Αντιδρά η εκπαιδευτική κοινότητα των Κυκλάδων στα σεμινάρια που προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Αρνητική αξιολόγηση... στην αυτοαξιολόγηση

- Νέα κινητοποίηση σήμερα το πρωί στην Αμοργό- Ακυρώθηκαν στην πράξη τα κυβερνητικά σχέδια σε Σύρο και Νάξο

“Αρνητικά αξιολογούν” την κυβερνητική πολιτική που προωθεί τα σεμινάρια αυτοαξιολόγησης στο χώρο της Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί από πολλά νησιά των Κυκλάδων, οι οποίοι μέσω των συλλογικών οργάνων τους προχωρούν σε στάσεις εργασίας, “ακυρώνοντας στην πράξη” μία σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων που επιχειρείται να πραγματοποιηθούν και στο νησιώτικο χώρο.

Ήδη μέσω κινητοποιήσεων δάσκαλοι, καθηγητές καθώς και στελέχη της εκπαίδευσης τάσσονται αντίθετοι στην πολιτική που εφαρμόζεται καθώς, όπως αναφέρουν στο “οπλοστάσιο” της επιχειρηματολογίας τους, πρόκειται για μία πολιτική που “ανοίγει” τη θύρα στον “αναλφαβητισμό και την εργασιακή ευελιξία”.

Ήδη με στάσεις εργασίας έχουν ακυρωθεί τα αντίστοιχα σεμινάρια στη Σύρο και στη Νάξο ενώ σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί τρίωρη στάση εργασίας στο δημοτικό σχολείο Χώρας στην Αμοργό που έχει δρομολογηθεί η διεκπεραίωση νέου σεμιναρίου αυτοαξιολόγησης.

Αξίζει να υπογραμμισθεί, ότι και η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην “υποβάθμιση της δημόσια Παιδείας”.

“Ακυρώθηκε στην πράξη”

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή της εξελίξεις που διαδραματίζονται στο χώρο της εκπαίδευσης και ειδικότερα σχετικά με τον προγραμματισμό σεμιναρίων αυτοαξιολόγησης ανά την Ελλάδα αλλά και την κινητοποίηση των συλλόγων των εκάστοτε Περιφερειών, αποφάσισε και προκήρυξε 3ωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας πριν από πέντε ημέρες - με τη συνδικαλιστική κάλυψη της ΔΟΕ – στο 3ο δημοτικό σχολείο Νάξου, καθώς επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί το ανάλογο σεμινάριο από το σχολικό σύμβουλο της 3ης Περιφέρειας Κυκλάδων.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, τη συγκεκριμένη ημέρα, έδωσαν το “παρών” εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο σχολείο, με αποτέλεσμα “διευθυντές, προϊστάμενοι, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές να ακυρώσουν την πραγματοποίηση του σεμιναρίου για την αυτοαξιολόγηση”.

Στη μαζική κινητοποίηση υπήρξαν και εξαιρέσεις ελάχιστων εκπαιδευτικών, οι οποίοι “θέλησαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο”. Ωστόσο, η γενικότερη προσπάθεια από την πλευρά των αντιδρώντων δεν άφησε περιθώριο να γίνει το σεμινάριο και σύμφωνα με όσα προσθέτουν “ο σχολικός σύμβουλος αποχώρησε στις 12:30 από το 3ο δημοτικό σχολείο” της Νάξου, “παραδεχόμενος εμμέσως ότι το σεμινάριο για την αυτοαξιολόγηση που προωθεί η κυβερνητική πολιτική αξιολογήθηκε αρνητικά από την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού”.

Τάσσονται αντίθετοι και οι εκπαιδευτικοί της Αμοργού

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα μέλη του Συλλόγου τονίζουν ότι θα ακολουθήσει σήμερα το πρωί αλλά και το μεσημέρι, νέα κινητοποίηση και τρίωρες στάσεις εργασίας, στο δημοτικό σχολείο Χώρας της Αμοργού και ειδικότερα στις 10.00 το πρωί και στις 13.00 το μεσημέρι, προκειμένου να μη λάβει χώρα το νέο σεμινάριο που προωθείται. “Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα μας με την κήρυξη συνεχόμενων 3ωρων στάσεων εργασίας στην Αμοργό” και “καλούμε τους διευθυντές και προϊσταμένους των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων Αμοργού να μη συμμετέχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια για την αξιολόγηση” αντίθετα, συμπληρώνουν πρέπει να συμπορευθούν “μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημοτικό σχολείο Χώρας Αμοργού”.

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Δυτικών Κυκλάδων καλεί τον σχολικό σύμβουλο που θα πραγματοποιήσει την επιμόρφωση, “έστω και την ύστατη στιγμή, να ακυρώσει το προγραμματισμένο στην περιφέρειά του σεμινάριο για την αυτοαξιολόγηση, αφουγκραζόμενος την αντίθεση των εκπαιδευτικών στην περιφέρειά του” ενώ επισημαίνει προς τις διευθύνσεις των σχολείων “υπεύθυνα να ενημερώσουν τους γονείς και κηδεμόνες για τυχόν συμμετοχή των εκπαιδευτικών των παιδιών τους στις 3ωρες στάσεις εργασίας, καθώς οι διδακτικές ώρες των απεργούντων εκπαιδευτικών δεν συμπληρώνονται από μη απεργούντες εκπαιδευτικούς”.

Στάσεις εργασίας και στη Σύρο

Όσον αφορά στα σεμινάρια αυτοαξιολόγησης που “ματαιώθηκαν” στο νησί της Σύρου πριν από σύντομο χρονικό διάστημα και ειδικότερα το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, η στάση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις, με την πραγματοποίηση διαμαρτυριών και στάσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε στάση εργασίας στο συγκρότημα των Λυκείων στην περιοχή “Μάννα”, προκειμένου να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους σε όσα προωθεί το υπουργείο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ωστόσο, “εν κρυπτώ”, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφερθεί σε σχετική ανακοίνωσή του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο στελεχών της εκπαίδευσης για την αυτοαξιολόγηση σε αίθουσα της Αρχιεπισκοπής, καθώς οι εκπαιδευτικοί προχωρώντας σε “δυναμική διαμαρτυρία” ματαίωσαν το αρχικό ραντεβού για το σεμινάριο, που είχε δρομολογηθεί στο σχολικό συγκρότημα.

Από την πλευρά των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία είχε τονισθεί ότι, “τα συγκεκριμένα σεμινάρια έχουν ως μοναδικό στόχο να προωθήσουν το νέο σχολείο της αγοράς και να οδηγήσουν μεγάλο αριθμό συναδέλφων/ ισσών σε διαθεσιμότητα-απόλυση, σύμφωνα με τις εντολές της τρόικας και την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης”.

Τα προαναφερθέντα, αποτελούν θέση σταθερή για τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς που συμμετέχουν στο Σύλλογο, θέση άλλωστε που δήλωσε εκ νέου στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος, Γιώργος Καλημερίδης,ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε, “Ήδη η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται σε μία σειρά από περιοχές και νησιά. Θα μπλοκάρουμε τα σεμινάρια γιατί θεωρούμε ότι προετοιμάζουν τις απολύσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και θα προσπαθήσουμε να δείξουμε μία μαζική ανυπακοή ώστε να μην πραγματοποιηθούν τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας”.

Κόντρα στις προθέσεις... υποβάθμισης

Αναφορικά με “τον αγώνα των εκπαιδευτικών”, εξέδωσε ανακοίνωση και η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, μέσω της οποίας δηλώνει ότι, οι εκπαιδευτικοί “δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για τη δουλειά, την αξιοπρέπεια και πολλές φορές για την ίδια την επιβίωσή τους στο πλαίσιο ενός κλίματος που τείνει καθημερινά να απαξιώνει την εκπαίδευση υποβαθμίζοντας το σημαντικό της ρόλο. Ο αγώνας αυτός για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε απαιτεί μεγαλύτερες δυνάμεις και θυσίες από όλους τους εργαζόμενους”. Τα μέλη της Α΄ ΕΛΜΕ προσθέτουν ακόμη ότι αυτός ο αγώνας είναι απαραίτητος καθώς “η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με σοβαρές αναταράξεις στον τομέα της εκπαίδευσης”, καλώντας συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα και τους καθηγητές να αντιδράσουν στις ενέργειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα της Παιδείας και στέλνουν στα αζήτητα τη γνώση, τους μαθητές και τους καθηγητές. Εν κατακλείδι, σημειώνουν ότι και στο νησί της Μυκόνου καταγράφηκαν αντιδράσεις, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από “μία σεβαστή πλειοψηφία πολιτών, συλλόγων και συλλογικοτήτων” τους οποίους ευχαριστούν για τη σπουδαία συμπαράστασή τους.

Ετικέτες: