Σε επαγρύπνηση ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου και ο πρόεδρός του, Κ. Φιφλής με φόντο το πόρισμα για την αναδιάρθρωση στον δικαστικό “χάρτη” της χώρας

“Δεν φανταζόμαστε τη Σύρο χωρίς το Εφετείο της”

Κάθετα αντίθετος με όσα προβλέπει το πόρισμα της ομάδας εργασίας που εισηγείται προς το Υπ. Δικαιοσύνης, αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας, οι οποίες θα σημάνουν την παύση της λειτουργίας του Εφετείου Αιγαίου στη Σύρο και τη μεταφορά του στη Ρόδο, δηλώνει σε απόλυτο τόνο πως είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Κωνσταντίνος Φιφλής, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”.

Ήδη, το συγκεκριμένο πόρισμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων πανελλαδικά, ενώ όσον αφορά στη νησιωτική περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, η κατεύθυνση είναι να υπάρξει συγχώνευση για τα Εφετεία – με αλλαγή στην έδρα τους, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων -, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων των Κυκλάδων αλλά και των δικηγόρων, για δικαστικές υποθέσεις, καθώς θα πρέπει να ταξιδεύουν στη Ρόδο.

Παράλληλα, στο πόρισμα γίνεται αναφορά για ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, κάτι που θα σημάνει τροποποιήσεις στις δικαστικές δομές και για τον νησιωτικό νομό των Κυκλάδων.

Δεδομένων των εμποδίων που θέτει η νησιωτικότητα σε θέματα μετακινήσεων και κόστους για τους πολίτες, αλλά και με αφορμή τον κίνδυνο που παρουσιάζεται η Σύρος να “αποψιλωθεί” όσον αφορά το Εφετείο της, έδωσε απαντήσεις στην εφημερίδα ο κ. Φιφλής. Για το σοβαρό θέμα δε, τόνισε πως σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση.

Διευκρινίζεται πως οι αλλαγές στον δικαστικό “χάρτη” της Ελλάδος, υπαγορεύονται ως εντολή από την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να μην κλείσει η στρόφιγγα για εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Υπάρχει ένα πόρισμα με σαφείς κατευθύνσεις για καταργήσεις – συγχωνεύσεις σε Εφετεία και για ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων. Πώς κρίνετε αυτή την εξέλιξη;

“Το πόρισμα αυτό είναι το πόρισμα μίας Επιτροπής και τίποτα περισσότερο. Δεν αποτελεί μία πολιτική απόφαση. Είναι μία εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η οποία μάλιστα έρχεται άκαιρα με την έννοια ότι στις συζητήσεις που είχαμε κάνει με τον υπουργό Δικαιοσύνης σε μία Ολομέλεια Προέδρων που πραγματοποιήσαμε στη Χίο, τον Σεπτέμβρη, ο υπουργός μας είχε πει ότι προκειμένου να οριστικοποιήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις, περιμένουμε μία μελέτη που έχει ανατεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην Παγκόσμια Τράπεζα. Από τη στιγμή που η εισήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν έχει έρθει, έρχεται άκαιρα και το πόρισμα.

Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι προτάσεις που θα κάνει στο Ελληνικό Δημόσιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη. Για εμάς, έρχεται άκαιρα και όλοι απορούμε αρχικά γιατί έρχεται με την έννοια ότι αυτό το πόρισμα που φαίνεται να μετέχουν αρκετοί κυρίως δικαστές και ένας εκπρόσωπος από την Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δεν έχουν υπογράψει καν το πόρισμα. Είναι ένα non paper.”.

  • Στο περιεχόμενό του περιγράφεται μία κατεύθυνση με αλλαγές αρνητικές όσον αφορά στα νησιά.. Είχατε σαφέστερη ενημέρωση από τον υπουργό;

“Η κατεύθυνση που ο υπουργός μας είχε ενημερώσει ότι ήθελε να προχωρήσει τη μεταρρύθμισή του ήταν να ενσωματωθούν τα Ειρηνοδικεία στα Πρωτοδικεία, όχι απαραιτήτως με κατάργηση των Ειρηνοδικείων, τα οποία θα παρέμεναν σαν δικαστικά καταστήματα με το προσωπικό τους και θα δίκαζαν, αλλά κυρίως με τη συγκέντρωση των ειρηνοδικών και την προσφορά τους στα Πρωτοδικεία, τα οποία είναι υποστελεχωμένα ενώ τα Ειρηνοδικεία δεν έχουν τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας. Κι αυτό για να καλυφθούν κάποια κενά με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού διότι θεωρήθηκε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ειρηνοδίκες. Δηλαδή σε σύνολο 3.500 δικαστών, οι 913 είναι ειρηνοδίκες που δεν μετείχαν ουσιαστικά στη Δικαιοσύνη από τη στιγμή που καταργήθηκαν και τα πταίσματα. Είχαν μείνει μόνο με πολιτικές υποθέσεις και πολύ περιορισμένου εύρους (μέχρι 20.000 ευρώ οι διαφορές και μέχρι 600 ευρώ μηνιαίως τα μισθώματα). Όλα τα άλλα ήταν στα Πρωτοδικεία.

Άρα, λέει ότι αυτούς θα τους πάρουμε και θα τους φέρουμε στα Πρωτοδικεία και θα δικάζουν στα κατά τόπους Δικαστήρια, τα οποία μετονομάζει σε Περιφερειακά Δικαστήρια μέχρι ένα μεγαλύτερο ποσό. Αλλά κυρίως θα υπηρετούν στην έδρα και θα καλύπτουν κενά της έδρας, δηλαδή των Πρωτοδικείων.”.

  • Για την περίπτωση του Πρωτοδικείου Σύρου και των Ειρηνοδικείων, τι θα φέρει αυτή η αλλαγή;

“Έχουμε Ειρηνοδικεία σε Μήλο, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο και Πάρο και όλοι αυτοί οι δικαστές που υπηρετούν σε αυτά τα δικαστήρια θα ήταν συγκεντρωμένοι στην έδρα, καθώς και το Ειρηνοδικείο Σύρου - που καταργείται και αυτό - και ενσωματώνεται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Όλα τα υπόλοιπα θα ονομάζονταν Περιφερειακά Δικαστήρια θα αυξανόταν η αρμοδιότητά τους και θα συνεδρίαζαν στις ίδιες έδρες. Υπό την προϋπόθεση πως για τις νησιωτικές περιοχές θα απέχουν περισσότερο από 1 ώρα από την έδρα του νομού. Αν εφαρμοζόταν αυτό, θα έθιγε την Τήνο. Η Τήνος θα έχανε το Ειρηνοδικείο της. Ωστόσο, υποθέτω ότι την Τήνο θα μπορούσαμε να τη σώσουμε γιατί υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας πολύ σοβαρά. Δεν είναι εύκολο να έρχονται για να δικάζουν στη Σύρο, αυτές της μικρής σημασίας υποθέσεις.”.

  • Ζήτημα που “καίει” είναι η πιθανή(;) κατάργηση του Εφετείου στη Σύρο. Τι προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση;

“Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα όντως θα ήταν με τη συγχώνευση του Εφετείου Αιγαίου. Είναι ένα ιστορικό Εφετείο, από τα πρώτα της Ελλάδος που ιδρύθηκε το 1910 και ήδη υπέστη ένα πλήγμα όταν αποσχίστηκε πριν από περίπου 10-15 χρόνια η Μυτιλήνη και η Χίος που ήταν μεταβατικές έδρες και ιδρύθηκε το Εφετείο Βορείου Αιγαίου.

Με βάσει την άτυπη εισήγηση της Επιτροπής (σ.σ. πόρισμα), η συγχώνευση θα γινόταν με το Εφετείο Ρόδου και σύμφωνα με πληθυσμιακά και όχι ιστορικά κριτήρια ή κριτήριο την έδρα της Περιφέρειας. Έτσι θα πάει στη Ρόδο. Αυτό αποτελεί καθαρά ψυχασθένεια να πει κάποιος ότι θα μπορεί το Εφετείο Αιγαίου, οι Συριανοί και οι Κυκλαδίτες να μεταβαίνουν για τις υποθέσεις τους στη Ρόδο όταν δεν υπάρχει συγκοινωνία. Ως Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου θα πάρουμε αποφάσεις αύριο (σ.σ. σήμερα) και γι αυτό το θέμα. Κι εμείς και οι δικαστικοί υπάλληλοι γιατί δεν ξέρουν κι εκείνοι τι τους ξημερώνει. Η Σύρος σαν δικαστικό κέντρο θα πληγεί σημαντικά αν χαθεί η έδρα του Εφετείου από τη Σύρο.”.

  • Σε αυτή τη “μάχη” που πιθανόν να χρειαστεί να δώσετε είναι σημαντική η συσπείρωση της κοινωνίας και των φορέων μαζί σας;

“Είναι καθολική αντίδραση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Αλλά δεν αρκεί να φωνάζουμε μόνον εμείς. Θα πρέπει και οι υπόλοιποι φορείς του νησιού. Αφενός εμείς ως δικηγόροι δεν θα το αφήσουμε έτσι και το αναδεικνύουμε και θα παλέψουμε για τη μη συγχώνευση του Εφετείου. Η κοινωνία όμως πρέπει να καταλάβει πως όταν χάνεται κάτι στη Σύρο, δεν χάνεται μόνο για εμάς. Χάνεται για όλους τους φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να γνωρίζουν πως ό,τι χάνεται είναι κακό. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Σύρος θα χάσει τον ρόλο της και ότι το ιστορικό Εφετείο μας θα γίνει ένα παράρτημα του Εφετείου της Ρόδου και εμείς θα πηγαίνουμε να δικάσουμε στη Ρόδο. Δεν θα το ανεχτούμε αυτό.

Σε αυτή την προσπάθειά μας όμως, πρέπει να υπάρχουν κι επίσημες τοποθετήσεις, τόσο του Δήμου, όσο και πολύ περισσότερο της Περιφέρειας και κυρίως του αντιπεριφερειάρχη. Γιατί από τη στιγμή που ο περιφερειάρχης είναι στη Ρόδο, δεν ξέρω κατά πόσον θα είναι σύμφωνος με τις δικές μας απόψεις. Βλέπουμε ότι ήδη έχουμε κάποιες ενδείξεις, ότι κάποιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν μετακινηθεί προς τη Ρόδο, παρά το γεγονός πως η έδρα είναι η Σύρος. Κοντεύουμε να γίνουμε τύποις έδρα και η έδρα να είναι η Ρόδος. Δεν θέλουμε αυτό να γίνει και στα Δικαστήρια και εμείς θα το παλέψουμε.”.

  • Η εκτίμησή σας είναι πως το Υπουργείο τελικά, θα υιοθετήσει αυτές τις αλλαγές;

“Η εκτίμηση που είχαμε από κύκλους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή του υπουργού κ. Φλωρίδη και του υφυπουργού κ. Μπουγά, ήταν ότι τη νησιωτική Ελλάδα δεν θα την πειράξουν. Μας έχουν καθησυχάσει, αλλά εμείς ήσυχοι δεν μένουμε. Επαγρυπνούμε για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί όλο αυτό. Οι διαβεβαιώσεις του κύκλου του υπουργείου είναι ότι η Επιτροπή εισηγείται, αλλά πώς εισηγείται ενώ δεν έχει καν την εισήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας; Η κατεύθυνση είναι κάθε Περιφέρεια και Εφετείο και κάθε νομός και Πρωτοδικείο. Εμείς έχουμε δύο Πρωτοδικεία σαν νομός, τι θα γίνει; Καθησυχάζουν ότι δεν θα θίξουν τη νησιωτική Ελλάδα. Αλλά πώς δεν τη θίγουν από τη στιγμή που κατεβαίνει ένα πόρισμα και λέει ότι η Σύρος θα πάει στη Ρόδο; Διαφωνούμε κάθετα. Δεν φανταζόμαστε τη Σύρο χωρίς το Εφετείο της.”.