Δωρεάν self test για τον καρκίνο παχέος εντέρου
- Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2024 - 13:10
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλά στην «Κ» για το χρονοδιάγραμμα, τους δικαιούχους, τις εξαιρέσεις, τις επαφές με τους γαστρεντερολόγους της Περιφέρειας, και τα νοσοκομεία στα οποία θα απευθύνονται όσοι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν και κολονοσκόπηση
Η είδηση πως στο πλαίσιο της πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα ξεκινήσουν να διανέμονται δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου από τον ερχόμενο Ιούνιο, σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, αποτιμάται ως μια πολύ θετική κίνηση από την ιατρική κοινότητα, δεδoμένου ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πια μια πρακτική πρόληψης, την οποία εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος για τους άνδρες κάτω των 50 ετών και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στην ίδια ηλικιακή ομάδα, μετά τον καρκίνο του μαστού. Η συχνότητα του βρίσκεται σε αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εξηγεί πως το δωρεάν τεστ θα δίνεται στους πολίτες από 50 έως 70 ετών κάθε δύο χρόνια.
«Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση».
Περιγράφοντας το σχέδιο που επεξεργάζεται ο οργανισμός ο ίδιος λέει πως «οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση. Θα υπάρχουν βέβαια κάποιες ομάδες που θα εξαιρούνται γιατί το τεστ δεν ενδείκνυται στην περίπτωση τους- για παράδειγμα οι πολίτες που έχουν αιμορροΐδες».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, τα δωρεάν self tests είναι μία παράμετρος ενός συνολικού προγράμματος του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.
«Προσδοκούμε να ξεκινήσουμε τη διανομή των τεστ από τον ερχόμενο Ιούνιο. Μιας και πρόκειται για ένα συνολικότερο εγχείρημα, επεξεργαζόμαστε σε αυτή τη φάση πώς θα συνεργαστούμε με τους γαστρεντερολόγους της Περιφέρειας, σε ποια νοσοκομειακά ιδρύματα θα απευθύνονται οι πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν στη συνέχεια κολονοσκόπηση, σε ποιες ευάλωτες ομάδες θα ξεκινήσουμε πρώτα να διανέμουμε τα δωρεάν τεστ κ.τ.λ.», εξηγεί ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Εύκολος και αξιόπιστος προσυμπτωματικός έλεγχος
Η Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας, Γενετικής – Νανοϊατρικής, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναφέρει με τη σειρά της, πως είναι επιτακτική ανάγκη ο εν λόγω καρκίνος να εντοπίζεται έγκαιρα.
«Αυτή την πρακτική του screening με τα self tests την εφαρμόζουν ήδη πάρα πολλές χωρές. Η Γαλλία έχει εντάξει το τεστ στο πρόγραμμα της και το αποστέλλει ταχυδρομικά στους πολίτες, πρακτική που εφαρμόζει και το Βέλγιο από το 2013. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Eίναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες» σχολιάζει η ίδια μιλώντας στην «Κ».
Σύμφωνα με την κ. Γαζούλη, η βασική εξέταση ελέγχου και αναφοράς για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι σαφέστατα η κολονοσκόπηση.
«Είναι μια εξέταση που απαιτεί προετοιμασία και δεν είναι γενικώς “αρεστή”, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να την αναβάλλουν διαρκώς. Τελικά, πολλοί την κάνουν όταν είναι ήδη αργά».
Οπως όμως υπογραμμίζει, «καθώς είναι μια εξέταση που απαιτεί προετοιμασία και γενικώς δεν είναι “αρεστή”, πολλοί πολίτες την αναβάλλουν διαρκώς. Ετσι, ένα σημαντικό ποσοστό την κάνει όταν είναι ήδη αργά. Αρα, χρειαζόμαστε περισσότερες μεθόδους πρόληψης, εύκολες κι απλές, όπως το test. Στην ουσία πρόκειται για μια μέθοδο ανοσολογικής εξέτασης ανίχνευσης του “κρυφού” αίματος στα κόπρανα. Το αυτοδιαγνωστικό αυτό test έχει μεγάλη ακρίβεια. Στην Ευρώπη, το screening ξεκινάει από τα 50 έτη, ενώ στην Αμερική το όριο έχει κατέβει στα 45 έτη. Μιλάμε για έναν καρκίνο ο οποίος αν προβλεφθεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ αποτελεσματικά. Αν ανιχνευθεί δηλαδή στο στάδιο του πολύποδα, τότε θα γίνει αφαίρεση και ο ασθενής θα συνεχίσει κανονικά τη ζωή του».
Σύμφωνα με την κ. Γαζούλη, η εν λόγω πρωτοβουλία είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συνέστησε σε όλα τα κράτη μέλη της να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης για τους πιο συχνούς καρκίνους από τους οποίους νοσούν οι Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του στομάχου.
«Μιλάμε για έναν καρκίνο ο οποίος αν προβλεφθεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ αποτελεσματικά. Αν ανιχνευθεί δηλαδή στο στάδιο του πολύποδα, τότε θα γίνει αφαίρεση και ο ασθενής θα συνεχίσει κανονικά τη ζωή του».
Ηδη για τον καρκίνο του μαστού «τρέχει» το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν δωρεάν μαστογραφίες, ενώ προσπάθεια γίνεται να ενισχυθεί και ο εμβολιασμός για HPV με δωρεάν εμβολιασμό στα παιδιά από 10 ετών και άνω.
Υπάρχει και άλλη μια σημαντική παράμετρος όπως εξηγεί η καθηγήτρια: «Με τα self tests θα μπορέσουν να ελεγχθούν και κάτοικοι από την Περιφέρεια, σε ορεινά χωριά για παράδειγμα ή σε νησιά, οι οποίοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση για εξέταση κολονοσκόπησης.
Σημειώνεται πως τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου κυκλοφορεί ήδη στα φαρμακεία. Ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος, λέει στην «Κ» πως διαθέτει τεστ με πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά το οποίο πωλείται προς 10,73 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα τεστ δεν έχουν για την ώρα μεγάλη «κινητικότητα», για την ακρίβεια δεν πουλάει περισσότερα από πέντε τον μήνα. Οι πολίτες τα αγοράζουν είτε μετά από σύσταση του γιατρού τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη τους έπειτα από προσωπική έρευνα.
Πηγή kathimerini.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τρία δωρεάν self test για δύο τύπους καρκίνου - Πότε θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας
6 Φεβ. 2024 - 9:22 - Καρκίνος μαστού: Γιατί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κρούσματα
9 Νοε. 2024 - 18:37 - Καρκίνος: Θα διπλασιαστούν οι θάνατοι ως το 2050 παγκοσμίως - Τα στοιχεία για την Ελλάδα
6 Νοε. 2024 - 14:28 - Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
26 Οκτ. 2024 - 17:14 - Καρκίνος: Έξι ύποπτα σημάδια που προειδοποιούν για τη νόσο - Τι να κάνετε
5 Οκτ. 2024 - 20:12