Νέος προσανατολισμός αναφορικά με την Α΄ Κλειστή Αίθουσα στη Σύρο, καθώς αποφασίζεται η διάλυση της σύμβασης με τον εργολάβο

Κατεδάφιση και νέο γήπεδο μπάσκετ

Την ανέγερση ενός νέου κλειστού γηπέδου μπάσκετ θα προτάξουν ως καταλληλότερη λύση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, η Τεχνική Υπηρεσία και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής αναφορικά με τον πολυσυζητημένο χώρο στο Αθλητικό Κέντρο, αφού στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίζεται η διάλυση της εργολαβίας για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα.

Πρόκειται για έναν απόλυτα νέο προσανατολισμό που θα χαράξει η Δημοτική Αρχή, μετά από σοβαρές καθυστερήσεις στο έργο στατικής ενίσχυσης, το οποίο εν τέλει, δεν θα χάριζε ένα ασφαλές γήπεδο μπάσκετ προς την αθλητική κοινότητα της Σύρου, όπως είχε αναδείξει σε παλαιότερο άρθρο της, η “Κοινή Γνώμη”.

Δίνοντας απαντήσεις για τη σοβαρή υπόθεση, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, επεσήμανε πως η κατεδάφιση του παλαιού κτηρίου αποτελεί μονόδρομο πλέον, ώστε οι νέοι και οι νέες που αγαπούν το μπάσκετ, να έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε ένα ασφαλές γήπεδο τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, μιλά για εναλλακτικά σενάρια σχετικά με τις προπονήσεις των ομάδων, που όπως φαίνεται θα αναγκαστούν για τους δύο επόμενους χειμώνες να βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους.

  • Είχατε αναφέρει πως θα φέρνατε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να χαραχθεί μία νέα πορεία για το πολυσυζητημένο κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Θα προχωρήσετε σε διάλυση της εργολαβίας;

“Με την Α΄ Αίθουσα του μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Δηλαδή η σκέψη της Τεχνικής Υπηρεσίας και η δική μου ως πολιτικός προϊστάμενος είναι να προχωρήσουμε σε διάλυση της εργολαβίας με το σκεπτικό που είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή ακόμη και να ολοκληρωθεί το έργο, δεν εγγυάται την ποιότητα και την ασφάλεια που θα πρέπει να έχει ένας αθλητικός χώρος. Επίσης, ο εργολάβος δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει. Παρότι είχαμε ψηφίσει και στο Τεχνικό Συμβούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο τη σύνταξη συμπληρωματικής μελέτης, παρόλα αυτά είναι αρνητικός.”.

  • Ο λόγος που ο εργολάβος είναι αρνητικός από την πλευρά του, οφείλεται στο ότι το έργο οικονομικά δεν “βγαίνει”;

“Δεν βγαίνει ναι. Αυτό το έργο έχει καθυστερήσει δυο χρόνια. Έχει να κάνει με σίδερα κλπ. Υπάρχουν ανατιμήσεις γύρω στο 50-60%. Δεν βγαίνει. Έχει κάνει αίτημα για διακοπή. Η Υπηρεσία μας εξετάζει την αποδοχή του.”.

  • Αναφορικά με τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε ειπωθεί δημοσίως πως ακόμη και να γίνει το έργο, δεν θα είναι μία αίθουσα ασφαλής για τα παιδιά. Ισχύουν αυτά;

“Είχαμε πει όλες οι πλευρές ότι είναι ανώφελο να σπαταλήσουμε τόσα χρήματα και στο τέλος να έχουμε ένα γήπεδο που θα συνεχίσει να έχει προβλήματα. Αυτό το έργο που γινόταν τώρα είναι έργο στατικής ενίσχυσης. Δεν σημαίνει ότι αν ολοκληρωθεί το έργο, τα 550 χιλ. ευρώ που είναι η χρηματοδότηση, θα δώσουν μια τέλεια αίθουσα.

Πρέπει να γίνει ένα νέο έργο για να μπουν τα ηλεκτρομηχανολογικά, ο φωτισμός, κουφώματα και όσα απαιτούνται. Είναι ένα έργο που ίσως να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ. Οπότε, να ξοδέψουμε έναν σωρό χρήματα και να έχουμε μία αίθουσα η οποία δεν θα είναι όπως πρέπει… Έχουμε νέο σχεδιασμό.”.

  • Μετά τη διάλυση της εργολαβίας, θα προχωρήσετε δηλαδή σε νέο γήπεδο; Σε κατασκευή γηπέδου από τα θεμέλια;

“Θα κάνω ενημέρωση και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα δοθεί εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία για μία ανάθεση μελέτης για νέο κτήριο στον ίδιο χώρο. Κατεδάφιση αυτού και ανέγερση νέου κτηρίου. Τη μελέτη θα την κάνει η Υπηρεσία. Αυτό που θέλουμε εμείς από εξωτερικό συνεργάτη είναι η σύνταξη της γεωστατικής μελέτης. Να δούμε τι έχει από κάτω και πώς μπορεί να θεμελιωθεί καλά ένα νέο γήπεδο. Και μία μελέτη στατικότητας. Που αυτές δεν μπορεί να τις κάνει η δική μας Υπηρεσία. Μετά, όλα τα υπόλοιπα, θα τα κάνει η Τεχνική Υπηρεσία. Αυτή είναι η πρόταση που θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα προχωρήσουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο, αφού λάβει τη σχετική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι σαν πρωτεύουσα των Κυκλάδων, μία χρηματοδότηση θα τη βρούμε. Δεν μπορεί να αφήσεις την πρωτεύουσα των Κυκλάδων χωρίς κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Αυτό είναι το ένα σκέλος.”.

  • Υπήρξε η πρόταση να δοθεί μία προσωρινή λύση για τους αθλητές και να μπει ένα “μπαλόνι” στο ανοικτό γήπεδο, σε ένα εκ των ανοικτών γηπέδων μπάσκετ. Αυτό θα γίνει για να εξυπηρετηθούν τα παιδιά;

    “Η άποψη της Υπηρεσίας είναι πως με την εμπειρία που είχαμε με το Κολυμβητήριο, δεν αποτελεί μία λύση ασφαλής. Ανά πάσα στιγμή, μία πτώση τάσης ρεύματος να γίνει, το “μπαλόνι” αχρηστεύεται. Μπήκε στο τραπέζι, η σκέψη να στεγάσουμε με σιδηροκατασκευή το γηπεδάκι του Πάγου που εκεί έχουμε και συντελεστή δόμησης. Από μία οικονομοτεχνική μελέτη που κάναμε, προκύπτει ότι αυτό θα κοστίσει γύρω στα 700 χιλ. ευρώ. Και βέβαια θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη και να μας “φάει” τουλάχιστον 2 χρόνια. Οπότε, το να δώσουμε τόσα χρήματα για μία “πρόχειρη” λύση που θα απαιτήσει και δύο χρόνια, θα προτιμήσουμε να οδηγηθούμε ως σημερινή Δημοτική Αρχή στο να γίνει μία νέα αίθουσα.”.

  • Όσο υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες τα παιδιά θα προπονούνται στα ανοικτά γήπεδα. Το σενάριο τα παιδιά να αθλούνται στη Β΄ Κλειστή του βόλεϊ κατά τη χειμερινή περίοδο, το απορρίπτετε;

“Είχε γίνει μία συνάντηση στο γραφείο δημάρχου και με παράγοντες του βόλεϊ και με παράγοντες του μπάσκετ. Ήμασταν και συζητήσαμε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Είχαμε κάνει μία πρόταση με ένα κόστος 40 χιλ. ευρώ να μπορούσαμε να κάνουμε μία διαμόρφωση στην αίθουσα του βόλεϊ ώστε να εξυπηρετηθεί και το μπάσκετ. Ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι πολλές οι ομάδες κυρίως στο βόλεϊ. Είναι μία άποψη που έχει εγκαταλειφθεί.

Γήπεδα μπάσκετ στη Σύρο, ανοικτά βέβαια, υπάρχουν αρκετά. Το μόνο πρόβλημα ότι είναι ανοικτά. Υπάρχουν στο Αθλητικό Κέντρο, στα Καμίνια, στην Ανάσταση που έχει φτιάξει η Περιφέρεια και εν πάση περιπτώσει θα φιλοξενηθούν εκεί. Ο χειμώνας είναι περιορισμένος. Θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή τουλάχιστον δύο χρόνια για να πάμε σε μία οριστική λύση.

Αν η επόμενη Δημοτική Αρχή θέλει να το χειριστεί διαφορετικά, αυτό είναι επιλογή της. Σε αυτή τη φάση, εμείς το βλέπουμε όπως περιέγραψα. Κι όταν λέω εμείς, να πω ότι ακούμε τους ειδικούς στην Τεχνική Υπηρεσία και οι αιρετοί μετά παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις.

Να πω τέλος για το θέμα της περίφραξης, πως ήδη ο εργολάβος προχωρά σε πολύ πιο ασφαλή περίφραξη στα όρια του κτηρίου.”.