Παρουσίαση του 10ου διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη, Παντελή Βούλγαρη

Επετειακές εκδηλώσεις

Παντελής Βούλγαρης: "Αυτά τα χρόνια η Άνδρος ακούστηκε περισσότερο και για καλό, χάρις στο Φεστιβάλ"

To διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου στο πλαίσιο του εορτασμού του για τα 10 χρόνια παρουσίας του και προσφοράς, παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων, τοποθετώντας το νησί στο επίκεντρο του πολιτιστικού καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κορυφαίων μουσικών και τραγουδιστών, παράσταση για παιδιά, κινηματογραφικές βραδιές, αλλά και ένα ξεχωριστό μουσικό πάρτι.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και του φετινού Φεστιβάλ, έχει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος μέσω του εισαγωγικού του σημειώματος απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες που τίμησαν το πέτρινο ανοιχτό θέατρο της Xώρας Άνδρου, προσφέροντας υπέροχα κείμενα, μελωδίες και συναισθήματα.

Σημαντικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές

Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου γιορτάζει τα 10 του χρόνια, καλώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου, στο μοναδικής ομορφιάς ανοιχτό θέατρο της Xώρας.

Το Φεστιβάλ άρχισε ως ιδέα το 2014, με αφορμή τη δημιουργία μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας του ανοιχτού θεάτρου, ενώ υπάρχει ως θεσμός από το 2015. 'Έκτοτε και κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου προσφέρει υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά Φεστιβάλ, σε οργανωτικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.

Το Φεστιβάλ, στα 10 χρόνια λειτουργίας του, έχει αγκαλιαστεί από τους καλλιτέχνες και το κοινό, καθώς πάνω από 300 καταξιωμένοι καλλιτέχνες και περισσότερες από 150 εκδηλώσεις έχουν παρουσιαστεί έως σήμερα, τοποθετώντας την Άνδρο στο επίκεντρο του πολιτιστικού καλοκαιριού.

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κορυφαίων μουσικών και τραγουδιστών, παράσταση για παιδιά, κινηματογραφικές βραδιές υπό την επιμέλεια του Παντελή Βούλγαρη, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου και κλείνει με ένα ξεχωριστό μουσικό πάρτι.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ γίνεται από την Α.Μ.Κ.Ε. «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», και με την υποστήριξη Ανδριωτών και μη χορηγών, εθελοντών, εργαζομένων και του Δήμου Άνδρου, αλλά και με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ

Για τη συμπλήρωση της πρώτης 10ετίας, αναφέρεται στο εισαγωγικό του σημείωμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής και "ψυχή" του Φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης.

Ο κ. Βούλγαρης κάνει μία μεγάλη αναφορά στο νησί, στο οποίο, όπως τονίζει, ζει και βιώνει καταστάσεις επί 35 χρόνια.

"Η Άνδρος αγαπιέται, αγαπιέται πολύ. Από τους ντόπιους, από τους επισκέπτες. Προσωπικά νιώθω και ντόπιος και επισκέπτης. Εδώ και 35 χρόνια, χειμώνες και καλοκαίρια, αγαπώ το νησί όλο και πιο πολύ, όλο και πιο βαθειά, για λόγους προφανείς, οι ενδιαφέροντες άνθρωποι, η σπουδαία ναυτική ιστορία αλλά και παράξενους και μυστήριους, αυτούς που λαχταρά και ορίζει η καρδιά.

Αχ, λέω, υπάρχουν μερικές ρεματιές, μερικά ξωκκλήσια, κάτι ξερολιθιές και κυπαρισσοσειρές και βραχότοποι που δεν κατάφερα να δω από κοντά", τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, εκφράζει την ευγνωμοσύνη στους πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες που τίμησαν το πέτρινο θέατρο και που πρόσφεραν υπέροχα κείμενα, μελωδίες, συναισθήματα και κλείνοντας υπογραμμίζει ότι "αυτά τα χρόνια η Άνδρος ακούστηκε περισσότερο και για καλό, και χάρις στο Φεστιβάλ. Πάμε λοιπόν για το 10ο. Καλή αντάμωση στο βραδινό στέκι του Αυγούστου".

Το πρόγραμμα του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Κυριακή 28 Ιουλίου, με τη συναυλία "Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε…", από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Μουσικού Συλλόγου Άνδρου (ΜΟΥ.Σ.Α.), με το Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση "Το παιχνίδι της σφαγής" του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία του Άνδρη Θεοδότου και του Δημήτρη Δεγαΐτη, από τη Λαϊκή Σκηνή Άνδρου.

Το Σάββατο 3 Αυγούστου οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα με τους 100°C.

Με ένα διήμερο προβολής ταινιών μικρού μήκους με τίτλο "21 νέες ματιές, θα συνεχιστεί το Φεστιβάλ, την Κυριακή 4 και τη Δευτέρα 5 Αυγούστου. Την επιμέλεια των προβολών έχει ο

Παντελής Βούλγαρης και η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου-Σινέ Αυλή

Την Τρίτη 6 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η μουσική παράσταση 20 χρόνια Encardia.

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου, θα ανέβει η θεατρική παράσταση "Ικέτιδες" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη.

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου υπάρξει η προβολή ταινιών μικρού μήκους "Τα 3 κορυφαία κινηματογραφικά Φεστιβάλ του κόσμου ταξιδεύουν στην Άνδρο", από την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου-Σινέ Αυλή.

Κυριακή 11 Αυγούστου, μουσική βραδιά με τη Δήμητρα Γαλάνη και την Παυλίνα Βουλγαράκη.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται την Τρίτη 13 Αυγούστου με τη συναυλία Stavros Lantsias Quartet “My Ennio Morricone”

Το Σάββατο 17 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση "Μια άλλη Θήβα του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.

Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου έρχεται από την Ομάδα Κοπέρνικος, η θεατρική παράσταση για παιδιά με τίτλο "ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ-ΡΕΔΕΣ" του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, σε σκηνοθεσία του Johnny O.

Μία ακόμη συναυλία "Ανάσα μου κι αέρα" της Λίνας Νικολακοπούλου και του Παρασκευά Καρασούλου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Αυγούστου.

Η παράσταση "Όρινθες" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, θα λάβει χώρα την Παρασκευή 23 Αυγούστου, ενώ το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 25 Αυγούστου με το ανοιχτό πάρτι με τους Nalyssa Green και The Boy Dj sets, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.