Αρνητική η απάντηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Γύρισαν πλάτη… στη Σύρο για την Ολυμπιακή Φλόγα

Η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης έκατσε με σταυρωμένα χέρια, ενώ οι Δήμοι Πάρου και Νάξου διεκδίκησαν εγκαίρως τη συμμετοχή τους στη Λαμπαδηδρομία

Ανεπάρκεια χρεώνεται η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά στη μη συμπερίληψη της Σύρου στη Λαμπαδηδρομία του 2024, καθώς δεν ανέπτυξε καμία απολύτως ενέργεια αναφορικά με το “πέρασμα” της Ολυμπιακής Φλόγας από το νησί, σε πλήρη αντίθεση με τις άλλες Δημοτικές Αρχές των Κυκλάδων, οι οποίες διεκδίκησαν σχετικά και μάλιστα εγκαίρως.

Τα παραπάνω προκύπτουν συμπερασματικά από το περιεχόμενο της απάντησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προς τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, στο οποίο επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως η ένταξη των τριών άλλων νησιών έγινε σε συνεννόηση με τις αυτοδιοικήσεις και άρα, τις Δημοτικές Αρχές Πάρου, Νάξου και Σαντορίνης, οι οποίες υπέβαλαν σχετικά αιτήματα.

Υπενθυμίζεται πως ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο την περασμένη εβδομάδα, αφού είχε ανακοινωθεί η διαδρομή και οι σταθμοί της Ιερής Φλόγας και στις Κυκλάδες, δεν είχε ανακοινωθεί η Σύρος ως επιλογή, που αποτελεί και τη γενέτειρα του Δημητρίου Βικέλα.

Κατά συνέπεια, στη Λαμπαδηδρομία για το 2024 η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μένει εκτός, σε αντίθεση με τα άλλα τρία νησιά, οι Δημοτικές Αρχές των οποίων, όπως και άλλοι φορείς, έκαναν παρεμβάσεις προς τους διοργανωτές.

Στην εφημερίδα μίλησαν οι δήμαρχοι, Δημήτρης Λιανός και Μάρκος Κωβαίος, ενώ δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με τον Αντώνη Σιγάλα.

Κλειστή η πόρτα… για τη Σύρο

Η “Κοινή Γνώμη” εξασφάλισε την απαντητική επιστολή προς τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, με την οποία καθίσταται ξεκάθαρο και σαφές πως τελευταία στιγμή, η Σύρος δεν μπορεί να ενταχθεί στους σταθμούς της Ιερής Φλόγας για το 2024.

Αυτούσια η απάντηση που υπογράφει ο πρόεδρος, κ. Καπράλος έχει ως εξής: “Αγαπητέ κύριε αντιπεριφερειάρχη, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την από 28 Νοεμβρίου επιστολή σας με την οποία αιτείσθε να συμπεριληφθεί η Σύρος, ως η γενέτειρα του Δημητρίου Βικέλα στη διαδρομή επί ελληνικού εδάφους της Ολυμπιακής Φλόγας για τους αγώνες Παρίσι 2024. Εξετάσαμε το αίτημά σας, αλλά με δεδομένα ότι, για πρώτη φορά μετά από τους αγώνες της Αθήνας το 2004, έχουν ήδη περιληφθεί – όπως άλλωστε αναφέρετε και στην επιστολή σας - τρία νησιά των Κυκλάδων στη διαδρομή, ότι η διάρκεια του ταξιδιού της φλόγας επί ελληνικού εδάφους έχει σχετικά μικρή διάρκεια καθώς και ότι η διαδρομή έχει ήδη συμφωνηθεί τόσο με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και με τις κατά τόπους αυτοδιοικήσεις, είναι αδύνατον να προσθέσουμε άλλον ένα σταθμό στο «ταξίδι» της φλόγας. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι κάθε κομμάτι της διαδρομής προϋποθέτει λεπτομερή σχεδιασμό και συντονισμό πολλών εμπλεκόμενων φορέων και έτσι οι όποιες αλλαγές ή προσθήκες εκ των υστέρων, είναι ιδιαίτερα αδύνατες. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε και πάλι, που αυτήν τη φορά ζητήσατε να περιληφθεί η Σύρος στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας και σας διαβεβαιώνουμε ότι το υπέροχο αυτό νησί, με την μεγάλη και σημαντική ιστορία, θα υποδεχθεί τη Φλόγα σε μια επόμενη λαμπαδηδρομία. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση”.

Αποφάσεις του Δ.Σ. της Πάρου και προτροπή από το Ν.Ο. Πάρου

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την τηλεφωνική επικοινωνία της “Κοινής Γνώμης” με τους δημάρχους Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανό αλλά και Πάρου, Μάρκο Κωβαίο, οι οποίοι επεσήμαναν πως έκαναν επαφές με τους διοργανωτές και απέστειλαν σχετικά αιτήματα.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου έλαβε σχετική απόφαση ομόφωνα και ζήτησε να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα από το νησί, σε συνέχεια προτροπής και επιστολής που έκανε ο Ν.Ο. Πάρου. Συγκεκριμένα, στο αίτημα προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2024 και στο αίτημα του ΝΟ Πάρου προς τον Δήμο, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω. “Σύσσωμη η Παριανή κοινωνία, οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του νησιού και οι χιλιάδες Γάλλοι πολίτες που ζουν στο νησί μας, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν τον Αύγουστο του 2024 τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι, θα αποδώσουν κάθε τιμή στην άφιξη και περιφορά της Ολυμπιακής φλόγας στο νησί μας. Ο Όμιλός μας θα είναι στη διάθεση της Ε.Ο.Ε. για κάθε επίπεδο συνεργασίας και συνδρομή βοήθειας σε αυτήν τη διοργάνωση, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και φορείς του νησιού μας”.

Και κλείνουν την επιστολή τους, λέγοντας πως, “Πιστεύουμε ότι μετά από 20χρόνια (2004) η Πάρος και οι Κυκλάδες αξίζουν αυτή την ύψιστη τιμή της άφιξης και περιφοράς της Ολυμπιακής φλόγας. Γνωρίζοντας την αγάπη σας για το νησί μας, ελπίζουμε το αίτημά μας να βρει θετική ανταπόκριση από το σεβαστό συμβούλιό σας”.

Σημαντικό γεγονός και μετά από 20 χρόνια ξανά στη Νάξο”

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός στην εφημερίδα, για το γεγονός πως το νησί του καταφέρνει να φιλοξενήσει την Ολυμπιακή Φλόγα ξανά, μετά από 20 χρόνια. Για να το επιτύχει αυτό, εξήγησε πως ως δήμαρχος έκανε προσωπική επαφή με την πλευρά της διοργάνωσης και μάλιστα πριν τις εκλογές, για να υπάρχει περιθώριο να ενταχθεί στη διαδρομή η Νάξος.

“Το 2004 είχαμε φέρει στο νησί μας ξανά την Ολυμπιακή Φλόγα. Φυσικά είναι σημαντικό και το θέλαμε. Προφορικό είναι το αίτημά μας και συγκεκριμένα μίλησα με τον κ. Βασιλειάδη από τους διοργανωτές της όλης διαδικασίας πριν από τις εκλογές. Μπορεί το πέρασμα της Ιερής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι για μισή ώρα, ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για τη Νάξο”, επανέλαβε σε απόλυτο τόνο.

Σε λήθαργο ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού της Σύρου

Σε πλήρη αντίθεση με τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι άλλες Δημοτικές Αρχές, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, αλλά και ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αποδεικνύεται πως δυστυχώς έπεσαν σε… λήθαργο, αφού από μέρους τους όχι μόνον δεν υπήρξε σχετικό αίτημα ή επιστολή, αλλά ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε κάποια σχετική μνεία.

Εξαιτίας της υποτονικής στάσης τους και της ανυπαρξίας λήψης πρωτοβουλιών αναφορικά με τη Λαμπαδηδρομία του 2024, η γενέτειρα του Δημητρίου Βικέλα θα μείνει εκτός πλάνου και σταθμών της Ιερής Φλόγας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από ιστορικής και συμβολικής σκοπιάς για τη Σύρο και την προβολή της. Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη που αποτυπώνεται στον απολογισμό της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και η οποία σχολιάζεται έντονα από τους κατοίκους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.