Ευρωεκλογές 2024: Περιοδεία του ευρωβουλευτή Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου στη Σύρο

  • Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024 - 11:14

Τη Σύρο επισκέφθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, οποίος συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε σε εργασιακούς χώρους και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Στις κουβέντες κυριάρχησε το ζήτημα της ακρίβειας, οι αιτίες της και οι λύσεις. Πως οι κεντρικές πολιτικές επιλογές κυβερνήσεων και ΕΕ, επιδρούν αρνητικά σε μια σειρά ζητήματα της καθημερινότητας μας, όπως π.χ. η ακρίβεια που εκτινάσσεται με την πολιτική της “πράσινης ανάπτυξης”, των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και την ενέργεια που υπερψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα, την “εξωστρέφεια της οικονομίας” που έχει φέρει τιμές εξωτερικού σε είδη που παράγονται στην Ελλάδα.

Επιπλέον, θίχτηκε το πως “οι περιβαλλοντικές πολιτικές” της ΕΕ, έχουν εκτινάξει το κόστος κατασκευής και ανακαίνισης των κτιρίων που σε συνδυασμό με την έκρηξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν γιγαντώσει το στεγαστικό πρόβλημα. Ζήτημα που αναδείχθηκε και από τους εργαζόμενους, ως παράγοντας που αποτρέπει νέους εργαζόμενους να να επιλέξουν τις νησιωτικές περιοχές για να υπηρετήσουν ή οδηγούν παλαιότερους εργαζόμενους να αναζητούν τρόπους να φύγουν.

Ένα ακόμα θέμα που κυριάρχησε ήταν το ακτοπλοϊκό και πως οι επιδοτήσεις των εφοπλιστών, άμεσες ή έμμεσες, όχι μόνο δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το εντείνουν και πως η μόνη ουσιαστική λύση είναι η άμεση μείωση των ναύλων, με εξασφάλιση συχνής και ασφαλούς διασύνδεσης από και προς την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ των νησιών.

Κοινή συνισταμένη σε όλες τις υπηρεσίες ήταν η δραματική υποστελέχωση η οποία, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, οδηγεί στην απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, παρά την εντατικοποίηση της εργασίας. Μια κατάσταση που, όπως ανέφεραν, οδηγεί μοιραία στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ή την μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Από τη πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα όσα βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, αφού όλα τα προβλήματα που ανέδειξε η κουβέντα πηγάζουν από τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της. Οδηγίες με τις οποίες όλα τα αστικά κόμματα συμφωνούν, για αυτό και όλοι μαζί τις ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο και τις εφαρμόζουν στη συνέχεια στη χώρα μας.

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να αναλογιστούν αν θέλουν στην ευρωβουλή διαπραγματευτές για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ή εκπροσώπους του λαού που θα υπερασπίζονται τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ αποκαλύπτει το ρόλο της ΕΕ χρόνια τώρα και πως με την ενίσχυση του  θα οργανωθεί καλύτερα η πάλη και η λαϊκή αντιπολίτευση. Θα δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, που εκφράστηκε ως ένα βαθμό και στις βουλευτικές εκλογές, και εκφράζεται καθημερινά σε πολλά συνδικάτα και άλλους φορείς του μαζικού κινήματος.