Συνέντευξη της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υπεύθυνης των Κυκλάδων, Ράνιας Θρασκιά, η οποία επισκέφθηκε τη Σύρο ενόψει ευρωεκλογών

“Οι νησιώτες να ψηφίσουν για πολιτικές που θα τους σέβονται”

Πολιτική συζήτηση με μέλη και φίλους στα γραφεία του κόμματος

Τη σημασία να ανταποκριθούν οι νησιώτες στην κάλπη των ευρωεκλογών, μεθαύριο, Κυριακή 9 Ιουνίου, επεσήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υπεύθυνη των Κυκλάδων, Ράνια Θρασκιά, η οποία επισκέφθηκε τη Σύρο, πραγματοποιώντας προχθές το βράδυ, πολιτική συζήτηση με μέλη και φίλους του κόμματός της, στα γραφεία της Ερμούπολης.

Πλαισιωμένη από την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τις Κυκλάδες, Κατερίνα Γιαννακά, τον οργανωτικό υπεύθυνο του νομού για τις εκλογές, Κώστα Καρανάσιο και τον υπεύθυνο του κόμματος για τη Σύρο, Κώστα Βασιλάκη, η κ. Θρασκιά μίλησε για όλα τα θέματα που απασχολούν τα νησιά, όπως ενδεικτικά, οι μετακινήσεις και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, η κατάσταση των δομών Υγείας, το πρόβλημα της εύρεσης στέγης κ.α..

Η κ. Θρασκιά παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, προκειμένου να απαντήσει σε ζητήματα όπως η κρισιμότητα των ευρωεκλογών και η αναγκαιότητα να μην απέχουν οι πολίτες, αλλά και για το κατά πόσον θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαδρομή του και τις τελευταίες κρίσεις που πέρασε, μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο να τον στηρίξει.

· Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές και επισκεφθήκατε τη Σύρο ως υπεύθυνη για τις Κυκλάδες αυτό το διάστημα της νέας εκλογικής διαδικασίας. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νησιώτες ενόψει της Κυριακής της 9ης Ιουνίου; Σας ανησυχεί η αποχή;

“Αυτή τη στιγμή το πιο καθαρό και δυνατό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε όλοι είναι να πάμε να ψηφίσουμε. Οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, μας αφορούν και καθορίζουν πάρα πολλά κομμάτια της καθημερινότητάς μας γιατί πολλοί νόμοι ψηφίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρώνονται στα εθνικά κοινοβούλια. Και σε κάθε περίπτωση, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουμε και την πολύ μεγάλη ανάγκη να εκπέμψουμε το μήνυμα της ανατροπής, κόντρα στην αλαζονεία του 41% για να δούμε από εδώ και πέρα πολιτικές ίσως, που να σέβονται τους πολίτες. Κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα”.

· Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους καλείτε τους νησιώτες να προσέλθουν στις κάλπες και να στηρίξουν το κόμμα σας και τους ευρωβουλευτές σας; Μία εξ αυτών είναι και από τις Κυκλάδες.

“Αρχικά, έχουμε ένα πολύ σημαντικό ευρωψηφοδέλτιο με ανθρώπους όπως είναι και η υποψήφια των Κυκλάδων, η Κατερίνα Γιαννακά. Θεωρώ πως έχουμε πάρα πολλούς νέους ανθρώπους  με την αριστεία στα καλύτερά της - αλλά όπως την εννοούμε εμείς -, δηλαδή, με ανθρώπους τεχνοκράτες, επιστήμονες, καλλιτέχνες και σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο τους, που αναδείχθηκαν μέσα από τη δουλειά και το έργο τους και που θα έχουν μία ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Γιατί στην Ελλάδα, χρειάζονται τέτοιες ισχυρές φωνές, σε κάθε περίπτωση, ώστε να αναδεικνύονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα θέματα που αφορούν στη χώρα μας. Και στην οικονομική πολιτική και στην εκπαίδευση και στην υγεία και στη  νησιωτική πολιτική, μιας και το 2024 είναι και η χρονιά των νησιών για την Ευρώπη.

Και επειδή η Ελλάδα χωρίς τα νησιά της θα ήταν μία τελείως διαφορετική χώρα, αν δεν ενσκύψουμε όλοι με πολιτικές που θα ευνοούν τη νησιωτικότητα, δεν νομίζω ότι έχουμε μέλλον. Και αναφέρομαι και στη στέγη και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις δομές υγείας και φυσικά στην εκπαίδευση. Όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν πόλεις, χωριά, κοινωνίες που μπορούν οι άνθρωποι, κυρίως οι νέοι να ζουν. Αυτό το μήνυμα πρέπει να εκπέμψουμε από την Ευρώπη προς την Ελλάδα, αλλά και με την αντίθετη διαδρομή”.

· Ζητήματα όπως η ακρίβεια, η στέγη στα νησιά, οι δομές υγείας αλλά και το θέμα των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων και του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που στο σύνολό τους απασχολούν σε τεράστιο βαθμό τους νησιώτες, θεωρείτε ότι είναι λόγοι ώστε οι νησιώτες επιλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, να στείλουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ή όχι;

“Νομίζω πως ειδικά σε σχέση με το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ξεκάθαρη η πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στα δύσκολα χρόνια, τα μνημονιακά, συγκριτικά με αυτό που συμβαίνει σήμερα, καθώς δύο χρόνια τώρα οι νησιώτες δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους. Αυτό αν το αναγάγουμε και στη δυσκολία με την απαξίωση της δημόσιας υγείας, που πλήττει ιδιαίτερα τους κατοίκους των νησιών, που τον χειμώνα αφήνονται στην τύχη τους και το καλοκαίρι η επικινδυνότητα αυξάνεται κατακόρυφα καθώς χιλιάδες τουριστών συρρέουν στα νησιά και το σύστημα υγείας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν τους μόνιμους κατοίκους, φανταστείτε ότι όλα αυτά μπορούν να περάσουν και από πολιτικές της Ευρώπης όπως είναι το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και κατά πόσον τα κονδύλια τα σημαντικά, θα διατεθούν στο να ενισχυθεί η ζωή των κατοίκων στα ελληνικά νησιά”.

· Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από μεγάλες κρίσεις, από εκλογική αποτυχία, από διάσπαση ουσιαστικά και σήμερα, επικαλείται πως επιδιώκει ανάταξη. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το πώς θα πάει το κόμμα σας στην κάλπη των ευρωεκλογών; Θεωρείτε πως μετά από τέτοια “φουρτούνα” οι πολίτες θα σας εμπιστευθούν ή όχι;

“Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι να επανακάμψει με τα ποσοστά τα εκλογικά των βουλευτικών εκλογών και να τα ανεβάσει περισσότερο, ακριβώς γιατί πέρασε από μία ισχυρή περιδίνηση το κόμμα. Σήμερα όμως, βρισκόμαστε στο εδώ και τώρα. Και σημασία έχει εκτός από αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τα ποσοστά του και να τα πάρει, γνωρίζοντας οι πολίτες, πως αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές ανάγκες τους. Επίσης, να πάρει τα ποσοστά και επειδή για μία ακόμη φορά εγκαθιδρύεται εμπιστοσύνη μεταξύ ημών και των πολιτών. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό μεταφράζεται και σε νούμερα. Βέβαια μένουμε πάντα στην ουσία και όχι στους αριθμούς”.