Στο 41% η έλλειψη της αστυνομικής δύναμης στις Κυκλάδες

"Στο ίδιο έργο θεατές"

Το ποσοστό έλλειψης της αστυνομικής δύναμης στα νησιά των Κυκλάδων παρουσιάζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, εν αναμονή της ανακοίνωσης των θέσεων, που θα καλυφθούν ανά Αστυνομική Διεύθυνση, με τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2014. Οι μεταθέσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την 31-01- 2014 από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως προβλέπεται από το Π. Δ. 100/2003.

Όπως υπογραμμίζεται η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού στο Νομό ανέρχεται στο 41%. Ποσοστό που, χρόνο με το χρόνο,αυξάνεται, εξαιτίας της δημοσιονομικής πολιτικής που επέβαλε η Τρόικα (πάγωμα προσλήψεων), της αθρόας συνταξιοδότησης των συναδέρφων μιας αλλά και της μη αναπλήρωσης όσων μετατίθενται από τις Κυκλάδες σε άλλη περιοχή επιλογής τους εκτός του Νομού.

Η οργανική δύναμη των Υπηρεσιών υπολογίστηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες, με βάση κυρίως τον πληθυσμό και τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, ανά περιοχή, παρελθόντων ετών, κριτήρια που δεν αντιπροσωπεύουν τη σημερινή πραγματικότητα και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας (αύξηση μόνιμων κατοίκων - τουρισμός κλπ.).

Ενδεικτικά οι ελλείψεις

Ενδεικτικά, οι ελλείψεις αγγίζουν το 32% στο Α.Τ. Μυκόνου, το 75% στον Σταθμό Τουριστικής Αστυνομίας Μυκόνου, το 35% στο Α.Τ. Θήρας, το 50% στο Α.Τ. Κέας, το 53% στο Α.Τ. Ιητών, το 53% στο Α.Τ. Μήλου, το 41% στο Α.Τ. Τήνου, το 33% στο Α.Τ. Πάρου, το 17% στο Α.Σ. Νάουσας Πάρου, το 60% στο Α.Τ. Ερμούπολης, το 42% στο Α.Τ. Άνδρου και το 50% στο Α.Σ. Υδρούσας Άνδρου.

Σημειώνεται ότι το Π.Δ. 116/2007, που αφορά στην αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Π. Νοτίου Αιγαίου, στο οποίο προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Ασφαλείας στις νήσους Θήρας και Μυκόνου, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοσθεί. Η οργανική δύναμη των Τμημάτων Ασφαλείας αγγίζει τους δεκαπέντε {15} περίπου αστυνομικούς, αντίστοιχα, οι οποίες όμως δεν πληρώνονται, λόγω μη έναρξης λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών. Ως εκ τούτου, η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού στα νησιά αυτά, αυτομάτως φθάνει το ποσοστό 54% για την Θήρα και 49% για την Μύκονο, αφού η δύναμη που προβλέπεται για τα Τμήματα Ασφαλείας, δεν υπολογίζεται επιπλέον στις οργανικές θέσεις των Αστυνομικών Τμημάτων, που έχουν και τις αρμοδιότητες ασφαλείας.

Πολύτιμη η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης

Με αφορμή των ανωτέρω ποσοστών και εν όψει της επικείμενης ανακοίνωσης των, προς πλήρωση, θέσεων στο Νομό, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων κρίνει σκόπιμη την ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης, καθώς και την ανάδειξη του προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει. Όπως αναφέρει, η κοινοποίηση του ζητήματος εκ μέρους των δήμων στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού, μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα, στις θέσεις που θα καταρτισθούν, για τις μεταθέσεις του 2014, για την περιοχή των Κυκλάδων.

Προσθέτει μάλιστα ότι “τα τελευταία δύο χρόνια, κατ' επανάληψη, έχει ενημερώσει με έγγραφά της, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., για την έλλειψη δυνάμεων που υπάρχει στις Κυκλάδες, όμως κάθε χρόνο παραμένει, στο ίδιο έργο, θεατές”.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και η μεγαλύτερη ελπίδα όλων, για την βελτίωση των οικονομικών της χώρας, ειδικότερα την περίοδο της κρίσης και του μνημονίου. Με βάσει τα τρέχοντα ποσοστά, για την θερινή περίοδο του 2014, αναμένεται αύξηση, συγκριτικά με παλιότερα έτη. Εξηγεί δε ότι τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν την βιτρίνα της χώρας μας για τον τουρισμό και κατά συνέπεια, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και των τουριστών πρέπει να παραμείνει υψηλό, πράγμα που επιτυγχάνεται, κυρίως με την πρόληψη του εγκλήματος, μέσα) της εμφανούς αστυνόμευσης και των περιπολιών, με την βασική προϋπόθεση όμως την ύπαρξη αστυνομικής δύναμης. Ως εκ τούτου ζητά τη στήριξη των δήμων με στόχο την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης των νησιών, η οποία κρίνεται άκρως επιβλεημένη.

Ετικέτες: