Χατζηδάκης: Παρά το πρόβλημα της ακρίβειας, η οικονομία της χώρας ανεβαίνει
- Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024 - 11:07
Για την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και τον ΦΠΑ μίλησε στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Για τον ΦΠΑ
Για τον ΦΠΑ και τις σκέψεις του υπουργείου, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τη μείωσή του, λέει:
«Εισπράττουμε λεφτά τα οποία στη συνέχεια τα διαθέτουμε για μισθούς, συντάξεις κλπ. Άμα τα χάσουμε αυτά τα λεφτά, μετά αυτοί που μας βλέπουν θα διαμαρτύρονται γιατί δεν πληρώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι τους μισθούς τους και οι συνταξιούχοι τις συντάξεις τους. Δεύτερον γιατί δε θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση γενικά. Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος στην κατανάλωση, εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις, την παραγωγή, ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας.
»Τρίτον, γιατί θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ισοζύγιο και τέταρτον γιατί όπως έγινε στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τον μείωσαν, δεν περνάει στον καταναλωτή, ενθυλακώνουν τη μείωση οι ενδιάμεσοι, υπάρχει μια προσωρινή χαρά για καμία εβδομάδα που στη συνέχεια γίνεται αγανάκτηση, κυρίως για τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος ενέδωσε ή θα ενδώσει σε αυτές τις πιέσεις και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι αυτό δεν πάει πουθενά».
Σχετικά με την τιμή του καφέ λέει:
«Για τον καφέ και τα σχετικά, εκεί που επί κορωνοϊού υπήρξε μείωση των φορολογικών συντελεστών προσωρινά, δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση και η όποια φιλολογία είναι πρόωρη. Έχουμε να κάνουμε μια μελέτη στο γενικό λογιστήριο που δεν έχει ολοκληρωθεί και οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος Ιουνίου».
Για την ακρίβεια
Σχετικά με την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, επισημαίνει:
«Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται όταν έχεις ανταγωνισμό στην αγορά, όταν έχεις ελέγχους, όταν αποφεύγονται αθέμιτες πρακτικές σαν αυτές των πολυεθνικών και όταν αυξάνονται και οι μισθοί στον βαθμό που το αντέχει η οικονομία και ο προϋπολογισμός. Ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει 28 μονάδες από το 2019 ενώ ο πληθωρισμός 16,5. (…) Θέλω να είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης σοβαρής, αποτελεσματικής, που κάνει τη δουλειά της ανεξάρτητα από σειρήνες του λαϊκισμού».
«Ήρθε το υπουργείο Ανάπτυξης πριν από μήνες και επέβαλε τις καθαρές τιμές. Αυτό οδήγησε αμέσως σε μειώσεις πολύ σημαντικές. Έχουμε επίσης την άλλη πολιτική, σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις, με τις μόνιμες μειώσεις των τιμών, τα ταμπελάκια. Λέω εγώ ότι οι Έλληνες τρώνε με χρυσά κουτάλια; Λέω ότι η χώρα έχει γίνει παράδεισος; Δε λέω αυτό. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι γενικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει ακολουθήσει, τα τελευταία χρόνια, την πορεία του ευρωπαϊκού και είμαστε και λίγο παρακάτω. Ναι, υπάρχει ακρίβεια, δεν το κρύψαμε, είναι ένα καινούργιο φαινόμενο διότι οι νέοι έχουν να το ζήσουν από τη δεκαετία του ’90, είναι όμως ευρωπαϊκό και διεθνές φαινόμενο, προέκυψε ως αποτέλεσμα, βασικά, της ενεργειακής κρίσης, είναι σε αποδρομή, αρχίζει να περιορίζεται σε σχέση με αυτό που ήταν πέρυσι και πρόπερσι», συμπληρώνει.
Για τις πολυεθνικές
Σχετικά με τις πολυεθνικές εταιρείες αναφέρει: «Οι πολυεθνικές έρχονται και λένε, υπάρχει ένας προμηθευτής, πχ. ένα σουπερμάρκετ, που θέλει να πάρει από μια πολυεθνική ένα συγκεκριμένο προϊόν. Βλέπει ότι πχ. το σαμπουάν από μια συγκεκριμένη πολυεθνική, αν το αγοράσει από τη Γερμανία ή τη Γαλλία θα το αγοράσει φθηνότερα. Του λέει η πολυεθνική ‘ξέχασέ το, θα το πάρεις από την Ελλάδα, που είναι ακριβότερα’. Αυτό είναι μια αθέμιτη πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο διότι αφού έχουμε ενιαία αγορά πρέπει να σε αφήνει να το πάρεις. Αυτό λέει ο πρωθυπουργός. Είναι μια αθέμιτη πρακτική που πρέπει να ελεγχθεί από τις Βρυξέλλες διότι υπάρχει παραβίαση κανόνων που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτήν την ώρα έχουμε μια πρώτη θετική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένουμε τη συνέχεια».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
«Πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόσο σε δικές μας εταιρείες όσο και σε πολυεθνικές, έχουν πέσει πρόστιμα από το υπουργείο Ανάπτυξης και δίνουμε καθημερινά τη μάχη. Το συγκεκριμένο θέμα ξεφεύγει των εθνικών συνόρων, είναι θέμα ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιτηδευματίες οι φόροι που πληρώνουν στην Ελλάδα, μετά την τελευταία παρέμβαση που κάναμε για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, θα είναι στο 1,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ στην ΕΕ είναι 2,1%. Η φορολογία είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ», αναφέρει και συμπληρώνει:
«Μέσα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που περάσαμε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είχαμε περάσει την πρωτοβουλία για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ερχόμαστε με βάση τον κατώτατο μισθό και λέμε ότι η συνεισφορά σου στην επιχείρηση δεν μπορεί να είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό που παίρνει και ο ίδιος ο εργαζόμενός σου, να μην πληρώνει το αφεντικό λιγότερους φόρους από ό,τι πληρώνει ο υπάλληλος. Λέμε όμως και ότι επειδή μπορεί να σου έχουν τύχει χίλες δυο δυσκολίες, υπάρχουν διάφορες εξαιρέσεις και παράλληλα σου δίνεται η δυνατότητα, ανεξάρτητα από αυτές τις εξαιρέσεις, να έρθεις και να πεις ‘εγώ είμαι μια ειδική περίπτωση, ελάτε να με ελέγξετε, να κάνει έλεγχο η Εφορία, προκειμένου να αποδείξω ότι εγώ βγάζω λεφτά λιγότερα και από τον εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό. Έχει προχωρήσει η διαδικασία και αποδεικνύεται ότι τέτοιον έλεγχο θέλει να κάνει το 0,2% των ελεύθερων επαγγελματιών. (…) Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα όσο περισσότερο γίνεται. Αν δεν το κάναμε, δε θα υπήρχε αυτή η πορεία. Η ανεργία θα είχε κολλήσει εκεί που την παραλάβαμε επί ΣΥΡΙΖΑ».
«Θέλω να πω με κάθε ειλικρίνεια ότι προφανώς, μετά τη μεγάλη μαχαιριά που είχε υποστεί η χώρα την περασμένη δεκαετία, έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας για την πραγματική σύγκλιση. Είναι όμως βέβαιο ότι σε σχέση με αυτά που υπήρχαν το 2019 και παρά το πρόβλημα της ακρίβειας, αυτήν την ώρα η οικονομία της χώρας ανεβαίνει», τόνισε ο υπουργός κλείνοντας τη συνέντευξή του.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέο πακέτο ελαφρύνσεων φέρνει η μόνιμη υπέρβαση εσόδων από φοροδιαφυγή
12 Ιαν. 2025 - 11:35 - Διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές με πρόωρη αποπληρωμή χρέους και προϋπολογισμό
14 Δεκ. 2024 - 9:00 - Νέες μειώσεις φόρων μέσα στο 2025 εξήγγειλε ο Χατζηδάκης
11 Δεκ. 2024 - 16:03 - ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,2% και ενίσχυση των εισοδημάτων το 2025 - Ποια τα «αγκάθια»
4 Δεκ. 2024 - 13:15 - Κωστής Χατζηδάκης: Eπιπλέον φορολογικά έσοδα 1,8 δισ. από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
22 Νοε. 2024 - 13:08