Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας

Ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διοργανωθεί στο πλαίσιο του έργου BLUE-ISLES και θα αφορά στην «υποστήριξη της μείωσης των αλιευτικών αποβλήτων και της διατήρησης των θαλάσσιων συστημάτων σε ευρωπαϊκά νησιά και παράκτιες περιοχές». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+ και στοχεύει στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων που προέρχονται από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια σε νησιά και παράκτιες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, και στη συνακόλουθη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται και οι Κυκλάδες και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Σε ποιους απευθύνεται η εκπαίδευση

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε εργαζόμενους στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και θα παρουσιάσει διάφορα θέματα που σχετίζονται με την αειφορία, τον αντίκτυπο των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στο περιβάλλον και θα προτείνει διάφορες εφαρμόσιμες λύσεις στην καθημερινή δραστηριότητα των εργαζομένων στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, που σκοπό έχουν να συνεισφέρουν στην επιδιωκόμενη αλλαγή της συμπεριφοράς.

Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, 11:00 – 14:00. Όποιος ενδιαφέρεται να λάβει μέρος, θα πρέπει να επιβεβαιώσει την συμμετοχή του μέχρι την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, απαντώντας στο email amitsa@europeanprofiles.gr και αναφέροντας το ονοματεπώνυμο και το email του. 

Τι είναι το πρόγραμμα BLUE-ISLES

Η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια αποτελούν δραστηριότητες που συμβάλλουν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη θαλάσσια ρύπανση. Δίχτυα, παγίδες και παραγάδια εγκαταλείπονται στη θάλασσα και καταλήγουν στον βυθό ή επιπλέουν για χρόνια καταστρέφοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα. Η αρμονική σχέση με τη θάλασσα είναι ουσιώδης για τη διαβίωση των νησιωτικών περιοχών της Μακαρονησίας και της Μεσογείου που ανήκουν στη νότια Ευρώπη. Πράγματι, η λεγόμενη γαλάζια οικονομία αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής για τις περισσότερες νησιωτικές κοινότητες των εν λόγω περιοχών.

Το “Πρόγραμμα στήριξης για τη μείωση των αλιευτικών απορριμμάτων και τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων σε νησιά και παράκτιες περιοχές της Ε.Ε.” BLUE-ISLES” γεννήθηκε από την ανάγκη να διατηρηθούν υγιή τα θαλάσσια οικοσυστήματα και, ως εκ τούτου, να μην καταστραφεί η εύθραυστη οικονομία αυτών των κοινοτήτων. Το πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισε τον Ιανουάριο του 2022 με την εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση και για δύο χρόνια θα επικεντρωθεί στους εξής στόχους:

    • Δράσεις ενάντια στην εγκατάλειψη των αλιευτικών εργαλείων

    • Ενδυνάμωση των εργαζομένων στην εγχώρια αλιεία και υδατοκαλλιέργεια για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος

    • Παροχή ευκαιριών δια βίου μάθησης στις νησιωτικές κοινότητες

    • Στήριξη των δημοτικών υπαλλήλων, υπεύθυνων για ζητήματα περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών και συνακόλουθη υποστήριξη στους εργαζόμενους της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας ώστε να υιοθετήσουν βιώσιμες λύσεις

    • Ευαισθητοποίηση του κοινού και των ενδιαφερομένων μερών

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, η Epsilon Malta που έχει αναλάβει τον συντονισμό του προγράμματος και εκπροσωπεί την αριστεία στον τομέα των στρατηγικών και λύσεων για την πρόληψη της περιβαλλοντικής και κλιματικής αλλαγής, η TDM 2000 ODV Association η οποία συντονίζει το έργο στην Ιταλία, η European Profiles και η Aegean Rebreath οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον σχεδιασμό αποτελεσματικών λύσεων διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η Icadepro, εκπαιδευτικός οργανισμός με έδρα τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων του έργου είναι η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για την υποστήριξη των τοπικών εργαζομένων στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στις εργασιακές δραστηριότητές τους, καθώς και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης για την υποστήριξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη μπλε βιωσιμότητα χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικά υλικό που έχει παραχθεί στα πλαίσια του έργου. 

Σκοπός του προγράμματος

Το πρόγραμμα BLUE-ISLES σκοπεύει να παράξει δεδομένα που θα βοηθήσουν στη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος στις εμπλεκόμενες χώρες αλλά και στην Ευρώπη, βελτιώνοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων που προέρχονται από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια:

    • Διακρατική έκθεση που θα αποτυπώνει τις γνώσεις και τη στάση των εργαζομένων στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες σχετικά με καινοτόμες, βιώσιμες προσεγγίσεις στον τομέα τους

    • Εκπαιδευτικό υλικό για την υποστήριξη και υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών από τους εργαζόμενους της εγχώριας αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

    • Διαδικτυακή πλατφόρμα για την ενίσχυση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικά με την «Μπλε Βιωσιμότητα»

    • Σειρά podcast ευαισθητοποίησης με συνεντεύξεις για ζητήματα μείωσης των απορριμμάτων από αλιευτικές δραστηριότητες αλλά και διατήρησης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    • Προτάσεις πολιτικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση σταθμών συλλογής απορριμμάτων σε λιμάνια νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης.

Παραδοτέο 1: Διακρατική έκθεση

Η διακρατική έκθεση αποτέλεσε το πρώτο παραδοτέο του προγράμματος «Blue Isles» και συντάχθηκε με βάση τα αποτελέσματα ερευνών πεδίου που εκπονήθηκαν από τους εταίρους του έργου στις πέντε συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ (Μάλτα, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο και Ιταλία).

Η έκθεση παρουσιάζει τη στάση και τη γνώση των εργαζομένων στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση αλλά και τις καινοτόμες, βιώσιμες μεθόδους που υιοθετούνται στους αντίστοιχους κλάδους. Παράλληλα, παρουσιάζει το επίπεδο συνεργασίας των ανωτέρω κλάδων, με τους δημοτικούς υπαλλήλους, υπεύθυνους για την προστασία του περιβάλλοντος, στις αντίστοιχες νησιωτικές κοινότητες των πέντε συμμετεχουσών χωρών.

Παραδοτέο 2: Εκπαιδευτικό υλικό

Το δεύτερο παραδοτέο του προγράμματος προέβλεπε τον σχεδιασμό εκπαιδευτικού προγράμματος και την ανάπτυξη σχετικού εκπαιδευτικού υλικού που απευθύνεται τόσο στους εργαζόμενους στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια όσο και στους δημοτικούς υπαλλήλους, με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους γύρω από ζητήματα μπλε βιωσιμότητας και οικονομίας και την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στις καθημερινές εργασίες. Στο πλαίσιο αυτό η συλλογή βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμπλουτίζει περαιτέρω τις γνώσεις τους με υφιστάμενα παραδείγματα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από τη Διακρατική έκθεση του πρώτου παραδοτέου και περιλαμβάνει επιδιωκόμενους μαθησιακούς στόχους, λεπτομερή περιγραφή όλων των εκπαιδευτικών συνεδριών καθώς και εργαλεία αξιολόγησης προόδου.

Η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού ακολουθεί την προσέγγιση «εκπαιδεύοντας τον εκπαιδευτή», εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των δημοτικών υπαλλήλων ώστε να είναι σε θέση να στηρίξουν με τη σειρά τους, την κοινότητά τους. Για το σκοπό αυτό, στο εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνεται πλήρες εγχειρίδιο κατευθύνσεων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και υποστηρικτικού υλικού για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και σειρά παρουσιάσεων, πραγματικές ιστορίες και αφηγήσεις και βέλτιστες υφιστάμενες πρακτικές. Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν τους δημοτικούς υπαλλήλους να οργανώσουν και να υλοποιήσουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο σεμιναρίων για τους εργαζομένους στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια. Τα παραδοτέα του προγράμματος παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στις αρχές Απριλίου στη Σαντορίνη, με τη συμμετοχή αλιέων, υπαλλήλων των δημοτικών υπηρεσιών και επαγγελματιών.

Ετικέτες: