Ευρώπη: Ανησυχία εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων κοκκύτη

  • Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024 - 12:25

Πάνω από την Ευρώπη είναι διάχυτη η ανησυχία για την εξάπλωση του κοκκύτη, μετά τα στοιχεία που παρουσίασαν τόσο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) όσο και η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA). Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία, τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 913 κρούσματα κοκκύτη στην Αγγλία. Ολόκληρο το 2023 όμως είχαν καταγραφεί 858!

Άλλοι 555 άνθρωποι είχαν νοσήσει από κοκκύτη τον Ιανουάριο, ενώ εντός των ημερών θα ανακοινωθούν και τα κρούσματα του Μαρτίου. Από τα 1.468 κρούσματα που προκάλεσε ο κοκκύτης το πρώτο δίμηνο του 2024, σχεδόν τα μισά ήταν έφηβοι και ενήλικες (ηλικίες 15 ετών και άνω). Το 30% ήταν παιδιά ηλικίας 10-14 ετών. Επιβεβαιώθηκε επίσης η νόσος σε 52 νεογέννητα βρέφη (ηλικίες κάτω των 3 μηνών), που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Η αύξηση που εμφανίζει ο κοκκύτης είναι υπερ-δεκαπλάσια σε σύγκριση με το 2022 και το 2021 στην Ευρώπη, όπως αναφέρει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Κατά τη διάρκεια του 2023 και μέχρι τον Απρίλιο του 2024, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ανέφεραν σχεδόν 60.000 περιστατικά κοκκύτη.

Το ECDC αναφέρει ότι ο κοκκύτης, μια ενδημική ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ και παγκοσμίως που προκαλεί μεγαλύτερες επιδημίες κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Τα βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο

«Ο κοκκύτης δεν είναι απειλητικός για τους περισσότερους ενήλικες, αν και μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστος», λέει ο μικροβιολόγος Dr. Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA). «Οι επίμονες, επαναλαμβανόμενες κρίσεις βήχα που προκαλεί μπορεί να είναι τόσο έντονες, ώστε οι ασθενείς να παλεύουν για να ξαναβρούν την ανάσα τους».

Τα βρέφη κάτω των έξι μηνών που είναι ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο, με την πλειονότητα των νοσηλειών και θανάτων που σχετίζονται με τον κοκκύτη να συμβαίνουν σε αυτή την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Η προστασία των βρεφών από τον κοκκύτη, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς έμφαση πρέπει να δίδεται ιδιαίτερα στον εμβολιασμό όλων των εγκύων (σε κάθε κύηση και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης) καθώς και των λεχωΐδων που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από τις μητέρες, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη.

Τέλος επιβάλλεται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα), η εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης του κοκκύτη όπως και η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κοκκύτη χρήζουν αντιμικροβιακής αγωγής ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

«Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε όλη την Ευρώπη δείχνει την ανάγκη επαγρύπνησης. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, ιδίως στα βρέφη. Διαθέτουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που μπορούν να τον προλάβουν. Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας εργαλείο για να βοηθήσουμε να σωθούν ζωές και να σταματήσουμε την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Άμον, ανέφερε: «Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτή την επιδημία κοκκύτη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις ζωές που διακυβεύονται, ιδίως των μικρών μας παιδιών. Τα εμβόλια κατά του κοκκύτη έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά και κάθε δράση που αναλαμβάνουμε σήμερα διαμορφώνει την υγεία του αύριο. Έχουμε την ευθύνη, ως γονείς ή ως επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, να προστατεύσουμε την πιο ευάλωτη ομάδα από τις θανατηφόρες επιπτώσεις αυτής της νόσου».

liberal.gr