Με “άρωμα” Αφρικής το Animasyros 2024
- Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:16
Με το άρωμα και την ταυτότητα της αφρικανικής ηπείρου, το Animasyros 2024, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, επιστρέφει, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, στη Σύρο.
Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωση περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, την Αγορά που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπαιδευτικά εργαστήρια, ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, νέες διεθνείς και εγχώριες συνεργασίες, όπως αυτή με το Φεστιβάλ του Annecy της Γαλλίας.
Για το Animasyros, την ταυτότητα των δράσεων που θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο στο νησί, αλλά και για την επιτυχία του θεσμού, μιλά στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης.
"Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων"
Το Animasyros επιστρέφει τον Σεπτέμβριο, βασιζόμενο σε δύο παράλληλους “πυλώνες”. Με την Αφρική στο επίκεντρο, αλλά και με μία νέα στρατηγική συνεργασία με το φεστιβάλ του Annecy και όλες τις σύγχρονες τάσεις του διεθνούς animation.
Οι προετοιμασίες για το 17ο φεστιβάλ έχουν ήδη αρχίσει και προς αυτή την κατεύθυνση, “τρέχει” και η διαδικασία των αιτήσεων συμμετοχής για τα διαγωνιστικά τμήματα της φετινής διοργάνωσης, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουνίου.
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων περιλαμβάνει οκτώ διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, φυσικά την Αγορά, εκπαιδευτικά εργαστήρια, ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, νέες διεθνείς και εγχώριες συνεργασίες.
Τόσο για τη φετινή κύρια θεματική του δράση, αλλά και τη σημαντική συνεργασία με το φεστιβάλ του Annecy, μιλά στην Κοινή Γνώμη, ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης.
“Στην 17η θεματική μας παρουσία στο υπέροχο νησί της Σύρου, έχουμε ως κεντρική θεματική του Αnimasyros 2024 την αφρικανική ήπειρο. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που μας είχε απασχολήσει και παλαιότερα, κυρίως δείχνοντας τη ρίζα από την Αφρική, η οποία είναι λιγότερο φωτισμένη πολιτισμικά στον κόσμο, κυρίως γιατί έχουν μία μεγάλη ανάπτυξη στον κόσμο του animation, με άντληση και από ελληνικά θέματα. Ιδίως η Αίγυπτος, η νότιος Αφρική και η Νιγηρία. Έτσι φέτος αποφασίσαμε να δώσουμε τον πρώτο λόγο σε αυτή την ήπειρο που δεν έχει προβληθεί τόσο πολύ στο ευρωπαϊκό κοινό και να προσκληθούν καλλιτέχνες από την Αφρική, ευρωπαίοι καλλιτέχνες που έχουν εμπνευστεί από αφρικανικά θέματα. Γενικότερα να δώσουμε ένα χρώμα από τη γειτονική μας ήπειρο που δεν την γνωρίζουμε τόσο καλά, όσο θα έπρεπε», σημειώνει ο κ. Καραμητσάνης.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει, θα συνεχιστούν όλες οι δράσεις, κυρίως οι εκπαιδευτικές και οι προβολές.
“Βεβαίως μέσα σε όλα τα παραπάνω έχουμε και την Αγορά που φέτος αποκτά μία επιπλέον παγκόσμια διάσταση με την συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το διεθνές φεστιβάλ animation του Annecy στη Γαλλία, μία πόλη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο γεγονός animation στον κόσμο. Μέσα από αυτή τη συνεργασία και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του animation, θα υπάρξουν επισκέψεις τόσο από την δική μας πλευρά στην Γαλλία τον Ιούνιο, όσο και η δική τους παρουσία στο φεστιβάλ της Σύρου”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμητσάνη, στο φεστιβάλ θα δώσει το “παρόν” μία μεγάλη αποστολή από την Πορτογαλία και συγκεκριμένα θα επισκεφθούν τη Σύρο σημαντικοί Πορτογάλοι δημιουργοί και παραγωγοί διανομής, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν το παγκόσμιο με το ελληνικό κοινό
Ενισχυμένο το κομμάτι της Αγοράς
Το φετινό φεστιβάλ παρατείνεται για μία ημέρα επιπλέον και ενισχύονται τομείς, όπως η Αγορά, αλλά και το κομμάτι που έχει να κάνει με τις προβολές των παιδικών ταινιών, όπως και αυτών των μεγάλων μήκους προβολών.
“Θεωρώ ότι φέτος θα είμαστε αρκετά ενισχυμένοι τόσο στο κομμάτι της Αγοράς, όσο και σε αυτό των παιδικών και των μεγάλων μήκους προβολών. Και αυτό γιατί αρχίζουμε μία ημέρα πιο γρήγορα το φεστιβάλ. Επιθυμούμε να το εμπλουτίσουμε κυρίως με πράγματα τα οποία θεωρούμε πολύ επιτυχημένα, όπως με τις πρωινές παιδικές προβολές και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συμπεριλάβει όλο τον μαθητικό πληθυσμό του νησιού”, υπογραμμίζει ο κ. Κατραμητσάνης, δηλώνοντας παράλληλα ότι ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο που συμπεριλαμβάνεται στο φετινό πρόγραμμα είναι και οι εκδηλώσεις που έχουν στόχο την κοινωνικοποίηση.
“Αρκετά σημαντικό είναι ότι έχουμε συμπεριλάβει εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία της κοινωνικοποίησης, όπως ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι επιλέξαμε ένα εξαιρετικό εικαστικό που δημιούργησε για εμάς, η Γεωργιάννα Νταλάρα που έχει καταγωγή από τη Σύρο, που και αυτό θα προσπαθήσουμε να το παρουσιάσουμε σε διάφορες εκφάνσεις του φεστιβάλ”, σημειώνει ο πρόεδρος του Animasyros.
Σύμφωνα με τον κ. Καταμητσάνη στις φετινές εκδηλώσεις και κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών δράσεων για το κοινό, έρχεται να προστεθεί και η τέχνη της κεραμικής, η οποία θα συνδυαστεί με το animation με θέμα την Αφρική.
“Κόσμημα” η συνεργασία με το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
Ο Βασίλης Καραμητσάνης, αναφέρεται και σε μία ιδιαίτερη συνεργασία που υπάρχει επί πολλά χρόνια με το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Σύρου, συνεργασία που κατά τον ίδιο, αποτελεί “κόσμημα” για το Αnima yros.
“Το φεστιβάλ από το ξεκίνημά του είχε μία φιλοσοφία. Εκτός από τη φιλοξενία διαφόρων καλλιτεχνών που είχαμε στη Σύρο, επιθυμία μας ήταν και η αλληλοεπίδραση στο τοπικό κοινωνικό σύνολο και η επαφή μας με όλες τις κοινωνικές ομάδες του νησιού. Αυτό είναι και το βασικό στοιχείο της επιτυχίας του anima syros. Έτσι «κόσμημα» αυτών των συνεργασιών, θεωρώ ότι είναι η συνεργασία μας με το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Σύρου που φέτος κλείνει τα οκτώ χρόνια. Αυτά τα παιδιά έχουν μπει στον κόσμο του animation και μπορούν να πραγματεύονται ισότιμα διάφορα θέματα που τους θέτουμε. Είναι μία πολύ ουσιαστική παράμετρος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων η συνεργασία μας με το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Σύρου”, επισημαίνει.
“Αυτό που έχει γίνει στη Σύρο είναι πρωτόγνωρο”
Για τον Βασίλη Καραμητσάνη, η τεράστια επιτυχία που έχει συντελεστεί με το φεστιβάλ, τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε διεθνή επίπεδο, οφείλεται κυρίως στη Σύρο και στους ανθρώπους της, κάτι το οποίο αποτελεί τον ισχυρό πυρήνα του Αnimasyros.
“Η αλήθεια είναι ότι πρώτα αναγνωριστήκαμε σε διεθνές επίπεδο και μετά αποκτήσαμε τη «σφραγίδα» της αναγνώρισης στην Ελλάδα. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε συμπεριληφθεί στα πέντε μεγάλα φεστιβάλ της χώρας και αυτό είναι εξαιρετικά τιμητικό από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το Αnimasyros είναι με διαφορά το μεγαλύτερο φεστιβάλ της μεσογείου και από τα πιο δυναμικά της Ευρώπης. Πιστεύω ότι το κυριότερο συστατικό αυτής της επιτυχίας είναι η ταυτότητα, το περιβάλλον και οι άνθρωπο της Σύρου. Το λέω αυτό, διότι αυτό το πρωτόγνωρο που έχει γίνει στη Σύρο, το έχουν κάνει οι κάτοικοί της και αν δεν υπήρχε αυτό, δε θεωρώ ότι το φεστιβάλ θα είχε φτάσει σε αυτό το επίπεδο”, καταλήγει στις δηλώσεις του.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ANIMASYROS 2024: Ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ
17 Σεπ. 2024 - 11:38 - “Η καρδιά μου μοιράζεται σε Σύρο και Αθήνα”
4 Σεπ. 2023 - 6:19 - O Πρόεδρος του ANIMASYROS εξελέγη πρόεδρος της CIFEJ
1 Δεκ. 2022 - 17:04 - Το Animasyros επιστρέφει και γιορτάζει τα 15 του χρόνια
19 Σεπ. 2022 - 6:18 - Καίριος και κομβικός πυλώνας του Animasyros η εκπαίδευση
13 Ιουλ. 2021 - 6:17