Το Andros Routes δημιουργεί έναν ψηφιακό χάρτη που θα φιλοξενεί δωρεάν όλους τους παραγωγούς, αλλά και πωλητές τοπικών προϊόντων

Όλοι οι παραγωγοί της Άνδρου με ένα κλικ

Μία σημαντική πρωτοβουλία του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου, θα ενώσει σε έναν ψηφιακό χάρτη όλους τους παραγωγούς και τους πωλητές τοπικών προϊόντων του νησιού, οι οποίοι θα μπορούν να προβάλλονται πλέον δωρεάν, μέσω του Andros Routes. Στόχος, εκτός από το να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Άνδρου, είναι να αποτελέσει μία γέφυρα μεταξύ τοπικών παραγωγών, επισκεπτών του νησιού και κατοίκων.

Κ. Πανταζή: "Ο χάρτης ήταν ένα project διαφορετικό από το Andros Routes αλλά εμείς τα ενώσαμε"

Ένα από τα μέλη του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου, η Μαρία Πανταζή, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη σημαντική δράση και πρωτοβουλία που έχει πολλαπλούς στόχους. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως, "το Andros Routes είναι ένα project που υπάρχει για περισσότερα από 10 χρόνια και αφορά στα μονοπάτια. Ο χάρτης των παραγωγών είναι από μία υποδράση, που είχαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού, για την άυλη κληρονομιά. Ο χάρτης λοιπόν ήταν ένα project διαφορετικό από το Andros Routes αλλά εμείς ενώσαμε τα δύο κομμάτια, γιατί ένα χάρτης έχει νόημα σε έναν τόπο, όταν μπορείς να δώσεις σε αυτό που τον διαβάζει, όση περισσότερη πληροφορία μπορείς, οπότε για ποιο λόγο αυτό το project να μη βρίσκεται πάνω στα μονοπάτια."

επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον παραγωγό και βλέπει πως δημιουργούνται τα προϊόντα"

Όσο για το πως έχουν υποδεχτεί οι παραγωγοί και οι πωλητές, το όλο project, η κ. Πανταζή, τόνισε, ότι, "είναι ενθουσιασμένοι γιατί αναγνωρίζεται και η αξία τους. Μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδος και όχι μόνο της Άνδρου, που είναι η βάση της διατροφής και είναι κατά κάποιο τρόπο ξεχασμένος ή παραγκωνισμένος. Το να τους αξιοποιείς και να τους αναδεικνύεις, είναι πολύ σημαντικό και μέσω του Andros Routes είναι δωρεάν για όσους παραγωγούς ή πωλητές θέλουν. Επίσης, κάθε παραγωγός στην καρτέλα του στον χάρτη, απαντά στην ερώτηση αν δέχεται επισκέψεις μέσω αυτής της πρωτοβουλίας. Εμείς, τους παροτρύνουμε να δέχονται, όχι μόνο γκρουπ αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες, καθώς δεν είναι μόνο το κομμάτι το εμπορικό, αλλά ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον παραγωγό και βλέπει πως δημιουργούνται όλα αυτά. Με αυτό τον τρόπο δίνεις αξία στο προϊόν σου γιατί ο επισκέπτης βλέπει τη διαδικασία της παραγωγής και παίρνει μία "μυρωδιά". Οι άνθρωποι από τα αστικά κέντρα, δεν γνωρίζουν τη ζωή δίπλα στη φύση και μέσα από αυτό το project, τη μαθαίνουν".

"Αξιοποιώντας τις πλούσιες πρώτες ύλες και τους φυσικούς πόρους της Ανδριώτικης γης"

Στο εισαγωγικό τους σημείωμα, οι δημιουργοί της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αναφέρουν: "Με μεγάλη χαρά, σας παρουσιάζουμε τον ψηφιακό χάρτη παραγωγών, μεταποιητών και πωλητών τοπικών προϊόντων της Άνδρου. Τους ανθρώπους εκείνους που με το μόχθο και το μεράκι τους, αξιοποιώντας τις πλούσιες πρώτες ύλες και τους φυσικούς πόρους της Ανδριώτικης γης, δημιουργούν προϊόντα της μοναδικής ταυτότητας του νησιού μας. Εκείνους που από γενιά σε γενιά μεταλαμπαδεύουν πατροπαράδοτη άυλη κληρονομιά μιας μεγάλης ποικιλίας γεύσεων: τυροκομικά προϊόντα, κρέας και αλλαντικά, μέλι, κρασί, ρακί, ελαιόλαδο, και τόσα άλλα προϊόντα. Αλλά και όσους παράγουν νωπά προϊόντα με μεγάλη ιστορία για την Άνδρο, όπως το λεμόνι, αλλά και λαχανικά και φρούτα, με παλαιούς και σύγχρονους τρόπους προσφέροντας σε κατοίκους και επισκέπτες γεύσεις και μυρωδιές Άνδρου".

Στόχος χρόνων η δημιουργία του ψηφιακού χάρτη

Η δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, με ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους παραγωγούς και πωλητές τοπικών προϊόντων, αλλά και σε όσους διαθέτουν επισκέψιμους χώρους σε σχέση με την παραγωγή τους, υπήρξε ένας στόχος προτεραιότητας από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συγκεκριμένου φορέα. Ο χάρτης αυτός "απαντάει" στις ερωτήσεις του τι μπορώ να γευτώ από τοπικά προϊόντα της Άνδρου και πού μπορώ να τα βρω και να γνωρίσω τους παραγωγούς τους, αποτυπώνοντας τη θέση τους και ως προς τις πεζοπορικές διαδρομές.

Στοχεύει πολλαπλά, ώστε:

  • να αποτελέσει εν γένει γέφυρα μεταξύ τοπικών παραγωγών, επισκεπτών του νησιού και κατοίκων

  • να αναδείξει και να ενισχύσει την πολύτιμη αγροδιατροφική κληρονομιά της Άνδρου

  • να εμπλουτίσει το τουριστικό "προϊόν" της Άνδρου

  • να ενθαρρύνει τη συνεργασία επαγγελματιών του τουρισμού με τους τοπικούς παραγωγούς, την προτίμηση των τοπικών προϊόντων και την ανάπτυξη εμπειριών για επισκέπτες

Βήμα-βήμα η δημιουργία του χάρτη

O χάρτης βρίσκεται υπό διαμόρφωση και το Andros Routes προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό, μεταποιητή ή πωλητή τοπικών προϊόντων, να εγγραφεί δωρεάν, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα ή επικοινωνώντας στο email office_support@androsroutes.gr ή στο τηλέφωνο 6942 653 635. Η διαδικασία εγγραφής θα παραμένει διαρκώς ανοικτή όπως και ο χάρτης.

Η φόρμα εγγραφής αναφέρει προς τους παραγωγούς, τα εξής: "Η πρωτοβουλία αυτή, για τη χαρτογράφηση όσων παράγουν ή μεταπωλούν προϊόντα Άνδρου, αποτελεί μια δράση του μη κερδοσκοπικού φορέα "Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου" (εγχειρήματα Andros Routes, "Καθαρή, Πράσινη Άνδρος" και Φεστιβάλ Πεζοπορίας Άνδρου) και στοχεύει στη στήριξη και ανάδειξη του πολύτιμου αγροδιατροφικού τομέα της Άνδρου. Ο ψηφιακός χάρτης που θα προκύψει από την καταγραφή αυτή ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους επισκέπτες και θα τους παροτρύνει να προτιμήσουν την τοπική παραγωγή! Σας προσκαλούμε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας, η καταχώρηση σας είναι δωρεάν".

Η δράση δημιουργίας του χάρτη και της διαδικασίας εγγραφής που είναι ανοικτά προς κάθε ενδιαφερόμενο, αποτέλεσαν συνέχεια του σεμιναρίου Ερμηνείας για την Κληρονομιά της Άνδρου, ειδικά για τοπικούς παραγωγούς που υλοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Η δημιουργία του ψηφιακού χάρτη αποτελεί τμήμα της δράσης “100 σκαλοπάτια τροφής και μνήμης” του φορέα. Η δράση έλαβε στήριξη και αιγίδα από το Υπουργείο Πολιτισμού, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στόχος της είναι η στήριξη και ανάδειξη της αγροδιατροφικής παράδοσης της Άνδρου και των τοπικών παραγωγών.

Η χρήση του Andros Routes

Μπαίνοντας στη σελίδα androsresearchcenter.org/paragwgoi , αρχικά μπορούμε να εντοπίσουμε μία ερώτηση, στην οποία έχει σκοπό να απαντήσει αυτή η σελίδα: "Τι μπορώ να γευτώ από τοπικά προϊόντα Άνδρου; Πού μπορώ να τα βρω και να γνωρίσω τους παραγωγούς τους;" και απαντά, "Σε αυτήν τη σελίδα θα βρείτε τους παραγωγούς εκείνους που εξακολουθούν να τιμούν μια αγροτική κληρονομιά αιώνων. Αγαπούν και καλλιεργούν τη γη και μεταποιούν τα άφθονα υλικά της Ανδριώτικης αγροκτηνοτροφικής παραγωγής! Θα βρείτε και όσους πωλούν τα προϊόντα αυτά, στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς. Προτιμώντας τα τοπικά προϊόντα, μετέχετε σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι αρωμάτων και γεύσεων, ενώ στηρίζετε τη βιωσιμότητα της Άνδρου!"

Παράλληλα, αναφέρει τους τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείς να εντοπίσεις τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι:

  1. Στο χάρτη: με κλικ σε πινέζα, εμφανίζεται το παράθυρο της καταχώρησης του παραγωγού. Με κλικ στο παράθυρο, θα μεταφερθείτε στην ατομική σελίδα του παραγωγού.

  2. Ανά κατηγορία προϊόντος: αμέσως κάτω από το χάρτη, επιλέγοντας την κατηγορία που σας ενδιαφέρει κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο φίλτρο, εμφανίζονται οι αντίστοιχοι παραγωγοί.

  3. Απευθείας στη σελίδα του κάθε παραγωγού: κάτω από το χάρτη και τις κατηγορίες προϊόντων, εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά όλοι οι παραγωγοί. Κάνοντας κλικ στην καταχώρηση του κάθε παραγωγού οδηγείστε στην ατομική σελίδα του.

Ετικέτες: