Αντιδρούν στη φοροεπιδρομή του κεντρικού κράτους
- Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, 2023 - 06:20
- / Eνημέρωση: 17 Νοε. 2023 - 17:00
“Με την εισαγωγή φορολογητέου “τεκμαρτού” εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει πραγματικά αποκτηθεί, η κυβέρνηση αντί να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή”.
Τα παραπάνω αποτελούν την αρνητική εξέλιξη που προκαλεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που είναι σε διαβούλευση τις τελευταίες ημέρες και το οποίο πυροδοτεί και σε επίπεδο Σύρου και Κυκλάδων, αντιδράσεις από την πλευρά ελεύθερων επαγγελματιών και μελών επιστημονικών φορέων και Συλλόγων.
Ειδικότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, ο Λογιστικός Σύλλογος Σύρου – Τήνου και ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, με αποφάσεις τους θα συμμετέχουν στη μεγάλη κινητοποίηση της Αθήνας, στις 22 Νοεμβρίου, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενώσουν τη φωνή τους με όσους αντιδρούν απέναντι “στο άδικο και αναχρονιστικό σύστημα φορολόγησης” που έρχεται να επιβληθεί από την κυβέρνηση.
Η συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί μία σημαντική απόφαση, με αφορμή την οποία μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Κώστας Φιφλής, ο ταμίας του Λογιστικού Συλλόγου Σύρου – Τήνου, Μάρκος Φρέρης και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Παναγιώτα Βούλγαρη.
“Δεν υπήρξε διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και βρίσκουμε κλειστές πόρτες και εντελώς δικτατορική αντίληψη”, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φιφλής, εξηγώντας πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου έρχεται ως μπροστάρης στην ενημέρωση όλων των πλευρών που θίγονται και καλεί όλους να συστρατευθούν σε αυτόν τον πολύ σημαντικό αγώνα.
Σημειώνεται πως, οι δικηγόροι χθες, σήμερα, καθώς επίσης στις 21 και στις 22 Νοεμβρίου αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ ζητούν από τους τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές των Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππο Φόρτωμα και Μάρκο Καφούρο να πάρουν δημόσια θέση.
“Να φορολογούμαστε για το πραγματικό εισόδημά μας”
Σαφής για τους λόγους που κινητοποιούνται οι δικηγόροι υπήρξε στις δηλώσεις του ο κ. Φιφλής. “Με τα νέα φορολογικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και τον σχεδιασμό που έχει γνωστοποιηθεί, η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα προστατέψει τους πολλούς σε βάρος των λίγων. Εμείς πιστεύουμε ότι με αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση προστατεύονται οι λίγοι και τα μεγάλα εισοδήματα σε βάρος των πολλών”, ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως, “με την εισαγωγή φορολογητέου “τεκμαρτού” εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει πραγματικά αποκτηθεί, η κυβέρνηση αντί να μας στηρίξει, μας ισοπεδώνει”.
Σε έντονα κριτικό ύφος, πρόσθεσε για την στάση του αρμόδιου υπουργού πως, “το κράτος και ο κ. Χατζηδάκης δείχνουν να αγνοούν πλήρως την πραγματικότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά και μετά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό”.
Μάλιστα για τον κλάδο επεσήμανε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ “το 33% των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών ενώ ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει λόγω αδυναμίας τις ρυθμίσεις, στις οποίες είχε υπαχθεί και βρίσκεται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων”.
Αναφορικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο, εξήγησε τη διαφωνία του και ως προς το θέμα της “ταύτισης” με τους μισθωτούς. “Η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες όπως άλλωστε έχει κρίνει το ΣτΕ (αποφάσεις 1880 και 1888/2019)”.
Επιπρόσθετα, τεκμηριώνοντας τη θέση πως “η βάση υπολογισμού της φορολόγησης πάσχει εξ αρχής”, επεσήμανε πως, “βάσει του νομοσχεδίου, ένα έξοδο που έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή το προσωπικό, το μετατρέπει σε ακαθάριστο έσοδο”. Περαιτέρω, σημείωσε πως, “το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση το συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ” και αυτό, πρόσθεσε πως, “έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής”.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου συμπλήρωσε ακόμη πως, “το νέο τεκμαρτό εισόδημα έρχεται να προστεθεί σε άλλα δυο υφιστάμενα τεκμήρια, δηλαδή τα τεκμήρια διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος”, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως οι δικηγόροι “είναι η μόνη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων είσπραξης”.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του για το “καυτό” θέμα που έχει ξεσηκώσει πανελλαδικά αντιδράσεις, τόνισε πως, “εμείς δεν θέλουμε να μη φορολογούμαστε. Δεν θέλουμε να είμαστε αφορολόγητοι. Ζητάμε όμως δίκαιη φορολογία. Να φορολογούμαστε στο εισόδημά μας και όχι στο πλασματικό εισόδημά μας. Εδώ υπάρχει ισοπέδωση”.
“Λάθος η οριζόντια προσπάθεια να μαζέψουν φόρους”
Σε ανάλογο τόνο μίλησε και ο εκπρόσωπος του Λογιστικού Συλλόγου, υπογραμμίζοντας την αντίθεση του κλάδου με τον οριζόντιο τρόπο που επιβάλλει η κυβέρνηση.
“Εκείνο για το οποίο κυρίως υπάρχει η αντίδραση είναι η φορολόγηση ατομικών επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων όπως λέμε. Όσα προωθεί το κεντρικό κράτος μας βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί προσπαθεί να εφαρμόσει αντικειμενικά κριτήρια, κάτι που το είχαμε αντιμετωπίσει πριν πολλά χρόνια. Ήταν μέτρα που είχαμε αποβάλλει από το μυαλό μας γιατί ήταν άδικα και βλέπουμε ότι αυτά ξαναέρχονται και μάλιστα οριζόντια. Αυτό είναι λάθος”, επεσήμανε, λέγοντας μάλιστα πως, “η οριζόντια προσπάθεια να μαζέψουν τους φόρους είναι τελείως λάθος”.
Πιο αναλυτικά δε, επεσήμανε πως θα έπρεπε να αξιοποιηθούν “εργαλεία” για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θεωρητικά υπάρχουν. “Εμείς σαν λογιστές δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το επάγγελμά μας. Υπάρχουν έξοδα. Υπάρχει ο λογιστικός τρόπος προσδιορισμού των κερδών. Έχουμε τα έσοδα και τα έξοδα. Εφαρμόστηκε το myDATA και μας παιδεύει τρία χρόνια. Ακόμη κι αυτό ως “εργαλείο” δεν λαμβάνεται υπόψιν”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στο ζήτημα πιο στοχευμένα και λέγοντας πως, “δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις δαπάνες των επιχειρήσεων όποιες κι αν είναι. Αν κάτι είναι περασμένο λάθος να γίνεται έλεγχος”.
Κατά συνέπεια, επισημαίνει πως και οι λογιστές θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Αθήνας. “Σαν Σύλλογος σίγουρα θα απέχουμε από τις ηλεκτρονικές υποβολές στις 22 Νοεμβρίου και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πάρουμε απόφαση και θα κλείσουμε τα γραφεία μας τουλάχιστον για τις 22 Νοεμβρίου”.
“Τείνουν να εξαφανίσουν την έννοια του ιατρείου”
Στο ίδιο μήκος κύματος “εκπέμπει” SOS και ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, με την κ. Βούλγαρη να εκφράζει την κάθετη αντίθεση των ιατρών σε όσα προωθεί το Υπ. Οικονομικών.
“Σίγουρα το “τεκμαρτό” είναι κάτι που μας βρίσκει αντίθετους. Δεν είναι δυνατόν να φορολογείσαι με αυτόν τον τρόπο όταν έχεις τέτοια τεχνολογία και τέτοια δυνατότητα να αποδείξεις τα έσοδα, τα έξοδα και τον τρόπο διαβίωσης”, παρατήρησε, ενώ πρόσθεσε πως, “και πλέον και για τον κλάδο μας τα έξοδα είναι δυσθεώρητα σε σχέση με παλαιότερα. Σήμερα, για τη λειτουργία ενός ιατρείου απαιτείται υποδομή και έμψυχο υλικό. Έχουμε συνταγογραφήσεις και τόσα άλλα. Θέλω να πω ότι όλα αυτά μας ξάφνιασαν και καταφέραμε και επιβιώσαμε στις συνθήκες. Συν τα μνημόνια. Ας προχωρήσουν με όλη αυτή την τεχνολογία σήμερα καθώς έχουν τρόπους να αποδείξουν την πραγματική οικονομική μας κατάσταση”.
Τα ανωτέρω δε, εξήγησε πως οδηγούν του ιατρούς είτε να αναζητούν αλλού την τύχη τους, είτε να γίνονται υπάλληλοι σε μεγάλα ιατρικά κέντρα. “Αυτή η κατάσταση οδηγεί τον Έλληνα και την Ελληνίδα ιατρό στο εξωτερικό. Και όσοι μένουν ωθούνται σταδιακά να εργασθούν ως υπάλληλοι σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, σε μεγάλους ιατρικούς Ομίλους. Και στα νησιά μας και δη τα τουριστικά αυτό διογκώνεται. Ήδη έχουν στηθεί μεγάλες επιχειρήσεις και τείνει να καταργηθεί η έννοια του ιατρείου”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως, “το φορολογικό καθεστώς μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Συστρατευόμαστε με τις κινητοποιήσεις και θα πάρουμε κι εμείς απόφαση”.
Ζητούν απόσυρση
Και οι τρεις πλευρές που κινητοποιούνται πρώτοι στη Σύρο και τις Κυκλάδες επισημαίνουν πως πρέπει να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο και να υπάρξει ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης.
Ως εκ τούτου, οι δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή σήμερα, στις 21 και στις 22 Νοεμβρίου, ενώ όπως τονίζει ο κ. Φιφλής, “επιδιώκουμε τη δημιουργία ενιαίου μετώπου με όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς με σκοπό την απόσυρση των εξαγγελθέντων φορολογικών μέτρων”. Παράλληλα, εξηγεί πως, “αποφασίσαμε την αποστολή επιστολών σε όλους τους βουλευτές προκειμένου να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος ενώ θα ακολουθήσουμε και τις αποφάσεις της Ολομέλειας στις 25 Νοεμβρίου, που θα συνεδριάσει ξανά”.
Τέλος, γνωστοποίησε πως, “επιπλέον, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και σε κινητοποιήσεις πέραν της αποχής που θα αγγίζουν την κοινωνία. Δηλαδή έχουμε αποφασίσει την αποχή των μελών από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου, και απέχουμε από έκδοση διαταγών πληρωμής από δάνεια με αιτούσες τις Τράπεζες και τα funds”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Να μπει δεύτερο επιδοτούμενο πλοίο στις ενδοκυκλαδικές συνδέσεις
29 Νοε. 2024 - 6:20 - Η Σύρος κινείται σε ρυθμούς “Black Friday”
29 Νοε. 2024 - 6:19 - Λαμπερές μπάλες… προσγειώθηκαν στην παραλία Ερμούπολης
29 Νοε. 2024 - 6:14 - Σύρος: Αναβάλλεται η αυριανή φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου
28 Νοε. 2024 - 21:56 - Σύρος: Έφυγε από τη ζωή ο Μάρκος Πρίντεζης
28 Νοε. 2024 - 18:40