Συνεργασία μεταξύ του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης του δικτύου ”Αρχιπέλαγος”

Ενέργειες για τη διάσωση και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Βιομηχανικού Μουσείου

Θωμαή Μενδρινού: “Στόχος είναι η διάσωση του πολιτισμού της Σύρου και η παράδοσή του στις επόμενες γενιές”

Σημαντικές παρεμβάσεις, ενέργειες και συνεργασίες, με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη του αρχειακού και βιομηχανικού υλικού που έχει στην κατοχή του το Βιομηχανικό Μουσείο, λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στη Σύρο.

Παράλληλα, προχωρά και η ανάδειξη των βιομηχανικών αντικειμένων που είχαν διασωθεί μέσω συνεργασίας του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου και της προέδρου της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, Μαρίας Μαυροϊδή.

Για τις συγκεκριμένες δράσεις, αλλά και για τις κτηριακές παρεμβάσεις σε δύο σημαντικούς «πυλώνες» της βιομηχανικής ζωής της Σύρου, μιλά στην “Κοινή Γνώμη” η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Καταγραφή και ανάδειξη του αρχειακού υλικού του Βιομηχανικού Μουσείου

Σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό ο οποίος εμπεριέχει την καταγραφή και ανάδειξη του αρχειακού υλικού, αλλά και των αντικειμένων που βρίσκονται στην κατοχή του Βιομηχανικού Μουσείου της Ερμούπολης, προχωρά το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Για το σκοπό αυτό, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Θωμαή Μενδρινού πραγματοποίησε συνάντηση με τον ιδρυτή του δικτύου «Αρχιπέλαγος, Jacob Moe.

«Ο Jacob Moe είναι ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού και έχει αποδείξει ότι αγαπάει τη Σύρο με πολλαπλούς τρόπους. Πραγματοποιήσαμε μία συνάντηση στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου δεδομένου ότι δραστηριοποιείται μέσω του «Αρχιπελάγους», ενός δικτύου που έχει δημιουργήσει και έχει ως σκοπό την έρευνα και την καταγραφή απειλούμενης οπτικοακουστικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και  της υλικής γνώσης των Κυκλάδων γενικότερα», αναφέρει η κα. Μενδρινού, δίνοντας ταυτόχρονα περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα της διάσωσης που ξεκίνησε ο Σύλλογος Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου, μέσω της προέδρου της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, Μαρίας Μαυροϊδή.

«Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά. Είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων με τα μηχανήματα που βρισκόταν τα παλαιότερα χρόνια στην ΑΚΕΣ, τα οποία είχαμε διασώσει με τη μεταφορά τους στο κτήριο Βελισσαρόπουλου. Ήρθε ο καιρός αυτά να τα αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να τα αξιοποιήσουμε με το ψηφιακό αρχείο μας. Θέλω να ευχαριστήσω την πρόεδρο της βιομηχανικής αρχαιολογίας, Μαρία Μαυροϊδή η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση του αρχείου μέσω του συλλόγου», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από την ανάδειξη των αντικειμένων, έχει ψηφιοποιηθεί και ένα μεγάλο κομμάτι από τα αρχεία που υπάρχουν στην κατοχή του μουσείου, ενώ θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση και άλλου υλικού το οποίο περιέχει καταγραφές από πρόσωπα της Σύρου για την βιομηχανική ζωή της Σύρου. 

«Η ψηφιοποίηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής βασίζεται σε αρχεία που έχουν καταγραφεί από πολιτικά πρόσωπα, εργάτες κ.λ.π τα οποία παρουσιάζουν τη βιομηχανική ζωή του νησιού που έζησαν. Ο δήμος έχει στη διάθεσή του έναν μεγάλο όγκο οπτικοακουστικού υλικού που πρέπει να διασώσει. Στόχος μου είναι η διάσωση του πολιτισμού της Σύρου», σημειώνει.

Φοιτητές του πανεπιστημίου NYU της Νέας Υόρκης στη Σύρο

Η κα. Μενδρινού αποκαλύπτει μέσω της εφημερίδας ότι στην ευρύτερη συνεργασία  με τον Jacob Moe, θα παρέμβει υποστηρικτικά και πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το οποίο συνεργάζεται με το δίκτυο «Αρχιπέλαγος.

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Jacob Moe συνεργάζεται με πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, καθώς το τμήμα κινηματογραφικών σπουδών του είναι ειδικευμένο στο κομμάτι της ψηφιακής μετατροπής αρχείων. Μάλιστα, φοιτητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου θα επισκεφθούν το νησί μας και πιθανότητα να έχουμε μία συνεργασία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, υπογραμμίζει ότι σχεδιάζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η διοργάνωση μίας εκδήλωσης παρουσίασης του μοναδικού αρχειακού υλικού που βρίσκεται στο βιομηχανικό μουσείο.

Σημαντικές κτηριακές παρεμβάσεις σε Βιομηχανικό Μουσείο και σκαγιοποιείο

Εκτός από τις ενέργειες για την ψηφιοποίηση των αρχείων, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κάνει νωστές και τις παρεμβάσεις σε δύο βιομηχανικά κτήρια.

Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον δεύτερο όροφο του Βιομηχανικού Μουσείου και πως πλέον αποκαταστάθηκαν οι φθορές.

«Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες στον δεύτερο όροφο του Βιομηχανικού Μουσείου, εργασίες που έγιναν από το τμήμα μικρών έργων του δήμου, σε συνεργασία και με τον αντιδήμαρχο, Γιάννη Μαραγκό. Αποκαταστάθηκαν οι φθορές που είχαν δημιουργηθεί από την εισροή υδάτων. Είναι κάτι σημαντικό, διότι ο δεύτερος όροφος χρησιμοποιείται για συναντήσεις, αλλά πολύ περισσότερο για τη διατήρηση του κτηρίου. Οι συντηρήσεις θα πρέπει να είναι συνεχής. Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν εργασίες και πάλι από το τμήμα μικρών έργων στο χώρο των WC του μουσείου», σημειώνει η κα. Μενδρινού.

Εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με όσα επισημαίνει, είναι ότι προχωρούν οι καταγραφές για την αποκατάσταση του σκαγιάδικου «Ανερούση», ώστε αυτό να γίνει επισκέψιμο για το κοινό.

«Στο συγκεκριμένο κτήριο έγινε από την τεχνική υπηρεσία μία καταγραφή των προβλημάτων και θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να πούμε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα είναι επισκέψιμος. Επιθυμία μας είναι αυτό να γίνει πριν την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι μία προτεραιότητα του Δημάρχου, αλλά και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Τα προβλήματα τα γνωρίζαμε και παρ’ όλο το πρόβλημα που υπάρχει με την υποστελέχωση, θεωρώ ότι με τη συνεργασία που υπάρχει θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας και αυτό το έργο», καταλήγει στις δηλώσεις της.