Μεταναστευτικό: Συναγερμός για τις εντεινόμενες ροές σε Γαύδο και νότια Κρήτη

  • Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024 - 15:41

«Καμπανάκι» για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές κρούουν οι τοπικές αρχές σε Γαύδο και νότια Κρήτη, εκφράζοντας ανησυχίες για τον κίνδυνο να μετατραπεί η περιοχή σε νέα «Λαμπεντούζα» στη Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι – σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ant1 – 1.500 αλλοδαποί έχουν φτάσει από τις αρχές του χρόνου στο νότιο άκρο της Ελλάδας, ενώ μέσα σε τρία 24ωρα 250 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη νότια Κρήτη, προερχόμενοι από το Τομπρούκ της Λιβύης. Την περασμένη Τρίτη συνολικά 91 μετανάστες εντοπίστηκαν στην παραλία «Τρυπητή» της Γαύδου και μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.

«Το φαινόμενο γίνεται πιο συχνό, έχουμε πιο τακτικές αυξήσεις»

Οι αρχές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο να μετατραπεί η περιοχή σε νέα πύλη μαζικών αφίξεων μεταναστών, καθώς οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται, διευκολύνοντας τα παράνομα δρομολόγια των διακινητών. «Πρέπει να το παραδεχτούμε, έχει ανοίξει αυτός ο δρόμος. Δεν είναι μόνο η Γαύδος, φτάνουν και σε όλα τα παράλια της νότιας Κρήτης. Ξέρουμε ότι είναι κι άλλοι πίσω που περιμένουν. Αυτοί που έρχονται μας λένε ότι είναι κι άλλοι που περιμένουν να έρθουν από τη Λιβύη» ανέφερε χαρακτηριστικά η δήμαρχος του νησιού Μανωλία Στεφανάκη μιλώντας το πρωί στον Ant1.

Όπως εξήγησε οι ροές έχουν ξεκινήσει τον Οκτώβρη, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί. «Είναι διάφορες καραβιές. Έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβρη, όχι τώρα μόνο. Εμείς είχαμε διαπιστώσει το ζήτημα και το είχαμε μεταφέρει στο υπουργείο. Τον Γενάρη ο δήμος Γαύδου έστειλε έγγραφο που ζητούσε βοήθεια από το υπουργείο γιατί δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Τις τελευταίες μέρες εντείνεται. Αυτό το φαινόμενο που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβρη γίνεται πιο συχνό, έχουμε πιο τακτικές αυξήσεις» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε υποδομές»

Η δήμαρχος του νησιού ανέφερε πως οι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν σε μία απομονωμένη παραλία του νησιού και από εκεί ξεκινάει η συνδρομή του δήμου για να τους περισυλλέξει και να τους φροντίσει μέχρι να έρθει το Λιμενικό να τους παραλάβει. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε υποδομές στο νησί δεν έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους όταν εμείς οι ίδιοι καταφέρνουμε να επιβιώσουμε με δυσκολία εμείς οι ίδιοι τον χειμώνα» υπογράμμισε.

Π. Μαρινάκης: Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα σύνορα

Ερωτηθείς για το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μικρή ροή στο νότιο άκρο της χώρας» σημειώνοντας πάντως πως η κυβέρνηση βρίσκεται «από πάνω» και κάνει ό,τι απαιτείται για να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας.

«Έχουν εκμηδενιστεί οι ροές από τον Έβρο, έχουν περιοριστεί δραστικά οι ροές από το σκέλος του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί συνολικά οι διαμένοντες στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή η προσοχή μας είναι παντού στραμμένη αλλά περισσότερο στο νότιο άκρο της χώρας όπου παρατηρείται μία μικρή ροή, δεν είναι σε πολύ μεγάλη έκταση για να το περιγράψουμε στο ακριβές του μέγεθος, όπως μας ενημερώνει το υπουργείο Μετανάστευσης» απάντησε σχετικά με την εικόνα που επικρατεί.

Σε ρόλο-κλειδί η Αίγυπτος

Ο Παύλος Μαρινάκης στάθηκε στον ρόλο-κλειδί που διαδραματίζει η Αίγυπτος και στη σημασία που έχει η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού την Κυριακή στο Κάιρο, από κοινού με την πρόεδρο της Κομισιόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Αιγύπτου.

«Κλειδί σε αυτό είναι η Αίγυπτος και η συνεργασία μας έχει μεγάλη σημασία η επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί. Είχε συνάντηση και ο κ. Καιρίδης με τον πρέσβη της Αιγύπτου Θα είμαστε από πάνω, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας όπως έχουμε κάνει με επιτυχία ώστε να μην έχουμε πρόβλημα και να έχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση σε αυτό το σημαντικό θέμα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ εκλήθη χθες να σχολιάσει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι η επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο της προέδρου της Επιτροπής, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, γίνεται για να οριστικοποιηθεί συμφωνία στο μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ. «Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», ήταν η απάντηση του και τόνισε πως «η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. σε πολλούς τομείς». «Ένας από αυτούς είναι το μεταναστευτικό, αλλά και η ενέργεια, η πράσινη ατζέντα και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΑΣΟΚ: Η Γαύδος δεν πρέπει να γίνει Λαμπεντούζα

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να μη γίνει η Γαύδος «Λαμπεντούζα».

«Η Γαύδος δεν πρέπει να γίνει Λαμπεντούζα. Η Κρήτη δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείριση της νέας προσφυγικής- μεταναστευτικής κρίσης που εξελίσσεται στα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας» ανέφερε ο κ. Χρηστίδης σε δήλωσή του, καλώντας την κυβένρηση να δράσει «άμεσα σε όλα τα επίπεδα». «Πέρα από την αυτονόητη ενίσχυση σε στελέχη και υποδομές, η ‘διεθνοποίηση’ του ζητήματος είναι επείγουσα ανάγκη. Ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν στην πράξη οι ευρωπαϊκές διακηρύξεις περί αλληλεγγύης και συνεργασίας – υποστήριξης με τα κράτη διέλευσης των μεταναστών – προσφύγων. Ήρθε η ώρα για πραγματική διαβούλευση και συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Κρήτης» τόνισε.

Επισήμανε δε πως «η αλλαγή των προσφυγικών διαδρομών, που δεν είναι τελείως αναπάντεχη αφού οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι από καιρό γνωστές, βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη, χωρίς σχέδιο και οικονομικούς πόρους για να την αντιμετωπίσει».

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Ετικέτες: