Το Υπουργείο Πολιτισμού για την αξιοποίηση του Λοιμοκαθαρτηρίου

  • Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023 - 18:15
φωτο: portofsyros

Το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτηρίου του Λοιμοκαθαρτηρίου στα Λαζαρέττα, θέτει ως κύριο επιχείρημα – εμπόδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφορικά με τη μη δυνατότητα αξιοποίησής του μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την απάντηση του γραφείου Τύπου της υπουργού Λίνας Μενδώνη στην “Κοινή Γνωμη”.

Η πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού θέτει επί τάπητος τις δικές της διευκρινίσεις σχετικά με το σημερινό άρθρο της εφημερίδας, ξεκαθαρίζοντας πως από την πλευρά της κ. Μενδώνη έγιναν ενέργειες ως προς το “καυτό” θέμα του ιδιοκτησιακού, οι οποίες δεν είχαν καμία θετική εξέλιξη. Μάλιστα, τονίζεται ότι δεδομένου πως το Λαζαρέττο ανήκει στο Δημόσιο (σ.σ.ένα τμήμα του), αρμόδιος για τη διεκδίκησή του είναι ο Δήμος.

Υπενθυμίζεται πως η εφημερίδα έκανε αναφορά στο πρόβλημα του ιδιοκτησιακού, υπενθυμίζοντας την προ διετίας αναφορά της Υπουργού για διαχείριση της υπόθεσης από πλευράς της. Ως εκ τούτου, στην απάντηση του Υπουργείου ο χαρακτηρισμός “ανακριβής” ως προς την πληροφόρηση της εφημερίδας κρίνεται μάλλον περιττός και άστοχος.

Η τοποθέτηση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Κύριε Διευθυντά,

σε χθεσινό σας δημοσίευμα με τίτλο «Κενές…υποσχέσεις για το κτήριο του Λοιμοκαθαρτηρίου» επανέρχεστε σε «δέσμευση της Υπουργού Πολιτισμού για εκκίνηση προσπάθειας σχετικά με τη μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτισμού για το νησί, για τις Κυκλάδες και για το Αιγαίο συνολικά δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη».

Η πληροφόρησή σας δεν είναι ακριβής. Το «Λοιμοκαθαρτήριο» δεν ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η Υπουργός είχε κάνει σαφές κατά την επίσκεψή της στον χώρο, στις 23/9/2021, αλλά και σε σύσκεψη, την οποία η ίδια προκάλεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 17/12/2021 ότι το κτίριο ΔΕΝ είναι περιουσία του ΥΠΠΟ, ώστε να το παραχωρήσει στο Δήμο Σύρου, ούτε υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου το ΥΠΠΟ να προβεί σε ενέργειες αξιοποίησης κτιρίου που δεν του ανήκει.

Η υπουργός, ενημερώθηκε, μετά από δικό της σχετικό ερώτημα προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) «ότι το λοιμοκαθαρτήριο Σύρου (εμβαδού 18 περ. στρ.) είναι κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείου Οικονομικών) και διαχείρισης της ΕΤΑΔ Α.Ε. με ΚΑΕΚ 290455607002»

Ο μόνος αρμόδιος για να διεκδικήσει την παραχώρηση του Λοιμοκαθαρτηρίου και να προβεί στη σχετική διαδικασία προς το Υπουργείο Οικονομικών και συνακόλουθα προς την Αρχή Διαχείρισης είναι ο Δήμος Σύρου.

Ωστόσο, η Λίνα Μενδώνη, τηρώντας την υπόσχεσή της «έκανε εκκίνηση της προσπάθειας», τον Ιανουάριο 2022, ακριβώς συνηγορώντας και ενισχύοντας το αίτημα, το οποίο έπρεπε να υποβάλλει προς την ΕΤΑΔ Α.Ε. ο οικείος Δήμος. Αιτήθηκε ως Υπουργείο Πολιτισμού «την δωρεάν παραχώρηση του Λαζαρέτου στην Ερμούπολη Σύρου». Στη σχετική επιστολή της αναφέρονται τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αλλά και η ιστορία του συγκροτήματος, περιγράφοντας ότι αυτός ο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί με τη δημιουργία «διαχρονικού Μουσείου, το οποίο θα στεγάσει με πρότυπο τρόπο την εξαιρετικά σημαντική ιστορία και το μνημειακό πλούτο του νησιού. Θα αξιοποιηθεί ως μουσειακός και εκθεσιακός εν γένει χώρος». Και καταλήγει: «Εν όψει των ανωτέρω, παρακαλώ, να μας γνωρίσετε εγγράφως, εάν η ΕΤΑΔ ΑΕ συναινεί στη παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου Λαζαρέτο, στην Ερμούπολη Σύρου».

Πώς αλλιώς μπορούσε να προχωρήσει το ΥΠΠΟ, όπως γράφετε στο ρεπορτάζ σας, προσθέτοντας «καμία ευελιξία από το Υπ. Πολιτισμού»; Η ΕΤΑΔ ΑΕ δεν απάντησε στο αίτημα του ΥΠΠΟ. Δεν γνωρίζουμε, αν απάντησε στον Δήμο. Αλλά η δέσμευση της Υπουργού για τη μετατροπή του Λοιμοκαθαρτηρίου «σε Διαχρονικό Μουσείο και εν γένει εκθεσιακό χώρο» ισχύει απολύτως, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι το κτήριο θα περιέλθει, κατά παραχώρηση, στον Δήμο.

Στον ενάμισι χρόνο που μεσολάβησε από την επιστολή της Υπουργού προς τη ΕΤΑΔ Α.Ε., ποιες ενέργειες έγιναν προς την Εταιρεία για την παραχώρηση στον Δήμο του κτιριακού συγκροτήματος; Επιπλέον, ποιός εκ των τοπικών αρμοδίων ενημέρωσε για την πρόοδο ή μη του υποβληθέντος (;) αιτήματος την Υπουργό Πολιτισμού;