2ος Οικολογικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός από το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης

Μία αστυνομική περιπέτεια με οικολογικό μήνυμα

  • Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, 2023 - 06:15

Τον μαθητικό λογοτεχνικό οικολογικό διαγωνισμό με θέμα «Έγκλημα στον βιολογικό καθαρισμό», προκηρύσσει το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου-Ερμούπολης, το οποίο μετά την θερμή ανταπόκριση των σχολείων από όλη την Ελλάδα και τη συμμετοχή 32 μαθητών/μαθητριών στον 1ο Οικολογικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, συνεχίζει με τη διοργάνωση του 2ου πανελλήνιου διαγωνισμού για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων συγγραφής μιας αστυνομικής περιπέτειας με οικολογικό μήνυμα για το σχολικό έτος 2023-2024.

O 2ος Μαθητικός Λογοτεχνικός Οικολογικός Διαγωνισμός του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης, που πρόκειται να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-24, εστιάζει στη συγγραφή ενός αστυνομικού διηγήματος.

Σκοπός του είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την διαπραγμάτευση επίκαιρων περιβαλλοντικών ζητημάτων μέσα από την δημιουργική έκφραση της λογοτεχνικής παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές καλούνται να συγγράψουν ένα διήγημα που να ακολουθεί τη δομή μιας αστυνομικής περιπέτειας, αλλά ταυτόχρονα να στοχεύει στην προβολή ενός οικολογικού θέματος και στην ευαισθητοποίηση του κοινού. Μέσω του διαγωνισμού οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τη δημιουργική γραφή, με την οικοκριτική στη λογοτεχνία κυρίως όμως θα τοποθετηθούν προσωπικά πάνω σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα τοπικά και διεθνή.

“Η τέχνη μέσω του διηγήματος μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις”

Για τον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό μίλησε στην Κοινή Γνώμη ο υπεύθυνος του ΚΕΠΕΑ, Χρήστος Κόλλιας, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για έναν διαγωνισμό που προσπαθεί να συνδυάσει με κάποιο τρόπο την λογοτεχνία με την οικολογία.

“Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα αστυνομικό διήγημα από 1.000 έως 5.000 λέξεις που είναι το όριο του διαγωνισμού. Ένα αστυνομικό διήγημα, που έχει όμως ένα οικολογικό πρόσημο, δηλαδή να μεταφέρει ένα οικολογικό μήνυμα στο κοινό. Αυτός είναι οι κυριότερος σκοπός του. Ο τίτλος «Έγκλημα στον βιολογικό καθαρισμό» είναι τελείως ενδεικτικός, καθώς μπορούν να διαλέξουν οποιοδήποτε θέμα και να το προσαρμόσουν σε μία αστυνομική περιπέτεια, με περιβαλλοντικό όμως μήνυμα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτημα πόσο σημαντικό είναι μέσα από δράσεις να υπάρχει και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών, αλλά και των μαθητών, ο υπεύθυνος του ΚΕΠΕΑ Σύρου, Χρήστος Κόλλιας, δήλωσε ότι “οι δράσεις του ΚΕΠΕΑ, όπως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, στοχεύουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών και αυτός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουμε στο Κέντρο”.

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η τέχνη και συγκεκριμένα η πεζογραφία μπορεί να μεταφέρει ένα μήνυμα. “Δεν υπάρχει καλλιτέχνημα που δεν μεταφέρει ένα μήνυμα. Επομένως αυτό που βάζουμε στα παιδιά είναι μία ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν κάτι που τους αρέσει, δηλαδή την τέχνη τους για να μιλήσουν για κάτι που τους ενδιαφέρει. Για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα ή πρόβλημα της περιοχής τους”, σημείωσε ο κ. Κόλλιας.

Ο υπεύθυνος του ΚΕΠΕΑ υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλα τα σχολεία της χώρας και επομένως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί τι ζητήματα ενδιαφέρουν τα παιδιά ανά την Ελλάδα.

“Πέρυσι στον 1ο διαγωνισμό λάβαμε περί της 32 συμμετοχές από τη Βόρεια Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη, από την Άρτα, από την Αθήνα, από τις Κυκλάδες. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι και φέτος θα έχουμε συμμετοχές και πάλι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας”, δήλωσε ο κ. Κόλλιας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η συγκεκριμένη δράση να επεκταθεί και την επόμενη χρονιά.

“Το πρόγραμμα με τους διαγωνισμούς, αλλά και οι δράσεις που υλοποιούμε έχουν ως στόχο να προκαλέσουμε ερεθίσματα στους μαθητές προκειμένου να ασχοληθούν με την επικαιρότητα, με τις ειδήσεις. Να κοιτάξουν γύρω τους, να εντοπίσουν τα προβλήματα της περιοχής τους, να καταλάβουν ότι αυτά πρέπει να τους απασχολήσουν, ότι υπάρχουν αιτίες πίσω από όλα αυτά και τέλος, ότι υπάρχουν λύσεις. Ένας πρώτος τρόπος επίλυσης, είναι η γνωστοποίηση και η επικοινωνία του προβλήματος. Η τέχνη μέσω του διηγήματος, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του”, κατέληξε ο υπεύθυνος του ΚΕΠΕΑ Σύρου.

Βασικοί όροι και προϋποθέσεις του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλες τις τάξεις των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Γεν. Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια, Ειδικά & Μουσικά, καλλιτεχνικά σχολεία) όλης της χώρας. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον Διαγωνισμό θα είναι προαιρετική εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού πλαισίου.

Η διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση έργων που έχουν αποσταλεί και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών (και κατά τα ισχύοντα στο ν. 2121/1993

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον μαθητικό διαγωνισμό γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας που θα αναρτηθεί στη σελίδα του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης kepea-syrou.kyk.sch.gr και θα είναι δυνατή από 01/11/2023 ως και 17/03/2024.

Η ηλεκτρονική αίτηση γίνεται από εκπαιδευτικό του σχολείου και περιλαμβάνει βασικά στοιχεία για τη σχολική μονάδα και το ονοματεπώνυμο του μαθητή, στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και τον ενδεικτικό τίτλο του διηγήματος.

Το διήγημα πρέπει να είναι πρωτότυπη δημιουργία του μαθητή. Ο τίτλος του διαγωνισμού «έγκλημα στον βιολογικό καθαρισμό» είναι ενδεικτικός και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει τη θεματολογία των μαθητικών κειμένων.

Τα έργα των μαθητών/τριών θα υποβάλλονται προς κρίση μόνο στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και δεν θα εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και στην εν γένει αξιολόγηση των μαθητών/τριών

Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων τα βασικά κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη από είναι τα εξής: 1) Η πρωτοτυπία της ιδέας 2) Η πλοκή 3) οι αφηγηματικές αρετές του κειμένου 4) Η αξιοποίηση του κειμένου για την μετάδοση του οικολογικού μηνύματος του δημιουργού.

Τα διηγήματα, τα οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερα από 1000 λέξεις και να μην υπερβαίνουν τις 5.000 λέξεις, θα είναι ατομικές εργασίες και θα γραφούν εκτός ωρών διδασκαλίας.

Θα κατατεθούν είτε σε χειρόγραφη μορφή είτε γραμμένα στον υπολογιστή, έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστα (η Επιτροπή Αξιολόγησης διατηρεί το δικαίωμα να μην αξιολογήσει δυσανάγνωστα κείμενα, ενώ δεν θα αξιολογούνται συλλογικές εργασίες). Τα γραπτά δοκίμια θα υποβληθούν στα σχολεία, τα οποία με τη σειρά τους θα διαβιβάσουν τα δοκίμια των μαθητών/τριών στο ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης είτε ταχυδρομικά (Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσιεδωνία, Σύρος, ΤΚ. 84100), είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση kepea.syrou@gmail.com μέχρι και τις 26 Απριλίου 2024.

Το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης ορίζει την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από τρία (3) μέλη, εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού βάσει των τεσσάρων κριτηρίων αξιολόγησης θα απονείμει βραβεία σε τρία έργα που θα διακριθούν, τα οποία αντιστοιχούν σε συμβολικά χρηματικά έπαθλα προς τους μαθητές και τα σχολεία τους προκειμένου να εμπλουτιστούν οι σχολικές βιβλιοθήκες τους, ενώ όλοι οι μαθητές θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την τελευταία βδομάδα του Ιουνίου του 2024 κατά την οικογιορτή που υλοποιεί τα Κέντρο στο τέλος της σχολικής χρονιάς και θα δημοσιευθούν στη σελίδα του στο διαδίκτυο.

Διευκρινίζεται ότι για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αφενός δεν απαιτείται οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων/-ουσών μαθητών/-τριών ή των σχολείων και αφετέρου δεν θα προκύψουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα.