής βιβλιοθήκης και η λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών στο δημοτικό ταμείο, αποτελούν κάποιες από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου, στην πρόταση που έχει έτοιμη και θα υποβάλλει στο νέο ΕΣΠΑ, το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτέμβρη.
Για τα παραπάνω, αποφασίζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, προκειμένου να προχωρήσει η πρόταση και ο Δήμος να διεκδικήσει και να λάβει 570 χιλ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου μιλώντας σχετικά στην “Κοινή Γνώμη”, τόνισε πως ο Δήμος “κάνει προσπάθειες να παρέχει όλες τις απαραίτητες παροχές στις ευάλωτες ομάδες της τοπικής κοινωνίας, αφού με τα ψηφιακά “εργαλεία”, οι συμπολίτες μας μπορούν να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα”.
Άλλωστε, αυτή είναι και η εικόνα και το “πρόσωπο” ενός σύγχρονου Δήμου, ο οποίος εξετάζει και “κυνηγά” τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις.
Ο κ. Γιαλόγλου υπενθυμίζει δε, πως, αρχικά ο Δήμος είχε κάνει “κρούση” για σχετική πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ωστόσο, δεδομένων άλλων προτάσεων που πήραν χρηματοδότηση από εκεί, οι δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τέθηκαν εκτός.
Σήμερα, με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η Δημοτική Αρχή προωθεί τροποποιημένη και εμπλουτισμένη την αρχική πρόταση, σε σχετική πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ.
Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ
Ειδικότερα, εξηγεί πως η πρώτη δράση της πρότασης αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός συστήματος τεσσάρων έξυπνων διαβάσεων πεζών και φιλικών προς ΑΜΕΑ. Οι θέσεις που αυτές θα διαμορφωθούν είναι στο ύψος των Lidl (Ηρώων Πολυτεχνείου), στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης (οδός Νικ. Μανδηλαρά), στο ύψος του ΙΚΑ (οδός Αλ. Παναγούλη) και στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στο ύψος της επιχείρησης Σείριος.
“Η διάβαση θα πρέπει να λειτουργεί “έξυπνα” ώστε να προειδοποιεί τους πεζούς και τους οδηγούς όταν πραγματικά υπάρχει πρόθεση διέλευσης πεζών”, σημειώνει, αναφέροντας παρακάτω και βάσει μελέτης ορισμένες από τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα: “α. Να προειδοποιεί οπτικά και ηχητικά τους πεζούς που διασχίζουν τη διάβαση ή που έχουν πρόθεση να διασχίσουν τη διάβαση, μόνο όταν υπάρχει όχημα που κινείται προς εκείνη την κατεύθυνση, β. Να προειδοποιεί τους οδηγούς που προσεγγίζουν τη διάβαση ενεργοποιώντας προειδοποιητικά φώτα, μόνο όταν υπάρχει πεζός που διασχίζει τη διάβαση ή που έχει πρόθεση να διασχίσει τη διάβαση”.
Ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων
Επιπλέον, η δεύτερη δράση αφορά σε ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων. “Αντικείμενο της δράσης είναι να αποτελέσει το σημαντικότερο και ταχύτερο δίαυλο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την άμεση ανταπόκριση των σχετικών αιτημάτων, καθώς και με την αμφίδρομη επικοινωνία τους με τις υπηρεσίες που προσφέρουν κοινωνικές παροχές. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος με αυτή την δράση θα μπορεί να συγκεντρώνει, να ελέγχει και να διαχειρίζεται πληροφορίες αλλά και μια σειρά από δεδομένα που αφορούν τις Υπηρεσίες Πρόνοιας που προσφέρει”, αναφέρει, επισημαίνοντας ακόμη τα εξής: “Το πληροφοριακό σύστημα θα πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον απαιτήσεις όπως: α. Διαχείριση ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή και κοινωνικών καταστημάτων (πχ. παντοπωλείου, φαρμακείου, παροχή συσσιτίου, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ.), β. Διαχείριση προγραμμάτων ευπαθών ομάδων (όπως προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, κοινωνικό φροντιστήριο, δημιουργική απασχόληση, κατασκηνώσεις κλπ.), γ. Περιλαμβάνει όλες τις δομές, παροχές και επιδόματα που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες (ΚΕΑ, ΤΕΒΑ, Κέντρα Κοινότητας κλπ.)”.
Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών
Ενδιαφέρουσα είναι και η δράση που αφορά σε σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών βεβαιωμένων και μη οφειλών και που όπως σχολιάζει, βάσει μελέτης, “πρέπει να είναι μια σύγχρονη διαδικτυακή λύση νέας γενιάς βασισμένη σε ανοιχτά πρότυπα. Στόχος της υπηρεσίας πρέπει να είναι να παρέχει σε πολίτες και σε επιχειρήσεις προσωποποιημένη ενημέρωση και δυνατότητα πληρωμής οφειλών μέσω χρεωστικών, πιστωτικών καρτών και e-banking. Μέσω διασύνδεσης στο σύστημα οφειλών της οικονομικής διαχείρισης το οποίο είναι εγκαταστημένο στον οργανισμό θα πρέπει να προσφέρεται στους πολίτες η δυνατότητα προβολής, αλλά και εξόφλησης βεβαιωμένων και μη βεβαιωμένων οφειλών για εγγεγραμμένους χρήστες. Η ταυτοποίηση πρέπει να πραγματοποιείται μέσω taxisnet στοιχείων και παρέχει με άμεση πρόσβαση στην καρτέλα του οφειλέτη, σύμφωνα με το ΑΦΜ του χρήστη. Η υπηρεσία πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου χωρίς καμία φυσική παρουσία στο Δήμο”.
Παροχή συστήματος τηλεϊατρικής για απομακρυσμένη διάγνωση
Άκρως σημαντική είναι και η πρόβλεψη για παροχή συστήματος τηλεϊατρικής για απομακρυσμένη διάγνωση. Σύμφωνα με τη μελέτη και την πρόταση του Δήμου, “στις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε, η χρήση της τεχνολογίας για την διεκπεραίωση υποχρεώσεων και διαδικασιών εξ’ αποστάσεως ορίζεται ως κύρια προτεραιότητα στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας και πρόνοιας. Με γνώμονα την προστασία των ευάλωτων ομάδων και την εξασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας (continuity of care) δημοτών με χρόνια προβλήματα υγείας, προτείνεται η εξυπηρέτηση των ευάλωτων ομάδων με ψηφιακά μέσα για την παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών τηλεϊατρικής σε δημότες καθώς και η ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσης”. Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί ο κ. Γιαλόγλου, “επιλεγμένα σημεία του Δήμου θα εξοπλιστούν με κατάλληλο σετ τηλεϊατρικής, αποτελούμενο από υπολογιστή με touch screen με ειδική εφαρμογή φακέλου υγείας, tablet και διασυνδεδεμένο εξοπλισμό ιατρικών οργάνων για τη διενέργεια εξετάσεων. Στο σταθερό εξοπλισμένο σημείο του κάθε οικισμού ή και κατά την κατ’ οίκον επίσκεψη από κινητές μονάδες του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, θα δημιουργείται ο φάκελος υγείας δημότη, θα συμπληρώνεται ειδικό ερωτηματολόγιο κλινικής εξέτασης και λοιπών θεμάτων υγείας, και θα εξατομικεύεται το προφίλ του δημότη. Στη συνέχεια θα διενεργούνται ιατρικές εξετάσεις με τον διασυνδεδεμένο εξοπλισμό. Όλα τα δεδομένα θα συγχρονίζουν στο cloud, όπου θα είναι προσβάσιμο από ειδικό ιατρό ή /και τον θεράποντα ιατρό, φροντιστή του δημότη”.
Δημιουργία “έξυπνης” δημοτικής βιβλιοθήκης
Η επόμενη δράση αφορά στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων στους καταλόγους και τα τεκμήρια της δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίες θα υποστηρίξουν την δημιουργία έξυπνης δημοτικής βιβλιοθήκης. Όπως τονίζει ο κ. Γιαλόγλου, “στο πλαίσιο της δράσης θα γίνει προμήθεια λογισμικού διαχείρισης υλικού βιβλιοθήκης, καθώς και λογισμικού προβολής δημοσίου καταλόγου βιβλιοθήκης. Στο υλικό της βιβλιοθήκης θα γίνει βιβλιοθηκονομική επεξεργασία και θα επικολληθούν ετικέτες RFID. Επιπλέον, θα γίνει προμήθεια σταθμών αυτοεξυπηρέτησης και προγραμματισμού RFID, τα οποία είναι απαραίτητα για την υποστήριξη των λειτουργιών της έξυπνης δημοτικής βιβλιοθήκης”.
Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς
Επιπλέον, προτείνεται η δράση της ψηφιοποίησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. “Η δράση αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την ψηφιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, καθώς θα συμπληρώσει και θα ενισχύσει το ψηφιακό ιστορικό της αρχείο, διασώζοντας σημαντικά ιστορικά τεκμήρια και προσφέροντας τα στο ευρύ κοινό με καινοτόμες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό η δράση για να ολοκληρωθεί, θα υποστηριχτεί από μια σειρά από προκαταρτικές αλλά και συμπληρωματικές ψηφιακές ενέργειες, οι οποίες κρίνονται ως απαραίτητες. Θα διεξαχθεί εκτεταμένη συλλογή των ιστορικών τεκμηρίων και επιστημονική τεκμηρίωση. Έπειτα θα ακολουθήσει ψηφιοποίηση των τεκμηρίων”.
Ηλεκτρονική τιμολόγηση Δήμου
Τέλος, προωθείται δράση για ηλεκτρονική τιμολόγηση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. “Η υλοποίηση της Δράσης αποτελεί αναγκαιότητα στους ΟΤΑ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στο πλαίσιο εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων και περιλαμβάνει την αξιοποίηση των web services που παρέχονται από το ΚΕΔ για α) λήψη τιμολογίων, β) λήψη υπηρεσιών μητρώου αναθετουσών αρχών και οικονομικών υπηρεσιών, γ) αποστολή μηνυμάτων προς του προμηθευτές. Επιπλέον στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί η λειτουργικότητα και των ροών εργασίας των συστημάτων. Τέλος στη δράση συμπεριλαμβάνονται και οι απαραίτητες υπηρεσίες ανάλυσης, παραμετροποίησης και εγκατάστασης συστήματος, καθώς και υπηρεσίες προσαρμογής των ροών εργασίας στο οργανόγραμμα του φορέα”, αναφέρει ο Ανδρέας Γιαλόγλου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ψηφιακές υπηρεσίες σε ΑΜΕΑ και ευάλωτες ομάδες
17 Ιαν. 2023 - 6:19 - Στο νέο ΕΣΠΑ πρόταση για ψηφιακό μετασχηματισμό
6 Ιουλ. 2023 - 6:19 - Ψηφιακές θυρίδες του gov.gr σε κάθε Δήμο
29 Απρ. 2022 - 6:19 - Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης πέρασε στην ψηφιακή “εποχή”
3 Δεκ. 2020 - 6:20 - “Πρέπει να παράξουμε κάποια μεγάλα έργα”
31 Δεκ. 2024 - 6:20