Επίτιμος δημότης Σύρου - Ερμούπολης ο Μανώλης Μητσιάς

  • Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, 2023 - 06:16

Έχοντας διαγράψει μια σπουδαία πορεία ζωής με συνέπεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα, αλλά και με μία καλλιτεχνική πορεία κατά την οποία τίμησε και τιμά το ελληνικό τραγούδι τόσο με τη στάση και τις επιλογές του, όσο και με τις ερμηνείες του, ο Μανώλης Μητσιάς αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά κεφάλαια της χώρας.

Μάλιστα, σε αυτή την τεράστια μουσική διαδρομή χρόνων δεν είναι λίγες οι φορές που με τις συναυλίες του έχει ξεσηκώσει το συριανό κοινό, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τους δεσμούς που έχει αποκτήσει με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι, οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες Δευτέρα, να αποφασίσει την ανακήρυξη του Μανώλη Μητσιά ως επίτιμου δημότη Σύρου – Ερμούπολης, μετά από εισήγηση του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα.

“Με γνώμονα τη σπουδαία καλλιτεχνική πορεία αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς του Μανώλη Μητσιά με τη Σύρο, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχει επιλέξει το νησί μας ως δεύτερη κατοικία του, θεωρούμε ελάχιστο οφειλόμενο χρέος μας να αποδώσουμε τη δέουσα αναγνώριση στον μεγάλο ερμηνευτή για την πολύτιμη συμβολή του στο ελληνικό τραγούδι και τον πολιτισμό του τόπου μας”, τόνισε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του ο κ. Λειβαδάρας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ανακήρυξη του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 12:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου - Ερμούπολης.

Λίγα λόγια για τον Μανώλη Μητσιά

Ο Μανώλης Μητσιάς γεννήθηκε στα Δουμπιά Χαλκιδικής. Από μικρός ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή μουσική, ψέλνοντας στην εκκλησία του χωριού του. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν βυζαντινοί ύμνοι, παραδοσιακά της ιδιαίτερης πατρίδας του και αργότερα λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας 1950-1960. Εκείνο το διάστημα ανακάλυψε μουσικά τα τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία και καθόρισαν τη μουσική του διαδρομή. Αργότερα, στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε ανώτερες σπουδές, έγινε μέλος της χορωδίας “Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος” και δημιούργησε την πρώτη μπουάτ στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συνελήφθη από το δικτατορικό καθεστώς, δικάστηκε και φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση. Εκείνη την περίοδο ο τότε διευθυντής και παραγωγός της δισκογραφικής εταιρείας "Λύρα" Αλέξανδρος Πατσιφάς, άκουσε στη Θεσσαλονίκη τον Μανώλη Μητσιά και τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα.

Πράγματι ο Μανώλης Μητσιάς επιχείρησε την κάθοδό του στην Αθήνα και γνωρίστηκε με το συνθέτη Δήμο Μούτση στον χώρο όπου έπαιζε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης. Ο Δήμος Μούτσης του πρότεινε συνεργασία με τη κορυφαία τότε δισκογραφική εταιρεία “Κολούμπια” και παραγωγό τον Τάκη Λαμπρόπουλο. Η συνεργασία αυτή καρποφόρησε και δισκογραφήθηκε το 1969. Σε αυτό τον δίσκο περιέχεται η μεγάλη επιτυχία "Στην Ελευσίνα μια φορά".

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα, σ Μανώλης Μητσιάς σφραγίζει με το προσωπικό του ήθος και ύφος το ελληνικό τραγούδι. Έχει τραγουδήσει στους Έλληνες του εξωτερικού, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, πάντα με μεγάλη επιτυχία, και έχει δώσει συναυλίες σε στάδια στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα και σε διεθνούς φήμης συναυλιακούς & πολιτιστικούς χώρους, όπως το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Επίσης, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Δήμο Μούτση, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Χρήστο Λεοντή, τον Μάριο Τόκα, τον Σταμάτη Σπανουδάκη, τον Γιάννη Σπανό, τον Ηλία Ανδριανόπουλο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Θεόδωρο Δερβινιώτη, τον Νότη Μαυρουδή, τον Λίνο Κόκκοτο, τον Διονύση Τσακνή, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Αντώνη Βαρδή, τον Γιουγκοσλάβο ΚίΙί 1€Ζοηώ·ίς και την Ελένη Καραΐνδρου.

Τέλος, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ποιητές και στιχουργούς, όπως τον Γιώργο Σεφέρη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Νίκο Καρούζο, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Άλκη Αλκαίο, τη Λίνα Νικολακοπούλου και ερμήνευσε έργα του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, της Κωστούλας Μητρόπουλου και του Γιάννη Λογοθέτη, καθώς επίσης και ύμνους του Αγιορείτη Μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη.