11 χρόνια παρουσίας και δράσης του WWF Ελλάς στο ιστορικό νησί της Γυάρου

Προστατευόμενη περιοχή και εικονική περιήγηση

Παρουσιάστηκε στη Σύρο το νέο website και mobile application που μας “ταξιδεύει” στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή

Σε δύο σημαντικά θέματα τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στο μέλλον της Γυάρου, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το WWF Ελλάς στη Σύρο.

Στελέχη του Οργανισμού παρουσίασαν την ολοκλήρωση της δημιουργίας και εγκατάστασης του πρώτου συστήματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου, όπως και το "Gyaros Story", το νέο website και mobile application σύστημα, που δίνει την ευκαιρία της εικονικής περιήγησης στον επισκέπτη.

Με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών, εκπροσώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, συνεργάτες του WWF, αναφέρθηκαν στην 11χρονη δράση του Οργανισμού, η οποία είχε ως επίκεντρο την ανάδειξη, αλλά και την προστασία του νησιού, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και προγράμματα.

Τα πρώτα βήματα και ενέργειες

Στην ανοιχτή αυτή εκδήλωση για τη Γυάρο και την ανεκτίμητη οικολογική αξία αυτής της πρώτης Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) των Κυκλάδων, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, τοποθετήθηκαν ο Δημήτρης Καραβέλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, η Ζωή Μυλωνά εκπρόσωπος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦ.ΥΠ.ΚΑ), γραφείου του οποίου δραστηριοποιείται και στη Σύρο, καθώς επίσης και ο Σπύρος Κοτομάτας, υπεύθυνος δράσεων προστασίας Γυάρου του WWF Ελλάς.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε τα πρώτα βήματα που άρχισαν δειλά δειλά πριν από 11 χρόνια και συγκεκριμένα το 2013 με την έναρξη του προγράμματος Cyclades Life, αλλά και τις όποιες άλλες ενέργειες και δράσεις έγιναν στο πέρασμα των χρόνων.

Την έναρξή της έκανε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλας, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι "την Γυάρο πρέπει να τη θυμόμαστε και να την τιμούμε, αλλά να μιλήσουμε και το μέλλον της. Η προσπάθειά μας αυτή, με αυτό έχει να κάνει, στο πως δηλαδή η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μπορεί να σεβαστεί και την ιστορική και φυσική ιδιαίτερη κληρονομιά αυτού του νησιού".

Όπως σημείωσε για να γίνουν τα παραπάνω, θα πρέπει να δημιουργηθούν και τα απαιτούμενα εργαλεία, αλλά να υπάρξει και η κατάλληλη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Με σημείο αναφοράς το καλοκαίρι του 2019 και την έκδοση της υπουργικής απόφασης από το ΥΠΕΝ, για τον καθορισμό της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής, ο υπεύθυνος δράσεων προστασίας Γυάρου του WWF Ελλάς, κ. Κοτομάτας, δήλωσε ότι αυτή αποτέλεσε και το έναυσμα για την ολοκλήρωση της δημιουργίας και εγκατάστασης του πρώτου συστήματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη συγκεκριμένη ΘΠΠ, καθώς και την έναρξη νέων δράσεων που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με άλλους φορείς και ειδικούς για την ανάδειξη και επισκεψιμότητα της προστατευόμενης περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η παράδοση του συστήματος απομακρυσμένης επιτήρησης που λειτουργεί από το 2015, εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Γυάρου (ΘΠΠ), ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου.

Η παράδοση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη στις αρχές του 2023, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΠΑΝΠ)/Λιμενικού Σώματος, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του WWF Ελλάς.

Η πράξη «Ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και δράσεις αναβάθμισης για την προστατευόμενη περιοχή της νήσου Γυάρου» είναι ενταγμένη στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε.- Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο "Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές", με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του έργου είναι η υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και διατήρησης- διαχείρισης και αποκατάστασης στοιχείων βιοποικιλότητας, μέσω του σχεδιασμού και της παραγωγής ενός ολοκληρωμένου συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος και της υλοποίησης σειράς δράσεων για την προστασία της χλωρίδας της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της Γυάρου.

Ειδικότερα, το σύστημα που εγκατέστησε το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με την ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ και μια ομάδα ειδικών επιστημόνων, αποτελείται από ένα υπαίθριο δίκτυο τεσσάρων περιπατητικών διαδρομών, συνολικής έκτασης 13 χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει ειδικές σημάνσεις και πινακίδες, οι οποίες θα δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τη Γυάρο, την ιστορική και πολιτιστική της ταυτότητα, αλλά και το μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο, φυσικό περιβάλλον που φιλοξενεί.

"H ολοκλήρωση αυτού του έργου είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής της Γυάρου. Γίνεται ακόμα ένα βήμα για την επίτευξη του συνολικού οράματος που είχαμε διαμορφώσει μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και άλλους φορείς για την ΘΠΠ της Γυάρου, αφού το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα οι άνθρωποι να μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή, να γνωρίσουν την αξία της και να συμβάλλουν στην προστασία αυτού του μοναδικού τόπου”, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος των δράσεων του WWF Ελλάς για τη Γυάρο, Δρ. Σπύρος Κοτομάτας.

Προς χρήση το "εικονικό" ταξίδι

Επιπλέον μέσω της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να "ταξιδέψουν" μέχρι τη Γυάρο, να περιηγηθούν εικονικά στα μονοπάτια της και να ανακαλύψουν όλους εκείνους τους λόγους, για τους οποίους η Γυάρος θεωρείται όχι μόνο ένας ιστορικός τόπος, αλλά και ένα μοναδικό καταφύγιο άγριας ζωής.

Συγκεκριμένα, έγινε η επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδα gyaros-story.gr, αλλά και η αντίστοιχη ειδική εφαρμογή για κινητά mobile application, που δημιουργήθηκαν για να αποτελέσουν ένα κόμβο πληροφόρησης για την περιοχή, αλλά και για να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να επισκεφθούν, έστω και εικονικά, το νησί.

Συνεργάτες των εταιριών "Εικονικά" και "IcoΝικά" αναφερόμενοι στην ιστοσελίδα, η οποία έχει υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το περιεχόμενό της να είναι προσβάσιμο ακόμα και από ειδικές ομάδες πολιτών, τόνισαν ότι αυτή περιλαμβάνει ηχητικές ξεναγήσεις, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ηχοτοπία, καθώς και μια οπτική και ηχητική βιβλιοθήκη.

Ετικέτες: