Τροποποιείται η μελέτη του έργου για το οδικό τμήμα του Βούρλη, καθώς είναι ασύμφορη από κάθε άποψη η μεταφορά του δικτύου του ΟΤΕ

“Ανατροπή” στην υλοποίηση για να αποφευχθεί η καθυστέρηση

Μ. Αληφραγκής: Δεν “αλλοιώνεται” η ποιότητα και η ασφάλεια στο αποτέλεσμα

Την ήπια τροποποίηση του έργου επιλέγει η Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης όσον αφορά την παρέμβαση στο οδικό τμήμα της περιοχής του Βούρλη, μετά από τη διαπίστωση δικτύου του ΟΤΕ στο σημείο, καθώς η μεταφορά του κρίνεται ασύμφορη από κάθε άποψη.

Ειδικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η καθυστέρηση στο “κλείσιμο” του έργου, καθώς ο δρόμος είναι ήδη σκαμμένος και η πόλη έχει “κοπεί” στα δύο από τον αποκλεισμό του, η Δημοτική Αρχή, σε συνέχεια αποφάσεων και της Τεχνικής Υπηρεσίας και σε συνεργασία με τον μελετητή του έργου, θα προχωρήσουν σε ήπια τροποποίηση της μελέτης. Αυτό υπαγορεύει η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την ύπαρξη του δικτύου του ΟΤΕ, αφού η μεταφορά του, θα απαιτούσε ένα διάστημα καθυστερήσεων σχεδόν 6 μηνών και μία δαπάνη περίπου 60 χιλ. ευρώ, κάτι που επ΄ ουδενί δεν μπορεί να καλυφθεί στο πλαίσιο του έργου.

Η συγκεκριμένη παρένθεση, ως φαίνεται, δεν θα ανοίξει και ο Δήμος αναμένει την τροποποίηση της μελέτης το αργότερο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ώστε περί τα μέσα Δεκεμβρίου, ο εργολάβος να συνεχίσει την εκτέλεση του έργου.

Σημειώνεται εξ αρχής πως η τροποποίηση θα αφορά στην πραγματοποίηση των απαραίτητων τσιμεντοπασσαλώσεων σε σημείο ενός μέτρου μακριά από την αρχικώς προβλεπόμενη θέση, για να αποφευχθεί η μεταφορά των καλωδίων του ΟΤΕ.

Από τα παραπάνω καθίσταται ξεκάθαρο πως επιχειρείται να περιοριστεί η ταλαιπωρία που ήδη εδώ και καιρό έχουν υποστεί οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι εύλογα αγωνιούν για την κατάσταση και τον σκαμμένο δρόμο, ενόψει και της κακοκαιρίας και των βροχοπτώσεων που θα “φέρει” ο χειμώνας.

Καμία μετακίνηση στα δίκτυα του ΟΤΕ

Συγκεκριμένα για το θέμα, έκανε ενημέρωση ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Ερμούπολης και της Δόξας, που σήμερα βιώνουν την ταλαιπωρία στο πετσί τους, εξαιτίας του απαραίτητου αποκλεισμού του δρόμου, λόγω του εργοταξίου.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, τα δίκτυα του ΟΤΕ θα παραμείνουν αμετακίνητα αφού βάσει του κόστους σε επίπεδο χρόνου και δαπάνης, επιλέχθηκε νέα κατεύθυνση για το έργο.

“Υπάρχει μία έκδηλη ανησυχία από τους πολίτες και λογικό. Σε τηλεδιάσκεψη που κάναμε πριν από έξι ημέρες με τους τεχνικούς του ΟΤΕ και τον γενικό διευθυντή, το κόστος μεταφοράς των καλωδίων ανέρχεται στις 60 χιλ. ευρώ. Επιπλέον, ο χρόνος μεταφοράς των καλωδίων, εφόσον γίνει από τον ΟΤΕ, θα αφορά σε διάστημα από 3 έως 6 μήνες”, γνωστοποίησε, εξηγώντας πως αυτό το σενάριο δεν μπορεί να ακολουθηθεί.

“Όπως καταλαβαίνετε είναι ένας χρόνος απαγορευτικός για τη συνέχιση του έργου, οπότε η σκέψη της Υπηρεσίας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε μία μικρή τροποποίηση της μελέτης, ώστε οι τσιμεντοπασσαλώσεις να μην “πέσουν” πάνω στα δίκτυα του ΟΤΕ, τα οποία ανακαλύψαμε αφού “έφυγε” το οδόστρωμα”, πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα πως, πρακτικά, “θα πάμε ένα μέτρο μακριά ώστε να μη χρειαστεί η μεταφορά των καλωδίων”.

Συνέχιση έργου από μέσα Δεκεμβρίου

Βάσει των ανωτέρω, ο Δήμος είναι σε συνεργασία με τον μελετητή, ενώ όπως τόνισε ο κ. Αληφραγκής, ως φαίνεται, το έργο θα συνεχιστεί από τα μέσα Δεκεμβρίου.

“Ήδη γίνεται τροποποίηση της μελέτης. Έχουμε τη δέσμευση ότι μέχρι τις 15 το αργότερο 20 Νοεμβρίου, θα την έχουμε στα χέρια μας. Οπότε θα γίνει ένα “fast track” τεχνικό συμβούλιο για να περάσει και από Δημοτικό Συμβούλιο”, σχολίασε, ενώ επεσήμανε πως, “πιστεύω ότι μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, δηλαδή μέχρι 10 Δεκεμβρίου, ο εργολάβος θα φέρει το γεωτρύπανο και θα ξεκινήσει τις τσιμεντοπασσαλώσεις”.

Σύμφωνα με το πλάνο της Τεχνικής Υπηρεσίας, ξεκαθάρισε πως ο στόχος είναι να αποφευχθεί κάθε χρονική παράταση στην ολοκλήρωσή του.

“Ο στόχος της Υπηρεσίας είναι το έργο να γίνει μέσα στους χρόνους της σύμβασης, δηλαδή μέχρι τον Μάιο και να μη χρειαστεί περαιτέρω παράταση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταλαιπωρία κατοίκων

Με δεδομένη την ύπαρξη παραπόνων, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Μώτος, επεσήμανε προς τον κ. Αληφραγκή πως ήταν χρήσιμη η ενημέρωση, καθώς η ταλαιπωρία των περιοίκων έχει χτυπήσει κόκκινο.

“Με ρωτούν αρκετοί στη Δόξα. Έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετοί κάτοικοι της περιοχής περίπου επτά χρόνια και το γνωρίζουμε όλοι. Έχουν δίκιο και γι αυτό ζήτησα και την ενημέρωση”, σημείωσε, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, να τονίζει πως είναι δικαιολογημένη η στάση τους. “Γνωρίζω και το δίκιο και την ταλαιπωρία τους. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει και η Υπηρεσία προσπαθεί να γίνει με τον καλύτερο τρόπο και στον πιο σύντομο χρόνο”, ξεκαθάρισε σε απόλυτο τόνο.

Στόχος η υλοποίηση του έργου μέχρι Μάιο”

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε από την εφημερίδα, αν με αυτή την αλλαγή στο έργο, επί της ουσίας επηρεάζεται ή όχι, το αποτέλεσμα, καθώς πρόκειται για μία πολύ σοβαρή παρέμβαση, σε μία περιοχή από την οποία μελλοντικά θα διέρχονται αρκετοί πολίτες με οχήματα, μηχανές και φορτηγά.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν η αλλαγή του σημείου που θα γίνουν οι τσιμεντοπασσαλώσεις επηρεάζουν σε επίπεδο ασφάλειας, ανέφερε πως, “είναι μία ήπια τροποποίηση, μία μεταφορά των γεωτρήσεων κατά ένα μέτρο, ώστε να αποφύγουν τα καλώδια. Αυτή είναι ουσιαστικά όλη η αλλαγή. Οπότε δεν επηρεάζεται. Παρόλα αυτά είμαστε και σε συνεννόηση με τον μελετητή. Δεν προχωράμε έτσι. Δεν “αλλοιώνει” την ασφάλεια στο έργο”, επανέλαβε, λέγοντας πως, “γι αυτό προχωράμε και σε συνεννόηση με τον μελετητή. Εξάλλου θα περάσει τεχνικό συμβούλιο και θα προχωρήσουμε μετά”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως, “ο συμβατικός χρόνος μας για την υλοποίησή του είναι μέχρι Μάιο. Ο στόχος παραμένει αυτός. Να τελειώσει το έργο μέχρι τότε”.