Σε ποια νησιά έγιναν οι μεγάλες αλλαγές και ποιοι δήμαρχοι παρέμειναν σταθεροί

Κυκλάδες: Ηχηρές αλλαγές στα μεγάλα νησιά, σταθερότητα στα μικρότερα

  • Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, 2023 - 06:16

Η μεγάλη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών ολοκληρώθηκε και στις Κυκλάδες τα αποτελέσματα είχαν, αν μη τι άλλο, εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η κυρίαρχη εικόνα στα νησιά ήταν η αλλαγή, με τα μεγάλα νησιά κατά τεράστιο ποσοστό να αλλάζουν “χέρια”. Παρόλα αυτά, σε αρκετά από τα μικρότερα νησιά υπήρξε σταθερότητα, με αρκετούς από τους δημάρχους να ανανεώνουν εύκολα ή δύσκολα τη θητεία τους. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως σε κανένα από τα νησιά δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δεύτερο γύρο, καθώς από την πρώτη Κυριακή αναδείχτηκαν όλες οι Δημοτικές Αρχές για την επόμενη πενταετία. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν νησιά στα οποία οι δήμαρχοι, απλώς ανανέωσαν τη θητεία τους, μιας και δεν είχαν αντίπαλό στην κάλπη.

Η Τήνος αλλάζει χέρια και πάει σε παλιά

Ξανά το ρόλο του δημάρχου θα αναλάβει στην Τήνο, ο Παναγιώτης Κροντηράς, καθώς επικράτησε με αρκετά μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του και νυν δημάρχου, Γιάννη Σιώτου. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Κροντηράς έχει διατελέσει ξανά δήμαρχος Τήνου, πριν την αλλαγή του από τον κ. Σιώτο το 2019. Ο απερχόμενος δήμαρχος, Γιάννης Σιώτος, δήλωσε: "Οι Τηνιακές και οι Τηνιακοί εξέφρασαν δημοκρατικά την άποψή τους. Μας τίμησαν 4 στους 10 συμπολίτες μας με την εμπιστοσύνη τους και τους ευχαριστώ γι αυτό. Αφήνουμε ως παρακαταθήκη μια προσπάθεια 4 ετών. Έναν υγιή οικονομικά Δήμο. Ένα πρόγραμμα 41 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε έτη. Ελπίζω οι Τηνιακοί να αποφάσισαν σωστά για το καλό όλων μας και των παιδιών μας. Συγχαρητήρια στον κ. Κροντηρά."

 

Η Πάρος επέλεξε την αλλαγή με εμφατικό τρόπο

Με ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, επικράτησε στην Πάρο, ο Κωνσταντίνος Μπιζάς, που πλέον θα είναι ο νέος δήμαρχος του νησιού. Ο Μάρκος Κωβαίος, έδειξε να χάνει πολύ μεγάλο ποσοστό και από την σημαντική άνοδο του υποψηφίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κωνσταντίνου Ροκονίδα, που υποχρέωσε τον νυν δήμαρχο να είναι βρίσκεται ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη θέση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μέχρι να κλείσει το φύλλο της εφημερίδας.

 

Νίκη Βερώνη, μεγάλη ήττα για Κουκά στη Μύκονο

Μία μεγάλη νίκη και αλλαγή σκυτάλης επιφύλασσε η εκλογική αναμέτρηση για το νησί της Μυκόνου. Ο Χρήστος Βερώνης αναδείχθηκε νέος δήμαρχος του νησιού με πολύ μεγάλη διαφορά από τον Κωνσταντίνο Κουκά, που ήταν από τους αρκετά δημοφιλείς δημάρχους και που πρόσφατα είχε αναλάβει και αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., όταν και είχε αποχωρήσει ο Δημήτρης Παπαστεργίου για να αναλάβει καθήκοντα υπουργού.

 

Καταποντισμός για Σιγάλα στη Σαντορίνη και νέα εποχή Ζώρζου

Με μία πολύ μεγάλη νίκη γιόρτασε την επαναφορά στο δημαρχιακό αξίωμα ο Νικόλαος Ζώρζος, ο οποίος και με τα υψηλά ποσοστά του Μανώλη Ορφανού, υποχρέωσε τον νυν δήμαρχο, Αντώνη Σιγάλα, σε μία μεγάλη ήττα και την τρίτη θέση.

 

Η Νάξος ψήφισε τη σταθερότητα

Με αρκετές ανατροπές στη διάρκεια της βραδιάς και όσο καταμετρούνταν τα εκλογικά τμήματα, ο νυν δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός, κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία του με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, με τον Λεονάρδο Χατζηανδρέου να μένει στη δεύτερη θέση, έχοντας ωστόσο, ισχυρή ομάδα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Δυναμική ανανέωση θητείας σε Σίφνο και Μήλο
Η Μαρία Ναδάλη κατάφερε να πείσει τους κατοίκους της Σίφνου και με αρκετά μεγάλο ποσοστό ανανέωσε τη θητεία της ως Δημοτική Αρχή και άφησε στη δεύτερη θέση τον Ανδρέα Μπαμπούνη. Το ίδιο συνέβη και στην Μήλο, με τον Μανώλη Μικέλη, να παραμένει στο δημαρχιακό αξίωμα για μία ακόμη πενταετία, με ποσοστό αρκετά πάνω από το 50% και αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Νίκο Ψαθά.
 

Μάχες που κρίθηκαν στο νήμα
Υπήρξαν νησιά στα οποία οι αντίπαλοι υποψήφιοι ήταν μόλις δύο και σε κάποιες περιπτώσεις η διαφορά της επικράτησης του υποψήφιου δημάρχου, ήταν πραγματικά οριακή. Συγκεκριμένα, η Άνδρος άλλαξε και εκείνη δήμαρχο, με τον Θεοδόση Σουσούδη να εκθρονίζει τον Δημήτρη Λοτσάρη. Η μάχη ήταν πολύ οριακή καθώς ο κ. Σουσούδης, επικράτησε με ποσοστό κοντά στο 52%.
Το ίδιο συνέβη και στην Κέα, όπου η νυν δήμαρχος Ρένα Βελισσαροπούλου με ποσοστό κοντά στο 52% κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία της και να αφήσει στη δεύτερη θέση τον Γιάννη Ευαγγέλου. Στην Κίμωλο, δήμαρχος ξανά θα είναι ο Κωνσταντίνος Βεντούρης, ο οποίος είχε μία λίγο πιο άνετη επικράτηση επί του αντιπάλου του, Βασιλείου Σάρδη. 
Την ίδια στιγμή και στην Κύθνο, ο Σταμάτης Γαρδέρης θα είναι και πάλι δήμαρχος αφού κατάφερε να αποκτήσει διαφορά 10 μονάδων από τον αντίπαλό του, Κωνσταντίνο Φιλιππαίο. Χέρια δεν άλλαξε ο Δήμος ούτε στην Σέριφο με τον Κωνσταντίνο Ρεβίνθη να ανανεώνει τη θητεία του, αφού με ποσοστό μεγαλύτερο του 55% επικράτησε του αντιπάλου του, Δημήτρη Γκιολέ. Με οριακή διαφορά επικράτησε η νυν δήμαρχος, Ευθαλία Παπαδοπούλου και στον Δήμο Φολεγάνδρου, καθώς η διαφορά της από τον δεύτερο, Κυριάκο Μαρινάκη, κινήθηκε κοντά στις 2 μονάδες.
Επίσης, στην Αμοργό, κατάφερε να παραμείνει στη θέση του ο Λευτέρης Καραΐσκος, ο οποίος κέρδισε στην "μετωπική" σύγκρουση με τον έτερο υποψήφιο, Ελευθέριο Βεκρή. Με μεγαλύτερη ευκολία στην Ανάφη, ο Ιάκωβος Ρούσσος ανανέωσε την θητεία του με ποσοστά κοντά στο 65% κόντρα στον Γιάννη Χάλαρη.

Οι ανανεώσεις χωρίς αντίπαλο
Σε κάποια από τα νησιά η σκυτάλη δεν άλλαξε χέρια, καθώς δεν υπήρχε κανένας άλλος υποψήφιος εκτός από τους νυν δημάρχους. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Ιητών, τη θητεία του ανανέωσε ο Γκίκας Γκίκας αλλά και στον Δήμο Αντιπάρου, παρέμεινε για ακόμη μία τετραετία, ο Τάσος Φαρούπος. Το ίδιο συνέβη και στη Σίκινο όπου δήμαρχος παρέμεινε ο Βασίλειος Μαράκης.