Στην εμπορική μαθητική έκθεση του JA Greece συμμετείχε η αγωνιστική ομάδα πέντε ατόμων, συνοδευόμενη από τον καθηγητή, Κώστα Κωνσταντίνου

Το ΕΠΑΛ Μυκόνου στον διαγωνισμό JA Greece με τον “Έξυπνο κομποστοποιητή”

Κώστας Κωνσταντίνου: “Η καθημερινότητα καθηγητών και μαθητών στις Κυκλάδες είναι πολλές φορές δύσκολη, όμως σε πείσμα όλων αυτών, εμείς κοιτάμε ψηλά”
  • Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15

Δίνοντας το μήνυμα ότι το σχολείο και η εκπαίδευση μπορεί να παράξει καινοτόμες δράσεις και ιδέες, μαθητές του ΕΠΑΛ Μυκόνου συμμετείχαν σε έναν μεγάλο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας start up επιχείρησης, στην Αθήνα.

Το ΕΠΑΛ Μυκόνου, μοναδικός εκπρόσωπος των Κυκλάδων, με την αγωνιστική ομάδα των πέντε ατόμων, συνοδευόμενη από τον εκπαιδευτικό Κώστα Κωνσταντίνου, βρέθηκε με το «EcoInno Mykonos» και τον «Έξυπνο Κομποστοποιητή», στο περίπτερο 13 στην εμπορική μαθητική έκθεση του JA Greece στο THE MALL ATHENS, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Σύμμαχος» σε αυτή την καινοτόμα προσπάθεια των μαθητών της Μυκόνου, ήταν η Ιουλία Τσέτη από την εταιρία UNI-PHARMA.

Για τη συμμετοχή, δεύτερη κατά σειρά, στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά και για την δημιουργία αυτής της καινοτόμας πρότασης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο εκπαιδευτικός του ΕΠΑΛ Μυκόνου, Κώστας Κωνσταντίνου.

Ο διαγωνισμός Junior Achievement Greece

Για 19η χρονιά ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός επιχειρηματικότητας  διοργανώνει τις δύο εμβληματικές μαθητικές εμπορικές εκθέσεις για τους έφηβους «επιχειρηματίες» που κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να καινοτομήσουν, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική «start-up».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, ηλικίας 15 έως και 18 ετών, συμμετέχουν  στο δημοφιλές, παγκόσμιο πρόγραμμα - διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση – Company Program 2024» του JA Greece που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Για τη συμμετοχή του ΕΠΑΛ Μυκόνου σε αυτόν τον διαγωνισμό, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της σχολικής μονάδας, Κώστας Κωνσταντίνου.

«Κάθε Σεπτέμβριο τα σχολεία που θέλουν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό πρέπει να σκεφτούν και να κατασκευάσουν ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία. Τα σχολεία βοηθούν σαν μέντορες έμπνευσης σπουδαίες προσωπικότητες του οικονομικού, πολιτικού, δημοσιογραφικού κ.λλπ περιβάλλοντος της χώρας μας. Φέτος το σχολείο μας, είχε την τύχη να έχει σαν μέντορα την Ιουλία Τσέτη CEO μίας από τις σπουδαιότερες εταιρίες της χώρας μας, τη UNI-PHARMA. Η κα. Τσέτη επισκέφτηκε το σχολείο μας μεταφέροντας την ζωντάνια και τον ενθουσιασμό που την διακρίνει. Ο διαγωνισμός είναι απαιτητικός αφού μετέχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα, κολλέγια, πειραματικά, πρότυπα, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ειδικά σχολεία κλπ. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα σχολεία κάθε χρόνο δίνει το παρόν και το ΕΠΑ.Λ. Μυκόνου. Στην έκθεση συμμετέχει το σχολείο με μία αγωνιστική ομάδα πέντε ατόμων που εκπροσωπεί το περίπτερο μας στην κριτική επιτροπή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο «Έξυπνος κομποστοποιητής»

Στον διαγωνισμό JA Greece οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μυκόνου συμμετείχαν με τον «έξυπνο κομποστοποιητή».

Τι είναι όμως ο «έξυπνος κομποστοποιητής» και τι περιλαμβάνει αυτή η καινοτόμα δημιουργία;

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνου, το συγκεκριμένο προϊόν που κατασκευάστηκε στη σχολική μονάδα της Μυκόνου, αποτελείται από ένα κάδο για το κομπόστ, από μπουκάλι νερού 20 λίτρων (επαναχρησιμοποίηση), βάση από ξύλο από παλέτες (επαναχρησιμοποίηση) με ειδική βιοδιασπώμενη βαφή, ένα ηλιακό πάνελ 12v, μία μπαταρία 12v, ρυθμιστή τάσης, έναν inverter 500w που μετατρέπει τα 12v της μπαταρίας σε 220v, ένα μοτέρ 6 watt για την περιστροφή του κάδου, μετρητή υγρασίας και θερμοκρασίας και φυσικά τις αντίστοιχες καλωδιώσεις.

«Οι παραδοσιακοί κομποστοποιητές θέλουν 12 μήνες για να μετατρέψουν τα υλικά κομποστοποίησης σε κομποστ. Ο δικός μας λόγω της περιστροφής θα επισπεύσει την διαδικασία στο μισό (6 μήνες) και με την παρακολούθηση της θερμοκρασίας 60Ο - 70Ο, αλλά και της υγρασίας 60% θα μπορεί να δημιουργεί καλύτερης ποιότητας κομπόστ από τους παραδοσιακούς σταθερούς κομποστοποιητές.

Επίσης, ο έξυπνος κομποστοποιητής την ενέργεια που περισσεύει (αρκεί η περιστροφή του μοτέρ των 6watt 1-2 λεπτά την ημέρα) μπορεί να την προσφέρει για την φόρτιση μικρών συσκευών. Μπορεί η κατανάλωση 12watt (φόρτιση ενός κινητού) την ημέρα να μη φαντάζει και τόσο σπουδαία εξοικονόμηση ενέργειας, όμως αν όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη έκαναν αυτήν την απλή κίνηση, θα είχαμε εξοικονόμηση στο 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Στην βασική του έκδοση ο έξυπνος κομποστοποιητής χρειάζεται την ανθρώπινη παρέμβαση ώστε να προσφέρει το 100% των χρήσεων του. Στην επόμενη έκδοση η διαδικασία θα είναι 100% αυτοματοποιημένη αφού μοτέρ, θερμοκρασία και υγρασία θα παρακολουθούνται από μικροεπεξεργαστή και η λειτουργία θα γίνεται με την χρήση μικροεπεξεργαστή Arduino Uno. Το προϊόν μας είναι καινοτόμο είναι φιλικό στο περιβάλλον (η ενέργεια λειτουργίας προέρχεται από τον ήλιο) και τα υλικά κατασκευής είναι από επαναχρησιμοποίηση πλαστικού και ξύλου που θα κατέληγαν σαν σκουπίδια στο περιβάλλον», σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου.

“Ο μοναδικός στόχος μας είναι να κρατήσουμε το δημόσιο σχολείο στο ύψος που του αρμόζει”

Ερωτώμενος για τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής μονάδας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι μαθητές από όλη αυτή τη διαδικασία, ο εκπαιδευτικός του ΕΠΑΛ Μυκόνου, τονίζει ότι «μόνο με δράσεις που δηλώνουν εξωστρέφεια από την μαθητική καθημερινότητα μπορεί να επιτύχουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο των παιδιών».

«Το ΕΠΑ.Λ. Μυκόνου και συγκεκριμένα ο τομέας «Οικονομίας και Διοίκησης» συμμετέχει και φέτος στον μαθητικό διαγωνισμό Εικονική επιχείρηση 2024. Είναι ένας απαιτητικός διαγωνισμός γεμάτος προκλήσεις και ευκαιρίες να συνδεθούν τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος με την επιχειρηματική πραγματικότητα. Μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σε οικονομικό, πολιτισμικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, η επαφή των μαθητών του σχολείου μας με 1.700 παιδιά από όλη την Ελλάδα που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο για την χώρα μας, μόνο κέρδος μπορεί να αποκομίσει η μαθητική μας κοινότητα», υποστηρίζει αρχικά, ενώ προσθέτει ότι «ν θέλουμε σαν εκπαιδευτικοί να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και την πρόοδο των παιδιών που μας εμπιστεύονται οι γονείς τους, μόνο με δράσεις που δηλώνουν εξωστρέφεια από την μαθητική καθημερινότητα μπορεί να επιτύχουμε αυτήν την προσπάθεια. Η καθημερινότητα καθηγητών και μαθητών στις Κυκλάδες είναι πολλές φορές δύσκολη σε πείσμα όλων αυτών όμως, εμείς κοιτάμε ψηλά. Ο μοναδικός στόχος μας είναι να κρατήσουμε το Δημόσιο σχολείο στο ύψος που του αρμόζει, να είναι η πρώτη επιλογή μαθητών και γονέων, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις που σαν στόχο δεν έχουν να διαφημίσουν μία ιδιωτική εκπαιδευτική επιχείρηση, αλλά την ψυχή που καταθέτουμε καθημερινά στις σχολικές αίθουσες».

 

Ετικέτες: