Δυσβάστακτο το κόστος μετακινήσεων για τις οικογένειες των παιδιών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αθλητικές διοργανώσεις

Στο τέλος την… πληρώνουν οι μικροί αθλητές

  • Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024 - 06:13

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των τοπικών ομάδων στις Κυκλάδες οδεύουν προς το τέλος τους και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώνονται αγώνες final four, στους οποίους συμμετέχουν σωματεία από διαφορετικά νησιά του νομού.

Η “δίψα” των μικρών αθλητών για να παραβρεθούν σε μία τέτοια διοργάνωση είναι τόσο μεγάλη, ωστόσο το οικονομικό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι οικογένειές τους για τις μετακινήσεις και τη διατροφή των παιδιών, καθιστά πολλές φορές τη συμμετοχή τους απαγορευτική.

Τελευταίο παράδειγμα η διοργάνωση του final four του ποδοσφαίρου για την κατηγορία Κ14, όπου θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο νησί της Νάξου και στην οποία συμμετέχουν ο Αίαντας Σύρου, ο ΑΠΑΣ Νάξου, η Μύκονος, αλλά και η ομάδα της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με παράπονα γονέων που έφτασαν στην “Κοινή Γνώμη”, το κόστος μετακίνησης για τα παιδιά της συριανής ομάδας είναι τόσο υψηλό, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μην μεταβούν στο νησί των Κυκλάδων, καθώς οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το καλύψουν. Φυσικό επόμενο είναι, λοιπόν, η απογοήτευση στα μάτια των μικρών αθλητών, που βλέπουν τους κόπους και την προσπάθεια μιας ολόκληρης αγωνιστικής χρονιάς να πηγαίνουν στράφι.

Γονείς αρκετών παιδιών, σύμφωνα με τα όσα είπαν στην εφημερίδα, είχαν την ενημέρωση πως οι διοργανωτές ή η τοπική Δημοτική Αρχή θα κάλυπταν τη διατροφή των αθλητών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει εν τέλει, με αποτέλεσμα το ύψος των χρημάτων που θα απαιτηθεί να δαπανήσουν να διπλασιαστεί, καθιστώντας έτσι δυσβάστακτο το ταξίδι προς τη Νάξο.

Πετάνε την… μπάλα στην εξέδρα

Διοργανωτής των εκάστοτε final four του ποδοσφαίρου είναι η ΕΠΣ Κυκλάδων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι δύο φορείς, όπως μας γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ρένος Φρέρης, αναλαμβάνουν να καλύψουν τα έξοδα διαμονής των ομάδων, καθώς και το πρωινό τους στο ξενοδοχείο. Την ίδια ώρα, για τις μετακινήσεις τους προβλέπεται έκπτωση 50% για τα συμβατικά πλοία και 100% με την ενδοκυκλαδική συγκοινωνία.

Αναφορικά, τώρα, με τη διατροφή των παιδιών, αυτή καλύπτεται συνήθως από τα τοπικά σωματεία – στην προκειμένη περίπτωση του ΑΠΑΣ Νάξου – είτε μέσω χορηγιών από επιχειρήσεις του νησιού, είτε με χρηματοδότηση από τον Δήμο.

Η εφημερίδα, ως όφειλε, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανό, ο οποίος σε απόλυτο τόνο ξεκαθάρισε πως ουδέποτε ζητήθηκε η οικονομική συνδρομή του Δήμου για τη διοργάνωση, παρά μόνο άδεια για τη χρήση του δημοτικού γηπέδου.

Μάλιστα, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος για τις οικογένειες των μικρών αθλητών για όλες τις ομάδες που θα βρεθούν στη Νάξο, ο κ. Λιανός εξέφρασε την προθυμία της Δημοτικής Αρχής να καλύψει το κόστος διατροφής τους, αν κάτι τέτοιο είχε ζητηθεί νωρίτερα από την τοπική ομάδα.

Την ίδια ακριβώς άποψη εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος προκειμένου η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και για τη διατροφή των αθλητών, κάτι που ωστόσο δεν του ζητήθηκε ποτέ.

Αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση φορείς φέρονται πρόθυμοι να κάνουν το οτιδήποτε είναι δυνατόν για να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή της και στην ελάφρυνση του οικονομικού κόστους, ωστόσο, όπως προκύπτει, ένα μεγάλο μέρος του βαραίνει τις οικογένειες παιδιών.

Αναμφίβολα η νησιωτικότητα και οι ιδιαιτερότητες του νομού φέρνουν τους κατοίκους αντιμέτωπους με πολλά προβλήματα. Την ίδια ώρα, δεδομένη θεωρείται και η οικονομική στενότητα των ερασιτεχνικών σωματείων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, λοιπόν, οφείλουν άμεσα να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να θεσμοθετήσουν λύσεις, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα που αποτρέπουν τα νεαρά παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.