“Αγωνίστηκα για τη Σύρο παραβλέποντας όποιο πολιτικό κόστος”
- Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023 - 06:19
- / Eνημέρωση: 11 Δεκ. 2023 - 18:00
Αφήνοντας πίσω του σημαντική παρακαταθήκη για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στο νησί, κλείνει τον κύκλο του οριστικά στον α΄ βαθμό της αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου.
Έχοντας υπηρετήσει από διάφορες θέσεις ευθύνης και επί τρεις θητείες στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Τμήματος Προγραμματισμού που είχε στην ευθύνη του τον συντονισμό για τις χρηματοδοτήσεις κάνει έναν αναλυτικό απολογισμό για τα 13 χρόνια που υπήρξε αιρετός, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”.
-
Συμπληρώνετε την παρουσία σας στα κοινά, μετά από μία μακρά πορεία. Τι έχετε να πείτε αναφορικά με το “πέρασμά” σας από τον α΄ βαθμό της αυτοδιοίκησης;
“Κλείνω τρεις θητείες στην αυτοδιοίκηση του α΄ βαθμού. Δύο θητείες στη συμπολίτευση και μία στην αντιπολίτευση. Νομίζω πως όσον αφορά στη θέση μου ως δημοτικού συμβούλου, με αυτές τις τρεις θητείες, έχει κλείσει για εμένα ένας μεγάλος κύκλος.”.
-
Η πρώτη σας παρουσία ήταν στη θητεία του Γιάννη Δεκαβάλλα. Ποια είναι η αποτίμησή σας για εκείνη την περίοδο;
“Θυμάμαι την πρώτη ημέρα που ανέλαβα με τον Γιάννη Δεκαβάλλα. Την 1η Ιανουαρίου του 2011. Τότε, ως νεαρός δημοτικός σύμβουλος εργάστηκα για να ολοκληρώσω – μαζί με τη βοήθεια συναδέλφων, της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Γραφείου Προγραμματισμού – το ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης. Αυτό άφησε μία παρακαταθήκη σημαντικών έργων στο νησί. Να θυμίσω την παιδική χαρά της Μεταμόρφωσης, την παιδική χαρά στα Πευκάκια, την υπογειοποίηση των σταθμών ηλεκτρισμού, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ηρώων, την αναβάθμιση του εξοπλισμού του θεάτρου “Απόλλων”, την ανάπλαση της παραλίας της Ερμούπολης, η οποία είχε ενταχθεί και εν τέλει χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους, αλλά ωρίμασε μέσα σε αυτό το σχέδιο αστικής ανάπτυξης. Συνολικά ήταν ένα έργο, με υποέργα της τάξης των 3 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε και είχα την εποπτεία του προγράμματος. Επιπλέον, είχα συμβάλει στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το έργο της επισκευής και ανακατασκευής του προσήνεμου μόλου στο Νησάκι, αλλά και για το έργο της καθαίρεσης του υφάλου της Καρφωμένης. Αν και δεν είχα θέση ευθύνης, ωστόσο, είχα κατά κάποιον τρόπο, τον συντονισμό των χρηματοδοτήσεων.”.
-
Η επόμενη θητεία σας βρήκε στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, μετά από μία εκλογική αναμέτρηση, στην οποία χάσατε ως επικεφαλής παράταξης. Πολιτικά τι έχετε να πείτε για την παρουσία σας από το 2014 μέχρι το 2019;
“Ακολούθησαν οι εκλογές του 2014, σε ένα περιβάλλον που σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο είχε μπροστά την προσπάθεια – και εν μέσω της οικονομικής κρίσης -, να τιμωρηθεί οτιδήποτε υπήρχε στην εξουσία. Θεωρώ πως αποτέλεσα μέρος αυτής της τιμωρίας τότε. Ήταν όμως μία σημαντική εμπειρία ως επικεφαλής ενός συνδυασμού στα 44 μου χρόνια. Ναι μεν χάσαμε στις εκλογές, αλλά θεωρώ ότι η 5ετης πορεία μας στην αντιπολίτευση εκτιμήθηκε από τον λαό. Ασκήσαμε αντιπολίτευση τεκμηριωμένη χωρίς κραυγές, χωρίς λαϊκισμό. Στηρίζαμε ό,τι θεωρούσαμε πως ήταν προς το συμφέρον του νησιού. Τεκμηριωμένα αντιπροτείναμε ό,τι θεωρούσαμε απαραίτητο για τον τόπο. Θυμάμαι πως ακόμη και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, συμβάλαμε στην εξεύρεση χρηματοδοτήσεων. Χαρακτηριστικά, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τα πρώτα συστήματα προσβασιμότητας για τις παραλίες της Βάρης και του Βούλγαρη. Επίσης, η ωρίμανση του έργου για τον γεωτουρισμό. Ως αντιπολίτευση προσφέραμε έργο, που δεν μας ενδιέφερε πού θα πιστωνόταν ως αποτέλεσμα.
Αυτή η στάση θεωρώ ότι αποτέλεσε μία παρακαταθήκη και στις εκλογές του 2019 με επικεφαλής τον Νίκο Λειβαδάρα, πήγαμε στον εκλογικό στίβο.”.
-
Οι νικηφόρες εκλογές του 2019 σας έφεραν στο “τιμόνι” της ΔΕΥΑΣ και στη θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για το Τμήμα Προγραμματισμού. Τι θεωρείτε ότι επιτύχατε;
“Για το κεφάλαιο του Προγραμματισμού κάναμε ένα μίνι επιχειρησιακό πλάνο. Είχαμε πει προεκλογικά ότι θα εκπονούσαμε επιχειρησιακό σχέδιο στον Δήμο. Ο Δήμος δεν διέθετε για πολλά χρόνια από το 2010 και μετά. Αμέσως μόλις αναλάβαμε εκπονήσαμε ένα μίνι επιχειρησιακό για να αξιοποιήσουμε τις χρηματοδοτήσεις που “έτρεχαν”. Έπρεπε να ήμασταν σε ετοιμότητα γιατί καμία χρηματοδότηση δεν θα περίμενε εμάς. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μία πληθώρα χρηματοδοτήσεων από τα τότε προγράμματα όπως το “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”, το “Interreg Ελλάδα – Κύπρος”. Ενδεικτικά, μέσα από το τελευταίο εξασφαλίσαμε λεφτά για τις στάσεις των mini bus, για την προσβασιμότητα στις σχολικές μονάδες, για τα συστήματα πυρασφάλειας στα σχολεία. Επίσης, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την προσβασιμότητα στις παραλίες του Κινίου και των Αγκαθωπών και παράλληλα, τέθηκαν οι βάσεις για να αρχίσει η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου. Αυτό πήρε ένα διάστημα για να εκπονηθεί, αλλά εδώ και δύο χρόνια, ο Δήμος έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στα χέρια του, το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζει και να τροποποιεί. Είναι όμως ένα απαραίτητο στρατηγικό “εργαλείο”. Η χρησιμότητά του φάνηκε από το γεγονός πως οτιδήποτε άλλο εκπονήθηκε για τον Δήμο – ενδεικτικά, το τουριστικό σχέδιο για τη Σύρο, η μελέτη βιώσιμης αστικής ανάπτυξης -, αξιοποίησε το επιχειρησιακό σχέδιο. Μέσα από το Γραφείο Προγραμματισμού πετύχαμε χρηματοδοτήσεις και στο “Αντώνης Τρίτσης” που από εκείνο το πρόγραμμα επιτεύχθηκε η υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος της Ερμούπολης, τα ηλεκτροκίνητα mini bus, η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Βιβλιοθήκης. Διεκδικήθηκαν χρηματοδοτήσεις κι από άλλα προγράμματα, όπως και το έργο για τις όψεις του Δημαρχείου. Όλα αυτά πάντα σε συνεργασία με αιρετούς και με τα στελέχη του Δήμου. Είναι μία συλλογική δουλειά.”.
-
Τι ποσό εξασφαλίστηκε αυτή τη θητεία σε χρηματοδοτήσεις;
“Οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν σε αυτή τη θητεία σε συνδυασμό με τη ΔΕΥΑ Σύρου, δεν έχουν προηγούμενο στα δημοτικά πράγματα του τόπου. Είναι μία πραγματικότητα που αποτυπώνεται σε αριθμούς και θα το καταδείξει η ιστορία. Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 40 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε και για κάποια περιμένουμε και τις απαντήσεις.”.
-
Όσον αφορά στη ΔΕΥΑΣ, εκεί παράχθηκε έργο αλλά συνοδεύτηκε και από μεγάλα προβλήματα. Ενδεικτικά στο αποχετευτικό της Βάρης, υπήρξαν θέματα στις αποκαταστάσεις δρόμων. Ποιος είναι ο απολογισμός σας;
“Ένα μεγάλο βήμα ευθύνης που μου εμπιστεύθηκε ο δήμαρχος, ήταν η ΔΕΥΑΣ και η προεδρία. Από την πρώτη στιγμή και γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι πόροι υλοποίησης προγραμμάτων είναι πεπερασμένοι, εξαντλήσαμε τις δυνατότητες πόρων σε συνεργασία με τον διευθυντή και τα στελέχη της. Εξασφαλίσαμε εξ αρχής χρηματοδότηση για τη μελέτη του αποχετευτικού δικτύου των οικισμών Φοίνικα – Ποσειδωνία – Γαλησσά, μαζί με τον βιολογικό καθαρισμό με σύστημα επανάχρησης του νερού. Όπως και χρηματοδότηση για τη μελέτη του νέου εργοστασίου αφαλάτωσης δυναμικότητας 10.000 κυβικών ημερησίως, συνοδευόμενο από φωτοβολταϊκό σταθμό. Η μελέτη αυτή θέτει τις βάσεις για την εξάλειψη του προβλήματος υδροδότησης της Σύρου, που διαπιστώσαμε όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά το καλοκαίρι. Η νέα Δημοτική Αρχή απομένει να βρει τη χρηματοδότηση και να δημοπρατήσει το πρώτο έργο, ενώ για τη δεύτερη μελέτη, απομένει μόνον η περιβαλλοντική αδειοδότησή της και μετά η χρηματοδότηση. Είναι έργα άνω των 25 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις και για έργα όπως η β΄ φάση της αποχέτευσης της Βάρης – Μέγα Γιαλού, που ολοκληρώνει την α΄ φάση των κεντρικών αγωγών. Με τη β΄ φάση μπαίνουμε στους οικισμούς. Κατά την εκτέλεση του έργου υπήρξαν οχλήσεις και παράπονα, δικαιολογημένα θα έλεγα λόγω ταλαιπωρίας. Συνδυαζόμενη με κάποιες κακοτεχνίες στην ασφαλτόστρωση, έφεραν πολλά παράπονα. Όμως, τέτοια έργα με ορίζοντα που εξασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μας, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε υπό το πρίσμα αυτού του χρονικού διαστήματος. Για την αποκατάσταση, ήμασταν σε συνεργασία και με την Περιφέρεια, γιατί η αρχική αποκατάσταση γίνεται στο χαντάκι.
Επίσης, ήμασταν από τις πρώτες ΔΕΥΑΣ που υποβάλαμε προτάσεις στο “Αντώνης Τρίτσης” και εγκρίθηκαν. Η μία, στην ύδρευση για την αντικατάσταση του δικτύου στο Επισκοπειό, για τα ψηφιακά υδρόμετρα και για τη νέα μονάδα αφαλάτωσης που αγοράστηκε (600 κυβικά ημερησίως) και τοποθετήθηκε στην Ποσειδωνία. Επίσης, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για την αντικατάσταση των αντλιοστασίων των λυμάτων.
Έγιναν πολλά σε αυτή τη θητεία, ενώ και για πρώτη φορά στα χρονικά, εντοπίσαμε και νεροκλοπή και πήγαμε στη δικαιοσύνη. Από 19 αφαλατώσεις, παραδίδουμε 21 και περιμένουμε και μία ακόμη για την Ερμούπολη. Θεραπεύσαμε προβλήματα και στην Υπηρεσία. Συνεργαστήκαμε με το προσωπικό και όλα τα στελέχη και τους ευχαριστώ. Νομίζω πως αφήνουμε μία σημαντική παρακαταθήκη στην επόμενη διοίκηση για να αναβαθμίσει τις υποδομές στο νησί.”.
-
Τι πρόσημο βάζετε στην πορεία σας ως αιρετός στον Δήμο; Με ποια συναισθήματα κλείνετε αυτό τον κύκλο;
“Αγωνίστηκα κάθε φορά για να κάνω αυτό που θεωρούσα σωστό για το νησί, πέρα από οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Προφανώς και έγιναν λάθη, αλλά αφήνω πίσω μου μια γλυκιά γεύση γιατί έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις. Φεύγω με ικανοποίηση από την ενασχόλησή μου στα κοινά.”.
-
Προς το παρόν δεν θα είστε στη δημόσια ζωή. Μελλοντικά θα επιστρέψετε ή όχι;
“Ο Θεός το γνωρίζει μόνο. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να έρθουν και νέοι άνθρωποι. Όταν έχεις ασχοληθεί με την πολιτική δεν κλείνεις ποτέ ερμητικά τις πόρτες. Όμως εκείνο που θεωρώ ότι έχει ολοκληρωθεί είναι η θητεία μου ως δημοτικού συμβούλου.”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανάγκη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Κίνι
25 Οκτ. 2023 - 6:19 - “Καμπανάκι” προειδοποίησης για τα φρεάτια στη Σύρο
24 Οκτ. 2023 - 6:19 - Ανδρέας Γιαλόγλου: “Θα πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Σύρου”
8 Οκτ. 2023 - 12:27 - “Χτυπά” χρηματοδότηση για νέα μονάδα αφαλάτωσης
27 Σεπ. 2023 - 6:19 - Μία “ανάσα” πιο κοντά στο γεωλογικό μουσείο Σύρου
14 Σεπ. 2023 - 6:19