Κάθετα αντίθετη
- Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2014 - 06:10
Για εγκληματική αδιαφορία, αλλά και για συνενοχή, καταγγέλλει το Δήμο Πάρου, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών, με αφορμή την έγκριση από το ΥΠΕΚΑ της εγκατάστασης 22 ανεμογεννητριών στο νησί.
Η Κίνηση Πολιτών εκφράζει την απογοήτευσή της για την αδράνεια που επιδεικνύει η δημοτική αρχή, αδράνεια που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ανέφερε ότι “εκφράζει την αντίθεση στην πρακτική της εγκατάστασης κάθε μορφής ΑΠΕ στην Ν. Πάρο, Ν. Κυκλάδων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πάρου”.
Να σημειωθεί ότι σχετική επερώτηση κατέθεσε στη βουλή και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.
Ο κ. Συρμαλένιος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό “με ποια λογική εγκρίνει την προώθηση και υλοποίηση ενός τέτοιου επενδυτικού σχεδίου, όταν μάλιστα η Τοπική Αυτοδιοίκηση α´ και β´ βαθμού, καθώς και οι τοπικοί φορείς, είναι σε πλήρη αντίθεση με το συγκεκριμένο έργο;”.
“Εγκληματικά αδιάφοροι ή συνειδητά συνένοχοι;”
Η αιφνιδιαστική υπογραφή του υπουργού ΥΠΕΚΑ, κ. Μανιάτης τον προηγούμενο μήνα των εγκρίσεων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών σε τ'εσσερα νησιά των Κυκλάδων, ανάμεσα σε αυτά και η Πάρος, είναι το θέμα που καυτηριάζει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Νησιού.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η υπογραφή αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις και από τους 4 Δήμους, της Πάρου, της Νάξου, της Άνδρου και της Τήνου, καθώς και από το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Μάλιστα στις 2 Ιανουαρίου, ο περιφερειακός σύμβουλος της Πάρου, Κώστας Μπιζάς, απέστειλε στο περιφερειακό συμβούλιο, στους τέσσερις Δήμους και τα ΜΜΕ, έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε τις κοινωνίες των νησιών για τις 95 ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν , μαζί με προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τις τοπικές κοινωνίες.
“Ο Δήμαρχος Πάρου και η παράταξη του, μέχρι σήμερα δεν έβγαλαν, έτσι για τα μάτια του κόσμου, ούτε μια ανακοίνωση. Σιγή ιχθύος. Μπορεί για τη πλακόστρωση της “Λεωφόρου” Αλυκής να μας έπηξαν στις ανακοινώσεις αλλά για την καταστροφή του νησιώτικου περιβάλλοντος από την εγκατάσταση των 22 τεράτων στη Πάρο, ούτε λέξη. Αναρωτιόμαστε και προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο. Υπενθυμίζουμε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που παραθέτουμε αυτούσια:
“O Δήμος Πάρου με την υπ’ αριθμ.378/2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνα αποφάσισε:
α. Να εκφράσει την αντίθεση στην πρακτική της εγκατάστασης κάθε μορφής ΑΠΕ στην Ν. Πάρο, Ν. Κυκλάδων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πάρου
β. Να υπάρξει συντονισμένη συνεργασία με τους Δήμους Νάξου, Τήνου και Άνδρου επί του εν λόγω θέματος.
γ. Να διευρυνθεί από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων, όλων των περιπτώσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στην Πάρο.
δ. Οργάνωση λαϊκής συνέλευσης για το θέμα των ΑΠΕ με συγκεκριμένη επιστημονική παρέμβαση
ε. Ευαισθητοποίηση Παριανού Λαού για την οργάνωση κινητοποιήσεων.
Η πιο πάνω απόφαση προέβλεπε συγκεκριμένες ενέργειες και κινητοποιήσεις από τη πλευρά του Δήμου, που ποτέ δεν έγιναν. Η απόφαση αυτή ήταν άλλο ένα χαρτί που στάλθηκε στους Γραφειοκράτες του Υπουργείου και μετά έμεινε στα αζήτητα. Καμιά από τις δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε. Για δυο ολόκληρα χρόνια το θέμα θάφτηκε. Πάρθηκε μια απόφαση για το θεαθήναι και μόνον.
Η εφαρμογή της πιο πάνω απόφασης θα απαιτούσε σύγκρουση με την κεντρική εξουσία και τις μνημονιακές πολιτικές, τον “Καλλικράτη” και τις δομές εξουσίας που αυτός προβλέπει. Τότε ο Δήμαρχος και η παράταξη του δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη τις “Αντιμνημονιακές τους απόψεις”, γιατί σέρνονταν πειθήνια πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές. Πρακτική που απ’ ότι φαίνεται συνεχίζουν μέχρι σήμερα, με μικροπαραλλαγές.
Με την αφωνία τους εξυπηρετούν την Κυβερνητική Πολιτική, που με τη σειρά της υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των Μεγαλοεργολάβων, Μυτιληναίος- Κοπελούζος και σία, χωρίς να παίρνει υπ’ όψη της την περιβαλλοντική καταστροφή που η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα επιφέρει στην Πάρο και τα άλλα νησιά. Η κλίμακα των Κυκλαδονήσων δεν αντέχει την εγκατάσταση τέτοιων μεγαθηρίων, διπλάσιου μεγέθους από τις 4 της ΔΕΗ, γιατί αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Τα πάντα για το κέρδος των λίγων, για τους πολλούς, κουβέντα”, αναφέρει η Κίνηση Πολιτών.
Η Κίνηση Πολιτών Πάρου επισημαίνει ότι ερωτηματικά προκαλεί και η εκ των υστέρων ένταξη χώρων για βιομηχανικές ΑΠΕ στο ΓΠΣ της Πάρου, παρ’ όλο που αυτό δεν προβλέπονταν στις προτάσεις που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο. “Το θέμα είναι τεράστιο και η εξέλιξή του δείχνει ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο και καθ’ υπόδειξη των Ιδιωτικών Συμφερόντων.
Βέβαια τεράστιο είναι και το θέμα που δημιουργεί η απόφαση του Υπουργού, που με απόλυτο “δημοκρατικό” τρόπο έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τις Ομόφωνες Αρνητικές Αποφάσεις των τεσσάρων νησιών και της Περιφέρειας (κατά πλειοψηφία). Βασισμένος, τυπικά, στις γνωμοδοτήσεις των διάφορων Υπηρεσιακών Οργάνων, που ξέρουμε πολύ καλά , πόσο «ευάλωτες» είναι στις Πολιτικές Πιέσεις, υπέγραψε τις ΜΠΕ. Και καλά ο Υπουργός, αυτός βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, η Πλειοψηφία όμως του Δήμου Πάρου γιατί σιωπά; Τι εξυπηρετεί; Μήπως και αυτή εξυπηρετεί τα ίδια, πολιτικά και όχι μόνο, συμφέροντα ; Ερωτήματα που χρειάζονται πειστικές απαντήσεις. Αλλιώς η Παριανή κοινωνία δεν θα τους κατηγορήσει για “έγκλημα” εξ αμελείας αλλά για συνειδητή συνενοχή στο “έγκλημα”.
Η Κίνηση ζητά, έστω και εκ των υστέρων, την άμεση κινητοποίηση όλων με σκοπό την ανάκληση της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, με Προσφυγή όλων των θιγόμενων Νησιών και της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
“Έρχεται σε πλήρη αντίθεση”
“Με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Άνδρος, Τήνος, Πάρος και Νάξος, άνοιξε ο δρόμος για κατασκευή και λειτουργία υπερμεγεθών αιολικών πάρκων, σε αντίθεση με το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος των συγκεκριμένων τοπικών κοινωνιών. Η εν λόγω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με την από 9/11/2011 αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου, όσο και με τις αρνητικές αποφάσεις των Δήμων των τεσσάρων νησιών”, σημειώνει στην επερώτησή του ο βουλευτής, Νίκος Συρμαλένιος.
Ο κ. Συρμαλένος τονίζει ότι η επιχειρηματολογία της απόρριψης του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, δεν αντικατοπτρίζει την καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας, αλλά εστιάζεται σε ουσιαστικά και βάσιμα επιχειρήματα, “Τελικώς, η οικονομική προοπτική και η βιωσιμότητα των νησιών, δεν είναι αποτέλεσμα μεγαλεπήβολων, “φαραωνικού τύπου” -σε σχέση με τα μεγέθη τους- επενδυτικών σχεδίων, αλλά κυρίως αποτέλεσμα μικρών παραγωγικών και αναπτυξιακών επιλογών, που έχουν άμεση σχέση με τα συγκριτικά παραγωγικά πλεονεκτήματα, τη φέρουσα ικανότητα, το σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.
Τέλος, ερωτά τον υπουργό κ. Μανιάτη “πώς αποφασίζει να εγκρίνει το συγκεκριμένο έργο, με το οποίο θα εξυπηρετηθεί ουσιαστικά ένας ιδιωτικός επενδυτικός όμιλος, ενώ το όφελος των τοπικών κοινωνιών προβλέπεται να είναι αμελητέο; Σε ποια προοπτική βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, μπορεί να βασιστεί ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο, αφού η κατασκευή και η λειτουργία τόσο των αιολικών σταθμών, όσο και των συνοδών έργων, θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες καταστροφές και αλλοιώσεις στο νησιωτικό περιβάλλον και στο τοπίο, με αποτέλεσμα την οριστική υπονόμευση της προοπτικής ισόρροπης ανάπτυξης των νησιών”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Επιθυμούμε να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας"
23 Δεκ. 2024 - 18:02 - Κατά της μαζικής δόμησης και αστικοποίησης της Πάρου
18 Δεκ. 2024 - 6:17 - Στοχεύοντας στη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων
11 Δεκ. 2024 - 6:17 - "Χείρα" βοηθείας στις ευπαθείς ομάδες
2 Δεκ. 2024 - 6:18 - Στο προσκήνιο ο καταδυτικός τουρισμός
18 Νοε. 2024 - 6:17