Με εργαστήρια, ομιλίες και προβολές ντοκιμαντέρ γιορτάζεται η Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου

Ανοιχτές δράσεις για το κοινό

Με ποικίλες δράσεις υποδέχεται την Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου.

Αρχής γενομένης από το Σάββατο 18 Μαΐου, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου που δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το οποίο ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Ιδρύματος, έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα με τη δωρεάν συμμετοχή του κοινού.

Σκοπός των δράσεων, που περιλαμβάνουν εργαστήρια για ενήλικους, ομιλίες, αλλά και προβολή ντοκιμαντέρ, έχουν ως σκοπό την επαφή των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού, με τη ζωή και τα έργα Τηνίων καλλιτεχνών, αλλά και τη γνωριμία με σημαντικά κτήρια, εργαστήρια και οικίες γνωστών καλλιτεχνών, φημισμένα έργα μαρμαροτεχνίας, καθώς και με άλλα σημεία που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σημαντικής Τηνιακής μαρμαροτεχνίας.

Δράσεις γνωριμίας και ενημέρωσης

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει ποικίλες δράσεις στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου 18 Μαΐου, αρχίζουν στις 11 το πρωί, με το εργαστήρι μονοτυπίας για ενήλικες, με θέμα «Τροφή και στέγη σε ένα εργόχειρο».

Αντλώντας έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον της Τήνου, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις ξερολιθιές, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν, με την καθοδήγηση της εικαστικού Αντιγόνης Μιχαλακοπούλου, γεωμετρικές συνθέσεις σε καρέ, χρησιμοποιώντας την τεχνική της μονοτυπίας με μέσο σφράγισης μπουκιές ψωμιού και σινική μελάνη.

Ακολουθεί την ίδια ημέρα στις 7 το απόγευμα, η ομιλία "Παραδίδοντας "παραδόσεις"" στην (α)τοπική αρχιτεκτονική των «λίθινων» και «ξηρών» νησιών.

Συγκεκριμένα, ο Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα μιλήσει για την ξερολιθιά, ως στοιχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και την επόμενο ημέρα, Κυριακή 19 Μαΐου, όπου στις 7 το απόγευμα, θα διεξαχθούν προβολές ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το CineDoc.

Συγκεκριμένα, θα προβληθεί η ταινία "Αφροδίτη της Μήλου: H πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου", σε σκηνοθεσία Natacha Giler, σε σύμπραξη Ελλάδας και Γαλλίας, του 2022.

Οι συμμετέχοντες, μέσω του ντοκιμαντέρ, θα γίνουν γνώστες της ανακάλυψης της Αφροδίτης της Μήλου το 1820, κάτι το οποίο εξακολουθεί να γοητεύει εκατομμύρια επισκέπτες που συρρέουν στο Λούβρο για να τη θαυμάσουν. "Δύο μέτρα από αρχαίο λευκό μάρμαρο γεμάτα μυστήριο, πάνω στα οποία προβάλλονται οι φαντασιώσεις δύο αιώνων. Τι της δίνει αυτή την αύρα, αυτή τη δύναμη; Πώς, από όλα τα αρχαία αριστουργήματα, εκείνη ξεχώρισε ως μοναδικό, διαχρονικό και παγκόσμιο pop-icon;", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ταινία.

Οι δράσεις για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων θα συνεχιστούν και την Κυριακή 26 Μαΐου, όπου στις 7 το απόγευμα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του 2021, "Το οδοιπορικό των μαρμάρων" σε σκηνοθεσία του Sean Wang και σε συνεργασία Ελλάδας και Kίνας.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί το οδοιπορικό των μαρμάρων από την Ελλάδα έως την Κίνα, όπου οι γλύπτες τα μετατρέπουν σε τουριστικά σουβενίρ, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουν στην αγορά της Ευρώπης και πωλούνται στους Κινέζους τουρίστες. Η ταινία περιγράφει τις περίπλοκες συνδέσεις αυτής της καταναλωτικής αλυσίδας και αναδεικνύει με χιούμορ τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της κινεζικής μεσαίας τάξης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εκτός των παραπάνω εκδηλώσεων, στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, μαζί με ολοκληρωμένα και ημικατεργασμένα μαρμάρινα έργα, οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με εκθέματα, όπως τον ιστορικό μηχανολογικό εξοπλισμό, που παραπέμπει σε χαρακτηριστικές εικόνες φυσικών χώρων εργασίας. Επίσης, υπάρχει και η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου, που περιλαμβάνει έναν αξιοσημείωτο αριθμό αυθεντικών αντικειμένων, όπως κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά., πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό και σχέδια παλαιών μαρμαρογλυπτών.

Τα εκθέματα πλαισιώνονται από αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής-τοποθέτησης δεσποτικού θρόνου, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου, ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Κατά τη διάρκεια της 18ης Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.