Επείγουσα μελέτη στη Σίφνο για προστασία από κατολισθητικά φαινόμενα
- Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023 - 06:17
Ως επιβεβλημένη δαπάνη για λόγους πολιτικής προστασίας, κρίθηκε η μελέτη με τίτλο: «Γεωλογική/Γεωτεχνική μελέτη για την εκτίμηση κατολισθητικής επικινδυνότητας και πρόταση έργων αντιμετώπισης στην επαρχιακή οδό Καμαρών – Απολλωνίας», ύψους 28.352,30 ευρώ. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σίφνου, είχε αποδεχτεί το φάκελο της θεωρημένης προεκτίμησης αμοιβής της μελέτης, όπως αυτός είχε εγκριθεί και θεωρηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων.
Μ. Ναδάλη: "Πρόκειται για ένα έργο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό"
Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης μελέτης που θα βοηθήσει στο να θωρακιστεί ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του νησιού, απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι, "πρόκειται για ένα έργο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Πρόκειται για έναν δρόμο, που στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι επαρχιακός και για αυτό το λόγο συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να "τρέξει" πιο γρήγορα η διαδικασία η μελετητική και να μπορέσουμε να το κάνουμε εμείς ως Δήμος και να βγουν άμεσα τα αποτελέσματα και οι προτάσεις, της αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς υπάρχει μία φοβία. Υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις από καιρό, καθώς υπάρχουν κάποια φαινόμενα κατολισθήσεων, όχι τόσο έντονα, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει, ποια μπορεί να είναι η αντίδραση σε ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι, καθώς τα πετρώματα μπορούν να επηρεαστούν από διαφορετικούς παράγοντες."
Σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο δρόμο και πόσο πολυσύχναστος είναι, τόνισε, ότι "είναι ο δρόμος που συνδέει το λιμάνι με την πρωτεύουσα του νησιού, είναι ο κεντρικότερος δρόμος που συνδέει τις Καμάρες με την Απολλωνία και εν συνεχεία με τους υπόλοιπους οικισμούς. Δεν είναι απλά πολυσύχναστος, όλα τα αυτοκίνητα περνούν από εκεί για να πάνε στο λιμάνι. Εμείς όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, πάντα βγάζουμε ως Πολιτική Προστασία, ανακοινώσεις και για το τμήμα αυτό, αλλά και για τα υπόλοιπα κομμάτια του οδικού δικτύου, όταν κρίνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, ευτυχώς δεν έχει συμβεί κάποιο σημαντικό φαινόμενο, αλλά παρατηρούμε ότι κατά καιρούς, υπάρχουν πέτρες στον δρόμο και πρέπει να φοβόμαστε και προσέχουμε για κάτι μεγαλύτερο"
Αντικείμενο της μελέτης
Το προς μελέτη αντικείμενο περιλαμβάνει: Γεωλογική Μελέτη, με αντικείμενο την εκτέλεση γεωλογικών ερευνών και την εκπόνηση πλήρους γεωλογικής μελέτης για την αποσαφήνιση της στρωματογραφίας των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των γεωλογικών σχηματισμών που καθορίζουν τις συνθήκες κατολίσθησης των πρανών του τμήματος της Επαρχιακής Οδού. Η γεωλογική μελέτη περιλαμβάνει τις εργασίες υπαίθρου και την σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης των γεωλογικών ερευνών με τελικό στόχο τον καθορισμό των συνθηκών προσδιορισμού του απ(ου και του μεγέθους του προβλήματος και διερευνώντας την ευστάθεια της βραχομάζας στην περιοχή της μελέτης.
Οι απαραίτητες εργασίες
Στα πλαίσια της μελέτης θα γίνουν οι κάτωθι εργασίες:
• Γεωλογική χαρτογράφηση, σε κλίμακα 1:1000
• Γεωλογικές Διατομές, για συνολικό μήκος 180,00 μέτρων, σε σημεία που Θα υποδειχθούν από την Υπηρεσία.
• Η Γεωλογική οριζοντιογραφία, να παρουσιάζει όλα τα στοιχεία της, η αλληλουχία των γεωλογικών σχηματισμών και η γεωμετρία των γεωλογικών επαφών. Στους βραχώδεις σχηματισμούς θα παρουσιάζεται το επικρατέστερο σύστημα ασυνεχειών της βραχομάζας, με απεικόνιση των φαινομένων κλίσεων τους επί του επιπέδου τομής κλίμακα 1:1000.
• Χάρτης κλίσεων ανάγλυφου και αστάθειας. Αποτυπώνονται οι κλίσεις του ανdγλυ-φου, εντοπίζονται οι χαρακτηριστικές γεωμορφές του, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα προβλεπόμενα έργα καθώς και οι ζώνες αστάθειας (εκδηλωμένης ή δυνητικής) του φυσικού ανάγλυφου.
• Τεκτονικά διαγράμματα, Έξη (6), με κατ' ελάχιστον (60) μετρήσεις, ένα οπωσδήποτε σε θέση κατάπτωσης και τα υπόλοιπα σε Θέσεις που Θα υποδειχθούν από την Υπηρεσία. Θα γίνει συστηματική περιγραφή των ασυνεχειών (είδος, προσανατολισμός, συνέχεια, άνοιγμα τραχύτητα, παρουσία και φύση υλικού πλήρωσης, νερό, απόσταση). Στη συνέχεια θα συνταχθούν, διαγράμματα προβολής πόλων ασυνεχειών και διάγραμμα δυνητικών ολισθήσεων, όπου παρουσιάζονται τα κύρια επίπεδα ασυνεχειών, το επίπεδο του πρανούς και η γωνία εσωτερικής τριβής.
• Ταξινόμηση βραχομάζας, κατά το σύστημα GSI, αναφορικά με την ευστάθεια της. Τα στοιχεία της βαθμονόμησης θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των παραμέτρων σχεδιασμού κατά τους υπολογισμούς ευστάθειας. Θα πραγματοποιηθούν 2 ταξινομήσεις βραχομάζας σε σημεία που θα υποδειχθούν από την Υπηρεσία.
• Τεύχος γεωλογικής μελέτης, στην οποία αφού προσδιοριστεί το αίτιο και το μέγεθος του προβλήματος και διερευνηθεί η ευστάθεια της βραχομάζας στις συγκεκριμένες θέσεις, θα προτείνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της περιοχής (είδος, μέγεθος και αριθμός πλεγμάτων, Θέση τοποθέτησης με συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ 87, μήκος ανά θέση και τυχόν απαιτούμενα πρόσθετα μέτρα όπως ανακούφιση με αφαίρεση επισφαλών τεμαχών) ώστε να είναι δυνατόν να συνταχθεί στη συνέχεια Μελέτη Εφαρμογής των έρνων προστασίας.
Η Γεωλογική χαρτογράφηση θα πραγματοποιηθεί με εργασίες υπαίθρου, φωτογράφιση των θέσεων, αξιολόγηση υφιστάμενης βιβλιογραφίας, σε κλίμακα 1:1000 και συνολικό μήκος περί τα 1.000 μέτρα και σε εύρος ζώνης περί τα 100,00 μέτρα ανάντη των βραχώδη πρανών, ώστε να μελετηθεί ολόκληρη η προβληματική περιοχή ή και σε συγκεκριμένα σημεία που Θα υποδειχθούν από την Υπηρεσία συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων.
Πρόγραμμα απαιτούμενων μελετών
Το προς μελέτη αντικείμενο θα περιλαμβάνει: Γεωλογική Μελέτη, με αντικείμενο την εκτέλεση γεωτεχνικών ερευνών και την εκπόνηση πλήρους γεωλογικής μελέτης για την αποσαφήνιση της στρωματογραφίας των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των γεωλογικών σχηματισμών που καθορίζουν τις συνθήκες κατολίσθησης των πρανών του τμήματος Επαρχιακής Οδού Καμαρών -Απολλώνιας Ν. Σίφνου. Η γεωλογική μελέτη περιλαμβάνει τις εργασίες υπαίθρου και την σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης των γεωλογικών ερευνών με τελικό στόχο τον καθορισμό των συνθηκών προσδιορισμού του απίου και του μεγέθους του προβλήματος και διερευνώντας την ευστάθεια της βραχομάζας στην περιοχή της μελέτης.
Χρονοδιάγραμμα εκπόνησης μελέτης
Ο συνολικός χρόνος παροχής των υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων και των χρόνων έγκρισης) εκτιμάται σε έξι μήνες, ενώ ο καθαρός χρόνος παροχής των υπηρεσιών είναι πέντε μήνες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έκδηλη ανησυχία για κεραία κοντά σε σχολείο
17 Ιαν. 2025 - 6:18 - Σε πρώτο πλάνο η εξοικονόμηση νερού
16 Ιαν. 2025 - 6:17 - Εξελίξεις για τη λειτουργία του ελικοδρομίου Σίφνου
21 Νοε. 2024 - 6:17 - Στο κεντρικό πλάνο η προαγωγή του αθλητισμού
12 Νοε. 2024 - 6:18 - Μέτρα πρόληψης ενάντια στην κλιματική κρίση
22 Οκτ. 2024 - 6:18