Παρέλαβαν τα πτυχία τους οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σύρου

Συγκίνηση και αισιοδοξία για ένα νέο ξεκίνημα

Τελετή καθομολόγησης αποφοίτων και απονομής διπλωμάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής

Με τη συγκίνηση και τη χαρά αποτυπωμένες στα πρόσωπα των φοιτητών, των συγγενών, αλλά και των φίλων που κατέκλυσαν το θέατρο Απόλλων, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με κάθε λαμπρότητα, η εκδήλωση για την απονομή των πτυχίων στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής της Σύρου.

Την ευτυχία των φοιτητών μοιράστηκε και το σύνολο των καθηγητών του Πανεπιστημίου, οι οποίοι δήλωσαν την αμέριστη χαρά τους για την επιτυχημένη πορεία τους, δηλώνοντας συμπαραστάτες στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους.

Στην τελετή καθομολόγησης τοποθετήθηκαν ο αντιπρύτανης Διοικητικών και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, αναπληρωτής καθηγητής, Στυλιανός Ξανθόπουλος, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, καθηγητής, Γεώργιος Σκορβέτζας, ο πρόεδρος του Τμήματος και αναπληρωτής καθηγητής, Παναγιώτης Κουτσαμπάσης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Σκευοφύλακας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ορκωμοσία των φοιτητών, αλλά και τη βράβευση των αριστούχων φοιτητών, προσφορά της Δέσποινας Παρασκευαϊδου, η οποία τα τελευταία χρόνια συνδράμει οικονομικά και ηθικά το Τμήμα του Πανεπιστημίου.

Η παραλαβή του πτυχίου είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών σας”

Η τελετή άρχισε με την ομιλία του αντιπρύτανη Διοικητικών και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, αναπληρωτή καθηγητή, Στυλιανού Ξανθόπουλου, ο οποίος στην αναφορά του έκανε λόγο για τη σημαντικότητα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου, το οποίο όπως τόνισε, αποτελεί το πρότυπο αυτού που πρεσβεύει στο σύνολό του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

"Το συγκεκριμένο Τμήμα το διαπνέει η διεπιστημονικότητα και η καινοτομία. Είναι ένα Τμήμα, που κόντρα στις συνθήκες δημιουργίας του, πρωτοπόρησε και είδε πολύ νωρίς αυτά που έρχονταν", σημείωσε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους, δήλωσε ότι "η εκδήλωση καθομολόγησης είναι μία ημέρα χαράς για όλους εσάς που καταφέρατε να υλοποιήσετε τα σχέδια που είχατε θέσει, πριν περάσετε την πόρτα του Πανεπιστημίου. Η τελετή αποφοίτησης είναι ένας πολύπλευρος συμβολισμός, μία γλυκιά αίσθηση, η πρώτη επιβράβευση, αλλά και η ελπίδα για τη νέα ζωή που ανοίγετε μπροστά σας".

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ξανθόπουλος παρότρυνε τους αποφοίτους να σχεδιάσουν για το παραπάνω βήμα που χρειάζεται να κάνουν για τη νέα ζωή που ανοίγεται μπροστά τους, υπογραμμίζοντας ότι "η σχέση σας με το Πανεπιστήμιο δεν ολοκληρώνεται με την απονομή του πτυχίου, καθώς πάντα θα είμαστε δίπλα σας. Όμως να γνωρίζετε ότι πλέον εσείς είστε οι πρεσβευτές της κουλτούρας της Σχολής και μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου".

"Το Πανεπιστήμιο θα δυναμώνει μέσα από εσάς"

Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, καθηγητής, Γεώργιος Σκορβέτζας, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε και εκείνος στη σημαντικότητα της ημέρας και απευθυνόμενος προς τους φοιτητές, τους κάλεσε να κρατήσουν τον ανθρώπινο χαραχτήρα τους, "κόντρα", όπως είπε, στις αλλαγές που έχει επιφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στην ανθρωπότητα.

"Στις τεχνολογικές εξελίξεις και προκλήσεις, έρχεται να προστεθεί και η δραματική αλλαγή του κόσμου. Κλιματική αλλαγή, αλλαγή συμπεριφοράς, απομόνωση. Σε αυτό τον κόσμο εσείς, τα δικά μας παιδιά, καλείστε να δράσετε ως άνθρωποι της τεχνολογίας που θα την υπηρετήσετε από διάφορους τομείς. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθήσετε αυτήν την τεχνολογία να την υπηρετήσετε με δικαιοσύνη, με σύνεση, με ισότητα. Να είναι μία τεχνολογία για όλους και για το κοινό καλό", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκορβέτζας ευχήθηκε στους αποφοίτους να πιστέψουν τον στόχο που έχουν θέσει, μέσα από επίμονη εργασία και πίστη, υποστηρίζοντας ότι μέσα από αυτό το δίπτυχο, θα φθάσουν στην επιτυχία.

Παραμένουμε δίπλα σας αρωγοί και συμπαραστάτες στην τροχιά που θα διαγράψετε ως επιστήμονες και ως άνθρωποι”

Τον κύκλο των ομιλιών από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας έκλεισε ο πρόεδρος του Τμήματος και αναπληρωτής καθηγητής, Παναγιώτης Κουτσαμπάσης, ο οποίος απευθυνόμενος στους νέους πτυχιούχους, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “το δίπλωμα που σε λίγο θα κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα ισχυρό εφόδιο για μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Και για εμάς, όμως, τους καθηγητές του τμήματος, η σημερινή είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Είναι μια ημέρα χαράς, ικανοποίησης, διότι βλέπουμε πως έχετε πια αλλάξει, από τους διστακτικούς μαθητές που υποδεχθήκαμε στο πρώτο εξάμηνο της φοίτησής σας σε νέους επιστήμονες με όνειρα, σχέδια, αυτοπεποίθηση, και φιλοδοξίες για το μέλλον”.

Στη συνέχεια, έκανε μία εκτενή αναφορά στη λειτουργία του Τμήματος της Σύρου από τον Οκτώβριο του 2000, απευθύνοντας παράλληλα ένα μεγάλο “ευχαριστώ” τόσο προς την τοπική κοινωνία, όσο και προς τους φορείς για την αποδοχή και τη στήριξή τους, τόσο προς τους εκπαιδευτικούς, όσο και προς τους φοιτητές, μέσα από συνεργασίες και σημαντικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί.

Ειδικά ο κ. Κουτσαμπάσης απεύθυνε ευχαριστίες προς τον πρώην δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, αλλά και προς τον νυν, Αλέξη Αθανασίου για την παραχώρηση έκτασης στο χώρο του στρατοπέδου, αλλά και για την παραχώρηση κτηρίων για την εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες της Σύρου να συνδράμουν ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την εξεύρεση οικιών για τη στέγαση των φοιτητών και δη οικονομικών.

Κλείνοντας, έδωσε μία υπόσχεση στους νέους πτυχιούχους, τονίζοντας ότι “για πολλούς και πολλές από εσάς, η θητεία σας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ολοκληρώνεται σήμερα κάπου εδώ. Το Πανεπιστήμιο και οι δάσκαλοί σας, ωστόσο, παραμένουμε σύμβουλοι, αρωγοί και συμπαραστάτες στην τροχιά που θα διαγράψετε ως επιστήμονες και ως άνθρωποι. Θα σας παρακολουθούμε, θα καμαρώνουμε τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις σας, θα είμαστε υπερήφανοι για εσάς".

"Η Σύρος θα σας έχει πάντα στην καρδιά της"

Για μία τελετή η οποία θα αποτυπωθεί στις καρδιές, αλλά και στη μνήμη των καθηγητών, των φοιτητών, αλλά και των συγγενών τους, έκανε λόγο στον σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Σκευοφύλακας.

"Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη ζωής σας. Αποτελεί ανταμοιβή των κόπων και των θυσιών σας. Είμαι σίγουρος ότι τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι ανάμικτα, καθώς ένας κύκλος ολοκληρώνεται και ένας νέος ανοίγει. Θα ήθελα, επίσης να συγχαρώ την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία επιτελεί παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο. Τέλος, συγχαρητήρια αξίζουν και φυσικά στους γονείς, οι οποίοι με στερήσεις και θυσίες, σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, στηρίζουν τα παιδιά τους, τόσο υλικά, όσο και ηθικά", σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Τέλος, απευθυνόμενους προς τους αποφοιτήσαντες του Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι "η Σύρος θα σας έχει πάντα στην καρδιά της και προτρέπω και εσάς, να την έχετε ανάμεσα στις ωραίες αναμνήσεις της ζωής σας".