Επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά στον χώρο του μουσείου και ικανοποίηση για την εξέλιξη των έργων

Αναβαθμίζεται το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στη Μύκονο

Με γοργά βήματα προχωράει ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της λειτουργικότητας του εσωτερικού χώρου του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου. Εκεί στόχευε η προγραμματική σύμβαση στην οποία είχαν προχωρήσει ο Δήμος Μυκόνου, το Ίδρυμα Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι στόχοι που είχε η συμφωνία

Μεταξύ άλλων, σκοπός ήταν η βελτίωση των συνθηκών προστασίας των εκθεμάτων, και της περαιτέρω ανάδειξης τους, προκειμένου το νέο εκσυγχρονισμένο μουσείο να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για την Μύκονο και όχι μόνο. Παράλληλα η ψηφιοποίηση των εκθεμάτων και η δημιουργία του εικονικού Μουσείου θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον του μουσείου και κυρίως για την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής της Ελληνικής Ναυτιλίας. Το έργο θα έχει κατά κύριο λόγο χαρακτήρα, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, τουριστικό, κοινωνικό και επικοινωνιακό.

Κ. Κουκάς: "Η προβολή του τοπικού πολιτισμού με κάθε σύγχρονο μέσο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση και την προβολή της τοπικής μας ταυτότητας"

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς επισκέφτηκε τον χώρο του μουσείου και φάνηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών. Μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ανέφερε, ότι, "ολοκληρώνεται το έργο εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του χώρου και των εκθεμάτων του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου στη Μύκονο. Μετά και την Προγραμματική Σύμβαση που συνάφθηκε στις 15 Μαΐου 2023 μεταξύ του Δήμου Μυκόνου, του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου και του Υπουργείου Πολιτισμού με ενδιάμεσο φορέα την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων ΑΑΕ ΟΤΑ, υλοποιείται η πράξη «Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου – Ανάδειξη και Διάσωση ενός φάρου πολιτισμού της Ελληνικής Ναυτιλίας», ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα 2014 – 2020. Επιπλέον έξοδα καλύφθηκαν από την ναυτιλιακή εταιρεία EMPROS LINES καθώς και την οικογένεια του ιδρυτή του μουσείου  Γ. Μ. Δρακόπουλου. Η προβολή του τοπικού πολιτισμού με κάθε σύγχρονο μέσο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση και την προβολή της τοπικής μας ταυτότητας. Με ουσιαστικά έργα και ενέργειες προτάξαμε και υπηρετήσαμε τη θέση μας αυτή εδώ και χρόνια, στόχος που ελπίζουμε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο."

Περιγραφή του έργου

Το έργο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν και αφορούν στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, την προμήθεια συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), την προμήθεια συστημάτων ήχου και εικόνας καθώς επίσης και τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση ειδικών κατασκευών και προθηκών για την τοποθέτηση των εκθεμάτων. Προτεραιότητα αποτελεί η αρχή της πολυκαναλικής διάθεσης του περιεχομένου έργου στο διαδικτυακό και φυσικό περιβάλλον του μουσείου. Η παράμετρος αυτή κρίνεται σημαντική και στην παροχή και την ανάπτυξη των διάφορων υποσυστημάτων και εφαρμογών του έργου, τα οποία θα επιτρέπουν την πρόσβαση και την εικονική περιήγηση στο χώρο και την πληροφορία από διαφορετικά μέσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα προηγηθεί η ιστορική αναδρομή για την Ελληνική Ναυτιλία, ώστε να δώσει την επιστημονική τεκμηρίωση στο έργο και να φέρει στο “φως” ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας που αφορούν την εμπορική, πολιτιστική και οικονομική πτυχή του Αιγαίου. Τα πληροφοριακά συστήματα που θα διατεθούν και οι ψηφιακές υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου υιοθετούν την αρχή του «Σχεδιάζοντας για Όλους» εντάσσοντας τις προϋποθέσεις και τους όρους της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία. Βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας των συστημάτων και των εφαρμογών είναι η ευκολία και η φιλικότητα της χρήσης. Η εξωστρέφεια και η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του μουσείου και των εκθεμάτων αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία του έργου.

Τα εκθέματα του μουσείου

Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου επιθυμεί να προβάλλει τον ρόλο της ναυτιλίας κατά τα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια στην μετέπειτα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και να αναδείξει αυτά τα στοιχεία μέσω της μεγάλης και σπάνιας συλλογής εκθεμάτων που διαθέτει.

Πρόκειται για εκθέματα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Μουσείου από δωρεές εφοπλιστικών οικογενειών και αγορές σε δημοπρασίες. Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται ομοιώματα πλοίων από την προ-Μινωϊκή περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορικά ναυτιλιακά έγγραφα, σπάνια χαρακτικά και χάρτες, αρχαία αντικείμενα, ναυτικά όργανα, εξαρτήματα και εργαλεία, καθώς και νομίσματα με ναυτικά θέματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Επίσης, στον κήπο του Μουσείου υπάρχουν μαρμάρινα αντίγραφα επιτύμβιων στηλών από τη Δήλο και τη Μύκονο με ανάγλυφες παραστάσεις που αναφέρονται σε ναυάγια και ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα, ενώ στον κήπο βρίσκεται και ο Φάρος "Αρμενιστής" της Μυκόνου (κατασκευής του 1890).

Τα βήματα προς την υλοποίηση

Το έργο θα υλοποιηθεί σε έξι βασικά υποέργα. Το 1ο υποέργο περιλαμβάνει ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, και αφορούν στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού όπως προμήθεια και τοποθέτηση νέων συστημάτων φωτισμού καθώς επίσης και στην προμήθεια εξοπλισμού ήχου και εικόνας. Το 2ο υποέργο ασχολείται με την αναβάθμιση της λειτουργικότητας των εσωτερικών χώρων αλλά και της αισθητικής του χώρου συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης των συνθηκών προστασίας και της περαιτέρω ανάδειξης των εκθεμάτων. Στο 3ο υποέργο θα πραγματοποιηθεί ενεργειακή αναβάθμιση εσωτερικών χώρων το οποίο περιλαμβάνει προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού συστημάτων κλιματισμού (ψύξης – θέρμανσης), σύστημα αερισμού και αφύγρανσης.

Με την ψηφιοποίηση των εκθεμάτων και τη δημιουργία εικονικού μουσείου θα ασχοληθεί το 4ο υποέργο ενώ το 5ο υποέργο θα εμπεριέχει τις υπηρεσίες σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων δημοσιότητας και προβολής του έργου. Στόχος είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, των επισκεπτών της περιοχής και του ευρύτερου κοινού για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα του έργου. Το 6ο και τελευταίο υποέργο αφορά τις υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης υλοποίησης του έργου, οι εργασίες του συγκεκριμένου υποέργου αφορούν την υποστήριξη των διαδικασιών υλοποίησης της επένδυσης σύμφωνα με τον κανονισμό υλοποίησης του προγράμματος.

Τα αναμενόμενα οφέλη από το έργο

Τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα είναι πολλαπλά και συνοπτικά θα είναι ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού και του λοιπού εξοπλισμού, η αναβάθμιση λειτουργικότητας του χώρου του Μουσείου, η καταγραφή και η τεκμηρίωση των ιστορικών στοιχείων, η μείωση των λειτουργικών εξόδων λόγω της ενεργειακής αναβάθμισης, η προστασία και η διατήρηση του αρχειακού υλικού μέσω της ψηφιοποίησης, η περαιτέρω ανάπτυξη της ανάδειξης των εκθεμάτων και της προβολής του Μουσείου μέσω της δημιουργίας του Εικονικού Μουσείου, η δευκόλυνση της προσβασιμότητας μέσω της ψηφιακής απεικόνισης και τέλος η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου Μυκόνου και της ναυτιλιακής ιστορίας της χώρας.

Άμεσα ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου θα είναι το σύνολο των κατοίκων της Μυκόνου, των επισκεπτών του Μουσείου (μαθητές, ερευνητές, τουρίστες, απλοί επισκέπτες κάθε ηλικίας κτλ) όπως επίσης και οι ερευνητές. Παράλληλα το έργο θα συμβάλει στην επίτευξη επιμέρους στόχων, και συγκεκριμένα στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.