Δρομολογήθηκε η εκπόνηση της μελέτης, ώστε στην επόμενη θητεία, να υπάρξει αναζήτηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου

Ανάγκη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Κίνι

Βελτίωση της υποδομής για εξυπηρέτηση των κατοίκων και κάλυψη της τουριστικής ανάπτυξης

Στη βελτίωση της ποιότητας της υποδομής όσον αφορά στο δίκτυο ύδρευσης του Κινίου, προχωρά η ΔΕΥΑ Σύρου, προκειμένου να δρομολογήσει την υλοποίηση έργου, στην επόμενη δημοτική θητεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης έθεσε επί τάπητος την ανάγκη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε όλη την έκταση του οικισμού, καθώς αποτελεί το πιο παλιό δίκτυο στη Σύρο και ως εκ τούτου, πήρε την απόφαση να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης.

Πρόκειται για ένα θετικό βήμα, που θα προσδιορίσει το απαραίτητο έργο για την περιοχή, η οποία έχει σημαντικές ανάγκες και παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Η βελτίωση της υποδομής θα έρθει να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση κατά τις θερινές περιόδους, αφού οι αγωγοί θα έχουν μεγαλύτερες διατομές.

Για την εκπόνηση της μελέτης έχει δεσμευθεί το ποσό των 37.200 ευρώ και προσεχώς, η Δημοτική Αρχή του Αλέξη Αθανασίου, θα κληθεί να αναζητήσει χρηματοδότηση για την εκτέλεσή του.

Με αφορμή τη μελέτη έδωσε απαντήσεις στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος μίλησε και για άλλες παρόμοιες ανάγκες στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, υπογειοποίηση δικτύου απαιτείται στην Απάνω Μεριά, ενώ αντικατάσταση χρειάζεται και στο τμήμα που συνδέει το Κίνι με το Δελφίνι.

Διευκρίνισε μάλιστα, πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη βελτίωση της ποιότητας της υποδομής, από το γνωστό πρόβλημα της επάρκειας, προς ενημέρωση των αναγνωστών.

Παίρνει σειρά ο οικισμός με το πιο παλιό δίκτυο

Όσον αφορά την απόφαση για εκπόνηση μελέτης σχετικά με το δίκτυο ύδρευσης στο Κίνι, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ μίλησε αρχικά για την αναγκαιότητα.

“Το δίκτυο του Κινίου είναι το πιο παλιό δίκτυο του νησιού, που έχει απομείνει προς αντικατάσταση. Χρήζει αντικατάστασης σε όλο τον οικισμό. Εκεί είναι από τα πιο παλαιωμένα. Άρα, θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης ώστε να υπάρχει ετοιμότητα και μόλις βρεθεί ένα χρηματοδοτικό “εργαλείο” να μπορέσουμε να την εντάξουμε για να υλοποιηθεί το έργο”, εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως η ανάθεση της μελέτης έχει αυτόν τον σκοπό, να υποδείξει το έργο. “Αυτός είναι ο σκοπός μας. Είναι το δίκτυο που έχει απομείνει προς αντικατάσταση και από άποψη φθορών και από άποψη διατομής. Χρειάζεται πιο μεγάλες διατομές στην περιοχή ώστε να υπάρχει επάρκεια. Το δίκτυο στο Κίνι είναι υπόγειο αλλά είναι παλιό”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η Δημοτική Επιχείρηση έχει δεχθεί παράπονα από τους κατοίκους, σχετικά με την απόδοση του δικτύου, ανέφερε: “Δεν είχαμε παράπονα φέτος το καλοκαίρι. Πλην όμως, η Υπηρεσία γνωρίζει ότι το δίκτυο εκεί είναι παλιό και προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση που θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, πρέπει να αντικατασταθεί”.

Στην παρατήρηση, αν αυτή η αντικατάσταση θα καλύπτει πιο αποδοτικά τη ζήτηση της καλοκαιρινής περιόδου, απάντησε καταφατικά. “Ακριβώς. Συνδέεται με την τουριστική ανάπτυξη”, δήλωσε ο πρόεδρος.

Κατά συνέπεια, προσδιόρισε πως την επόμενη θητεία, η εν λόγω μελέτη θα αποτελέσει το κατάλληλο “εργαλείο” στα χέρια της νέας διοίκησης, για αναζήτηση χρηματοδότησης.

Ανοικτά θέματα σε Απάνω Μεριά και Κίνι – Δελφίνι

Σε συνέχεια των ανωτέρω, απάντησε και για άλλες ανάγκες αντικατάστασης του δικτύου σε άλλες περιοχές της Σύρου. “Δύο σημεία που μπορώ να πω σίγουρα πως χρειάζονται παρεμβάσεις είναι από το Κίνι στο Δελφίνι, που έχει επιφανειακό δίκτυο και πρέπει να υπογειοποιηθεί απαραίτητα. Και φυσικά και το δίκτυο ύδρευσης της Απάνω Μεριάς, που έχουμε προβλήματα θρομβώσεων τα καλοκαίρια λόγω της μικρής διατομής, καθώς είναι και σε αυτή την περιοχή επιφανειακό δίκτυο”, εξήγησε, λέγοντας μάλιστα πως, “και στα δύο αυτά κομμάτια του δικτύου χρειάζονται παρεμβάσεις”.

Υπενθύμισε βέβαια πως όσον αφορά στην Απάνω Μεριά, προ έτους, η ΔΕΥΑΣ είχε κάνει κρούση για χρηματοδότηση, σε πρόγραμμα ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε με ποσό περίπου 150 χιλ. ευρώ να δρομολογήσει το απαιτούμενο έργο.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί, για το θέμα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει λάβει απάντηση. “Είχαμε κάνει μία αίτηση στο πρόγραμμα της λειψυδρίας για την Απάνω Μεριά. Δυστυχώς δεν έχουμε απάντηση. Δεν εντάχθηκε. Είχαμε υποβάλει πρόταση για 150 χιλ. ευρώ. Μέχρι σήμερα τίποτα”, τόνισε σχετικά, επισημαίνοντας πως, για την Απάνω Μεριά “η Υπηρεσία έχει αποτυπωμένη τη διατομή, αλλά αυτό που είχαμε υποβάλει ως πρόταση ήταν πλήρες”. Συμπλήρωσε βέβαια πως, όσον αφορά στο κομμάτι Κίνι – Δελφίνι, “θα πρέπει να γίνει μελέτη”.

Διακριτό θέμα η επάρκεια νερού

Τέλος, ο κ. Γιαλόγλου προέβη σε διευκρινίσεις αναφορικά με την υποδομή και την επάρκεια στο δίκτυο ύδρευσης. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, υπάρχει διαφορά όσον αφορά στη βελτίωση των υποδομών και όσον αφορά στη μη επάρκεια νερού. “Εκείνο που έχει παρατηρηθεί είναι πως όταν έχουμε αυξημένη ζήτηση επιβαρύνονται οι λεγόμενες περιοχές που είναι στα υψηλά σημεία. Παρατηρήσαμε τα γνωστά προβλήματα στις Εργατικές Κατοικίες, προς την Αζόλιμνο. Εκεί υπήρχαν προβλήματα”, τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας τέλος πως, “αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν συνδέεται με την ποιότητα του δικτύου, αλλά αφορά στην επάρκεια παραγωγής του νερού.

Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Όσον αφορά το δίκτυο, αυτό καθεαυτό, όπου εμφανίζει προβλήματα το βλέπουμε και γίνονται επισκευές”.