24o Φεστιβάλ Νάξου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα

Διακεκριμένες συνεργασίες από Ελλάδα και εξωτερικό

Μάριος Βαζαίος: "Το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει μία πολύ μεγάλη ιστορία και λειτουργεί ως σημείο συνάντησης μεταξύ των καλλιτεχνών και των μόνιμων κατοίκων"

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και της πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα, πραγματοποιείται για 24η χρονιά, το Φεστιβάλ Νάξου.

Πρόκειται για μία καλλιτεχνική συνάντηση με επιλεγμένες συνεργασίες από όλο το φάσμα των τεχνών, όσο και με αναγνωρισμένους πολιτιστικούς φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημείο αναφοράς του Φεστιβάλ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει έως και τον Οκτώβριο, είναι η παρουσίαση των έργων δύο πολύ σημαντικών Λιθουανών καλλιτεχνών, του Σάουλιους Βάλιους και της Ντιάνας Ρατσαβιτσιούτε.

Για τις φετινές εκδηλώσεις μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο υπεύθυνος της διεύθυνσης παραγωγής του Φεστιβάλ, Μάριος Βαζαίος.

Ως "μοχλός" δημιουργίας και ανάδειξης του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Νάξου θεωρείται ως μία μεγαλύτερη καλλιτεχνική πλατφόρμα, που επεξεργάζεται, δημιουργεί και προβάλλει τις σημαντικότερες δράσεις πολιτισμού στο νησί, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Στη μακρόχρονη πορεία των 24 χρόνων, καθώς πρωτοεμφανίστηκε στον πύργο Μπαζαίου το καλοκαίρι του 2001, το Φεστιβάλ συνεχίζει να διατηρεί σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα και το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, με επιλεγμένες συνεργασίες τόσο με διακεκριμένους εκπροσώπους από όλο το φάσμα των τεχνών, όσο και με αναγνωρισμένους πολιτιστικούς φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με στόχο πάντα την ψυχαγωγία, την αισθητική και πνευματική ανάταση, το πολιτιστικό του πρόγραμμα απευθύνεται σε όλο το τοπικό και διεθνές κοινό που βρίσκεται το καλοκαίρι στο νησί, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς ή άλλους περιορισμούς.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε ιστορικούς χώρους που αγκαλιάζουν, εμπνέουν και αναδεικνύουν τα πρόσωπα και τα γεγονότα, τελούν για τη φετινή διοργάνωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα,

Στόχος του είναι η συγκρότηση ενός θεσμού ανήσυχου και ευέλικτου, ανοιχτού στα πολιτισμικά ζητήματα και αιτήματα της εποχής.

"Μία καλοκαιρινή γιορτή για παραθεριστές και μόνιμους κατοίκους"

Ο υπεύθυνος της διεύθυνσης παραγωγής του Φεστιβάλ, Μάριος Βαζαίος, μιλώντας στην εφημερίδα, τόνισε ότι το στίγμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως επίκεντρο την 24η χρονιά παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της Νάξου.

"Το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει μία πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς και έναν κόσμο προσμονής, διότι λειτουργεί ως η αφορμή για συνάντηση μεταξύ των καλλιτεχνών με τους τοπικούς κατοίκους. Βασικά μιλάμε για μία καλοκαιρινή γιορτή για παραθεριστές και μόνιμους κατοίκους του νησιού", σημείωσε, επικεντρώνοντας τις δηλώσεις του στην φετινή παρουσία της πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα.

"Το Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Φέτος έχουμε τη χαρά να δεχθούμε και την τιμητική αιγίδα της πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα, όπου μέσα από αυτήν, φιλοξενούμε έως τον Οκτώβριο έργα δύο πολύ σημαντικών καλλιτεχνών της συγκεκριμένης χώρας. Η συγκεκριμένη έκθεση θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και είναι στην ουσία ο καμβάς πάνω στον οποίο αναπτύσσεται το Φεστιβάλ. Πιστεύουμε ότι και φέτος θα έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα σε έναν χώρο ιδιαίτερο, τον Πύργο Βαζαίου, που γοητεύει τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και το ξένο κοινό", κατάληξε ο κ. Βαζαίος.

Οι εκδηλώσεις

"Φώσφορος και Έσπερος - Διάλογος" είναι ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης των Λιθουανών καλλιτεχνών, Σάουλιους Βάλιους και Ντιάνα Ρατσαβιτσιούτε, που φιλοξενούνται έως τις 6 Οκτωβρίου στον Πύργο Βαζαίου.

Η έκθεση βρίσκεται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Λιθουανίας στην Ελλάδα, ενώ κατά τη διάρκειά της οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέα έργα στο χώρο της έκθεσης

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, ο Πύργος Βαζαίου θα φιλοξενήσει την ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Ευθυμίου με θέμα "Κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού".

Ο Γιάννης Ζευγόλης στο βιολί και ο Αχιλλέας Περσίδης στο λαούτο και την κιθάρα, την Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 9 και μισή το βράδυ, θα ενώνουν τις ξεχωριστές μουσικές τους ταυτότητες σε έναν ήχο που καθορίζεται από τον γεωγραφικό χώρο, τον αυτοσχεδιασμό και τη στέρεη μελωδία.

"HIKARU ακτίνα φωτός", είναι το θέμα της παράστασης site specific, που θα παρουσιαστεί στων χώρο του Πύργου Βαζαίου, την Κυριακή 27 Ιουλίου στις 9 και μισή το βράδυ.

Την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 9 και μισή το βράδυ ο Παντελής Θαλασσινός και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης σε μία συναυλία για δύο κιθάρες και δύο φωνές.

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός συνεργάζεται με τον σπουδαίο συνθέτη και κιθαρίστα, Μανώλη Ανδρουλιδάκη σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά και από τη δισκογραφία μεγάλων Ελλήνων δημιουργών όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Μιχαλή Χατζιδάκη και του Μανώλη Λοΐζου.

Την Τρίτη 6 Αυγούστου έρχεται άλλη μία συναυλία με ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, του Ελύτη και του Σεφέρη που έγιναν τραγούδια, με τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη, με τίτλο, "Τραγουδάμε τους ποιητές μας".

Την Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 9 και μισή το βράδυ, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ένα ρεσιτάλ πιάνου από τον διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα Γιώργο - Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Ακολουθεί την Κυριακή 11 Αυγούστου ένα ακόμη ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο, με δυο ταλαντούχους νέους μουσικούς, τη Νεφέλη Μούσουρα στο πιάνο και τον Thomas Lefort στο βιολί.

Την Τρίτη 13 Αυγούστου, η Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού θεάτρου θα παρουσιάσει την παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα". Πρόκειται για ένα έργο που αξιοποιεί τις μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας του 19ου και 20ου αιώνα σε μια σκηνική προσέγγιση με βασικούς άξονες τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες διαστάσεις των μαγικοθρησκευτικών πρακτικών.

"Με Βιολιά και με τσαμπούνες" είναι ο τίτλος της μουσικής βραδιάς με ήχους του Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Αυγούστου στις 9 και μισή το βράδυ με τον Γιάννη Ζευγόλης.

Τη Μαρία Παπαγεωργίου σε μία ζωντανή μουσική βραδιά με τραγούδια από τη δεκάχρονη προσωπική της δισκογραφία, θα απολαύσει το κοινό, την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 9 και μισή το βράδυ.

Ο Νίκος Αντωνόπουλος με την "Μπλε κλωστή, θα παρουσιάσει το Σάββατο 24 Αυγούστου την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση, συνδυάζοντας το αναλογικό παρελθόν με την ψηφιακή εποχή, με κιθάρα, φωνή και ηλεκτρονικά.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 24 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί μία συναυλία - ρεσιτάλ όπου ο ήχος της φωνής, της κιθάρας και του ακορντεόν γίνεται η γλώσσα της Μεσογείου. Μέσα από το ποίημα «Cimetière marin» του Paul Valéry και ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη, μελοποιημένα από τον Josep Tero και την ηχογραφημένη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη στην αφήγηση.

Τέλος, να σημειωθεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρξουν και βραδιές λόγου, διαλέξεις, προβολές, αλλά και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Ετικέτες: