Στο όμορφο κυκλαδονήσι θα διοργανωθεί 4ήμερο συνέδριο από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) για συζήτηση πάνω σε πλανητικές μελέτες

Πλανητικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο στη Μήλο

Μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση και ένα σημαντικό συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Μήλου. Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) είναι ο κύριος διοργανωτής ενός 4ήμερου συνεδρίου αφιερωμένου στα γήινα ανάλογα για πλανητικές μελέτες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ηφαιστειακό νησί της Μήλου. Το συνέδριο αρχίζει σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως 6 Ιουνίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου.

Τη Κυριακή 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ομιλία, ανοιχτή προς το κοινό, στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου με ομιλητές τη Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου και τον Δρ. Αδριανό Γολέμη, Ιατρό αστροναυτών και επιτυχών επιλογής αστροναυτών της ESA.

Τι θα λάβει χώρα στο συνέδριο

Το συνέδριο θα αποτελέσει σημείο συνάντησης πλανητικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και νέων επιστημόνων, σε μια τοποθεσία μεγάλης σημασίας για πλανητικά γεωλογικά θέματα – το νησί της Μήλου στην Ελλάδα. Αυτή η περιοχή έχει υποστεί πρόσφατη ηφαιστειακή δράση και τεκτονισμό, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για τη μελέτη ανάλογων δομών που έχουν παρατηρηθεί στον Άρη, την Αφροδίτη, τον Πλούτωνα, τον Τιτάνα και πιθανά σε εξωπλανήτες. Επιπλέον, η περιοχή παρουσιάζει σημαντική υδροθερμική και φουμαρολική δραστηριότητα, καθιστώντας την ιδανική για τέτοιες μελέτες.

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει διαλέξεις, επιστημονικές συζητήσεις και ασκήσεις υπαίθρου, εστιάζοντας στην ανάλυση και παρατήρηση της γεωλογίας και παλαιογεωγραφικής εξέλιξης του νησιού. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της υποστήριξης νέων επιστημόνων το συνέδριο προσφέρει οικονομική υποστήριξη σε 14 φοιτητές/νέους επιστήμονες. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) με την υποστήριξη της European Geosciences Union (EGU), της Europlanet Society, και του Δήμου Μήλου.

Α. Σολωμονίδου: "Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα φιλοξενήσουμε πλανητικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο νησί της Μήλου"

Η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, πλανητολόγος και ειδική επιστήμονας του ΕΛ.ΚΕ.Δ., σε δήωσή της για το συνέδριο, ανέφερε, ότι, "είμαστε ενθουσιασμένοι που θα φιλοξενήσουμε πλανητικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο νησί της Μήλου για να μελετήσουμε τα γήινα ανάλογα. Η μοναδική γεωλογία του νησιού, η οποία θυμίζει πολλές πτυχές άλλων πλανητών, προσφέρει ανεκτίμητες ευκαιρίες για την κατανόηση των γεωλογικών διεργασιών του Ηλιακού Συστήματος”.

Οι σκοποί του ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Βασικός σκοπός του ΕΛ.ΚΕ.Δ., είναι η διαμόρφωση πρότασης για τη στρατηγική στον τομέα του διαστήματος και η εκπόνηση κυλιόμενου-δυναμικού σχεδίου δράσης της διαστημικής στρατηγικής σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα που προσδιορίζει στόχους, τομείς συνεργασίας και διαδικασίες για την επίτευξη των στόχων. H συνεργασία, ο συντονισμός, η υποστήριξη και η κινητοποίηση φορέων, υπηρεσιών και νομικών προσώπων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα για την προώθηση, διάχυση και αξιοποίηση της διαστημικής στρατηγικής της Ελλάδας, καθώς και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διαστημικά θέματα και προγράμματα. H προώθηση και συμμετοχή ως συντονιστής δημόσιων φορέων σε έργα και προγράμματα, καθώς και η διαχείριση εθνικών προγραμμάτων και έργων σε τομείς του Διαστήματος, όπως η επιστημονική έρευνα, η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η ασφάλεια, η οικονομία, το περιβάλλον, η αγροτική ανάπτυξη, οι μεταφορές, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το εμπόριο.

Συμμετοχή σε διεθνείς πρωτοβουλίες

Παράλληλα, στοχεύει σε συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, πρωτοβουλίες, φόρουμ και δραστηριότητες για θέματα Διαστήματος, ο συντονισμός των εθνικών εκπροσώπων στον τομέα του Διαστήματος, η ανάπτυξη ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών, η ανταλλαγή και σύνθεση γνώσεων, καινοτομίας και δράσεων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ανταποδοτική συμμετοχή της χώρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς Διαστήματος, σε ευρωπαϊκά ή διεθνή διαστημικά προγράμματα, καθώς και η συμμετοχή στη σχεδίαση προγραμμάτων για την εξυπηρέτηση εθνικών, επιστημονικών, επιχειρησιακών και αναπτυξιακών αναγκών στις οποίες το Διάστημα έχει πρωταρχικό ρόλο.

Μερικοί ακόμη από τους σκοπούς του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος είναι:

  • Η συμβολή στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τεχνολογίας και των διαστημικών εφαρμογών, υπηρεσιών και επίγειων υποδομών προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας και έρευνας, καθώς και η υποστήριξη στο σχεδιασμό δορυφόρων, δορυφορικών συστημάτων, υλικών και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων τηλεπισκόπησης, μέσω και της αξιοποίησης της συμμετοχής της χώρας στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και προγράμματα, καθώς και στις πάσης φύσεως επιστροφές που δικαιούται η χώρα.

  • Η συνεργασία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για τη συνεχή επιμόρφωση των φοιτητών, των νέων ερευνητών και των δημόσιων λειτουργών σε θέματα Διαστήματος, καθώς και η σχεδίαση και η συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων για την κατανόηση των διαστημικών δραστηριοτήτων και εφαρμογών.

  • Η προώθηση θεμάτων τυποποίησης και η μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών και υπηρεσιών.

  • H πειραματική ή εμπορική αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε δορυφορικά και διαστημικά αντικείμενα, καθώς και η αξιοποίηση των συναφών υπηρεσιών, πόρων και περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, κατόπιν σχετικής εκχωρήσεως ή άδειας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  • H παροχή συνδρομής προς το Δημόσιο αναφορικά με δορυφορικά και διαστημικά θέματα, καθώς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η εκπόνηση μελετών προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του Δημοσίου στο Διάστημα, την καταχώριση και αξιολόγηση διαστημικών αντικειμένων, καθώς και την ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων.

Προώθηση, διάχυση, αξιοποίηση και υλοποίηση εθνικής διαστημικής πολιτικής

Στο πλαίσιο του συντονιστικού του ρόλου το ΕΛ.ΚΕ.Δ. συνεργάζεται με την ελληνική διαστημική βιομηχανία και την επιστημονική κοινότητα σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, για τον προσδιορισμό κοινών στόχων και την επίτευξη συνέργειας σε επιλεγμένους τομείς. Ταυτόχρονα, διαχειρίζεται διαστημικά προγράμματα σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (επιστημονική έρευνα και τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, τηλεπισκόπηση, ασφάλεια, φυσικές καταστροφές, περιβάλλον, κ.α.). Το ΕΛ.ΚΕ.Δ παράλληλα, συντονίζει δημόσιους φορείς και διαχειρίζεται εθνικά προγράμματα και έργα σε τομείς του Διαστήματος, όπως επιστημονική έρευνα και τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, ασφάλεια, περιβάλλον, αγροτική ανάπτυξη, κ.α.