Στην ψηφιακή εποχή... περνά ο πολιτισμός της Άνδρου
- Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 - 06:18
Στη νέα εποχή της ψηφιακής ξενάγησης φιλοδοξεί να μπει και η Άνδρος, καθώς στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η μελέτη για τις ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές στο νησί, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε η σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Άνδρου και της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπ. Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) και η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης.
Το συγκεκριμένο μνημόνιο, υπογράφεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», Δράση «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού» και της σχετικής πρόσκλησης ενώ έχει συνταχθεί η μελέτη «Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές στην Άνδρο». Η μελέτη αυτή αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει δύο υποέργα, την αρχαιολογική τεκμηρίωση για τις ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές Άνδρου και την παραγωγή και παρουσίαση ψηφιακού περιεχομένου για τις ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές Άνδρου.
Σ. Τσαούσης: "Αυτό το έργο θα είναι δυναμικό και είναι μόνο η αρχή"
Ο αντιδήμαρχος Άνδρου και αρμόδιος σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, πληροφοριακών συστημάτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, Σπύρος Τσαούσης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας και στο έργο που θα προσφέρει πολλά στο νησί της Άνδρου. Μεταξύ άλλων είπε ότι, “είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για το νησί μας και στη μελέτη σκοπιμότητας γράψαμε ότι στην Άνδρο υπήρχε ένα κενό για αυτό το θέμα, οπότε αναγνώσαμε ως νέα διοίκηση το κενό αυτό και επειδή έχουμε δει και τη γενικότερη τάση γύρω από την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρήσαμε ότι είναι μία καλή ευκαιρία να κάνουμε αυτή την πρόταση, στην οποία βάλαμε ένα μεγάλο κομμάτι αρχαιολογικό μέσα. Συνεργαζόμαστε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πάνω σε αυτό το κομμάτι. Αυτό το έργο δεν θα είναι στατικό, είναι μόνο η αρχή, θα είναι δυναμικό και θα υπάρχει δυνατότητα στο μέλλον, να εμπλουτιστεί ανάλογα”.
Τα πρακτικά οφέλη για τους επισκέπτες
Σε ό,τι αφορά τα οφέλη από το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Τσαούσης ανέφερε, ότι, “το έργο για παράδειγμα περιέχει τα info kiosks. Φανταστείτε ότι στο κομμάτι που αφορά στην επικοινωνία και στην ενημέρωση της ιστορίας της Άνδρου, σκεφτείτε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου ξεκινάει από τη Ζαγορά, που ήταν μια αρχαία πόλη του νησιού, οπότε η προϊστορική Άνδρος χάνεται, οπότε γι αυτό το μεγάλο κενό, θα μπορούμε πλέον μέσω των info kiosks να προχωρήσουμε σε μία τέτοια παρουσίαση. Άρα, καλύπτεται το κομμάτι το πρακτικό που σχετίζεται με την επικοινωνία της ιστορίας του νησιού. Σε δεύτερο επίπεδο, μέσω της εφαρμογής του κινητού, θα μπορούν να βγαίνουν ενημερωτικά μηνύματα που θα μπορούν να ενημερώνουν τον επισκέπτη, ενώ παράλληλα θα ανανεώσουμε και το site του Δήμου, στο οποίο θα καταγράφονται οι πολιτιστικές διαδρομές”
Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας
Με το συγκεκριμένο μνημόνιο προβλέπεται η συμμετοχή της κατά τόπον αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στην παραγωγή του απαραίτητου εντύπου, οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού, το οποίο είναι αναγκαίο για την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και σχετίζεται με αρχαιολογικό χώρο / μνημείο / μουσείο. Για το λόγο αυτό, στο έργο θα υπάρχει διακριτό υποέργο (Υποέργο 2: Αρχαιολογική τεκμηρίωση για τις ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές Άνδρου) με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του ΥΠ.ΠΟ. Επίσης, το τελικό παραγόμενο αντικείμενο των σχετικών με αρχαιολογικά μουσεία/μνημεία/ χώρους θα φέρει την υπογραφή και των δύο μερών, του Δήμου Άνδρου και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Τι προβλέπεται στο υποέργο
Το φυσικό αντικείμενο του υποέργου, που θα υλοποιηθεί με την μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας είναι:
-
Η εκπόνηση των κειμένων για τους ανωτέρω αναφερόμενους αρχαιολογικούς χώρους/ μνημεία/ μουσεία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή οπτικού ή/ και ακουστικού υλικού, που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση του ψηφιακού Έργου.
-
Παροχή εκ μέρους της ΕΦΑ Κυκλάδων, όλων των αναγκαίων διευκολύνσεων στον ανάδοχο του Έργου για τη λήψη φωτογραφιών και τη διενέργεια βιντεοσκοπήσεων, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου, στους Αρχαιολογικούς Χώρους/ Μνημεία/ Μουσεία. Η αίτηση προς την ΕΦΑ θα υποβάλλεται από τον ανάδοχο του έργου με ηλεκτρονική ή έντυπη αλληλογραφία. Η ΕΦΑ οφείλει να απαντήσει εντός 10 εργάσιμων ημερών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διευκολύνσεων, φροντίζοντας για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, αλλά και για την απαρέγκλιτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος του έργου.
Στόχοι του έργου
Στόχος του μνημονίου είναι ο προσδιορισμός του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Άνδρου, στην υλοποίηση της Πράξης “Ψηφιακές Πολιτιστικές Διαδρομές στην Άνδρο”, η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού», με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Άνδρου, και ειδικότερα στο μέρος αυτού που αφορά στην προετοιμασία, παραγωγή και διαχείριση του ψηφιακού περιεχομένου και υλικού στους ακόλουθους αρχαιολογικούς χώρους/ μνημεία/ μουσεία: Αρχαιολογικοί χώροι Στρόφιλα, Βρυοκάστρου, Πλάκας, Ζαγοράς, Υψηλής, Παλαιόπολης, Πύργος Αγίου Πέτρου και άλλοι πύργοι στην ενδοχώρα, λατομεία στην Πελεκητή, στον Φελλό και στο Στρογγυλό, ναοί του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και Αγίου Νικολάου στο Κόρθι, ναοί Ταξιαρχών στη Μελίδα, στη Μεσαριά και στου Υψηλού, Παναγίας στο Μεσαθούρι, Αγίων Σαράντα στο όρος Κουβάρα, Κάτω Κάστρο Χώρας, Επάνω Κάστρο, κάστρο Μακροτάνταλου και πλήθος άλλων μνημείων.
Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα, στην οποία θα καταγράφεται ο μνημειακός πλούτος του νησιού, καθώς και εφαρμογή ψηφιακής ξενάγησης (app) σε κινητές συσκευές, με στόχο την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος του νησιού.
Τα αναμενόμενα παραδοτέα του υποέργου
Τα παραδοτέα του υποέργου είναι τα εξής:
Α: Σύνταξη κειμένων 500-600 λέξεων ανά χώρο/μνημείο, για το αρχαιολογικό υλικό, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Άνδρου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση του ψηφιακού έργου για τους προαναφερόμενους αρχαιολογικούς χώρους. Επιλογή φωτογραφιών για την πλαισίωση της ιστοσελίδας και της εφαρμογής. Επιλογή αντικειμένων για τρισδιάστατη σάρωση και ενσωμάτωσή τους στην ιστοσελίδα και την εφαρμογή (15- 20 επιλεγμένα αγγεία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας) και συγγραφή κειμένων έως 300 λέξεις για το καθένα.
Β: Παροχή όλων των αναγκαίων διευκολύνσεων στον ανάδοχο του έργου, για τη λήψη φωτογραφιών και τη διενέργεια βιντεοσκοπήσεων, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου ψηφιακές ξεναγήσεις στους Αρχαιολογικούς Χώρους/ μνημεία/ μουσεία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού
22 Ιαν. 2025 - 6:15 - Νέα ευρήματα για τους Φιλίππους έφερε στο φως το έργο της πυρασφάλειας
21 Ιαν. 2025 - 9:52 - Κάθε μήνας και μια δράση για παιδιά και έφηβους
21 Ιαν. 2025 - 6:15 - Ανοιχτό κάλεσμα από το Ίδρυμα Ωνάση για μικρού μήκους ταινίες
17 Ιαν. 2025 - 14:12 - Δημαρχείο Ερμούπολης
17 Ιαν. 2025 - 6:22