"Στις γειτονιές του κόσμου"
- Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024 - 06:16
Ανοίγει σήμερα στις 7 το απόγευμα τις πόρτες της στο κοινό, η έκθεση με ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Γιώργου Σικελιώτη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
Η εικαστική αυτή έκθεση με τίτλο "Στις γειτονιές του κόσμου", διοργανώνεται από το Ίδρυμα Κομνηνός σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και μέλη της οικογένειας του ζωγράφου.
Στους χώρους της Πινακοθήκης παρουσιάζονται τα αντιπροσωπευτικά έργα του Γιώργου Σικελιώτη από το 1935 μέχρι τη δεκαετία του 1970, αλλά και μία σημαντική σειρά χαρακτικών με αγγλικά αστικά και βιομηχανικά τοπία των αρχών της δεκαετίας του ‘70.
Στο επίκεντρο των έργων του καλλιτέχνη, ο άνθρωπος
Από σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου, έως και την Κυριακή 21 Ιουλίου, ο χώρος της Πινακοθήκης Κυκλάδων βρίσκεται στο επίκεντρο των εικαστικών, με αφορμή τη διεξαγωγή της έκθεσης "Στις γειτονιές του κόσμου", με έργα του Γιώργου Σικελιώτη και η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα Κομνηνός.
Στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Γιώργου Σικελιώτη από το 1935 μέχρι τη δεκαετία του 1970, στα οποία φιλοξενούνται βιοπαλαιστές της Καισαριανής, μητέρες με παιδιά, κόρες, ζευγάρια, γιορτές, θρησκευτικές σκηνές, νησιωτικά τοπία και μοναστήρια, απαρτίζουν το πανόραμα της πορείας του καλλιτέχνη, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος. Τα παραπάνω έργα έρχεται να συμπληρώσει, σημαντική σειρά χαρακτικών με αγγλικά αστικά και βιομηχανικά τοπία των αρχών της δεκαετίας του ‘70 με τίτλο "Παλιά Αγγλία", αλλά και η προβολή αφιερώματος της ΕΡΤ του 1975, από τη σειρά “Έλληνες δημιουργοί”.
Την επιμέλειας της έκθεσης έχει η Λαμπρινή Καρακούρτη Ορφανοπούλου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή συνοδεύεται από μία λεπτομερής έκδοση, την οποία προλογίζουν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, ο διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β.& Μ. Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, καθώς επίσης και η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, η οποία παρουσιάζει το έργο του καλλιτέχνη, καθώς και τις ενότητες της έκθεσης.
"Η τέχνη του Σικελιώτη αντλεί από την ανθρώπινη μνήμη και εμπειρία"
"Η έκθεση του Γιώργου Σικελιώτη, επιτυγχάνει τη συνάντηση ενός από τους σημαντικότερους και ίσως ξεχασμένους, Έλληνες ζωγράφους του περασμένου αιώνα με τη ματιά του σημερινού ανθρώπου, του επισκέπτη της έκθεσης, του ιστορικού της τέχνης και του σύγχρονου καλλιτέχνη", αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Αντώνης Κομνηνός, το Ίδρυμα του οποίου έχει την ευθύνη της διοργάνωσης της έκθεσης στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
"Με απρόσμενα επίκαιρο τρόπο, η τέχνη του Σικελιώτη αντλεί από την ανθρώπινη μνήμη και εμπειρία, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ διαφορετικών εποχών. Μέσα από την πανανθρώπινη γλώσσα της τέχνης του, ο Σικελιώτης μας καλεί σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, σε ένα αναδρομικό πανόραμα της Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα. Σε όσα χάθηκαν και σε όσα ίσως προλαβαίνουμε και οφείλουμε να διασώσουμε", σημειώνει ο κ. Κομνηνός ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται στην πολιτιστική πρωτοβουλία του Ιδρύματος που ξεκίνησε το 2021 στη Σύρο.
"Πίσω από την ανάληψη κάθε πολιτιστικής πρωτοβουλίας του Ιδρύματος βρίσκεται ο πάγιος προσανατολισμός του να συγκερνά το παρελθόν με τον παρόν. Η επιδίωξη αυτή εγκαινιάστηκε το 2021 στη Σύρο με την πρώτη παρουσίαση της φιλελληνικής συλλογής του Ιδρύματος σε διάλογο με τα έργα του street artist Cacao Rocks στη βάση της κοινής τους θεματικής. Συνεχίστηκε το 2022 με την παρουσίαση του εικαστικού φαινομένου "Ένδυμα Ψυχής" των Bαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γκεοργκιέφ. Συνεχίζεται φέτος με την ταυτόχρονη παρουσίαση στη Σύρο του Γιώργου Σικελιώτη και του εξαιρετικά ταλαντούχου σύγχρονου εικαστικού Κωστή Δαμουλάκη".
Ο Γιώργος Σικελιώτης
Ο Γιώργος Σικελιώτης, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες, γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1917 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Το 1922, με τη Μικρασιατική καταστροφή, έρχεται στην Αθήνα και εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Καισαριανή. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από το 1935 έως το 1940, όπου είχε καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Σπυρίδωνα Βικάτο. Ο Σικελιώτης έζησε και εργάστηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αγγλία και στη Γαλλία. Στην Αγγλία, ζωγράφισε κυρίως το βιομηχανικό τοπίο της κεντρικής Αγγλίας, καθώς επίσης χωριά και τοπία της Ουαλίας.
Στην Ελλάδα παρουσίασε το έργο του σε 20 ατομικές εκθέσεις και σε περισσότερες από 185 ομαδικές. Κατά την περίοδο 1975 - 1983 οργάνωσε σε συνεργασία με τους Δήμους, τους Τοπικούς Πολιτιστικούς Φορείς και την Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις «Καλλιτεχνικής Αποκέντρωσης», όπως ο ίδιος τις ονόμαζε, με σκοπό τη διάδοση της Τέχνης στους ανθρώπους της περιφέρειας, σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. Ένα μέρος των έργων των εκθέσεων αυτών έγινε δωρεά από τον ίδιο τον ζωγράφο, προς τους εκάστοτε Τοπικούς Πολιτιστικούς Φορείς ή Δήμους.
Ο Γιώργος Σικελιώτης έφυγε από τη ζωή στις 4 Σεπτεμβρίου του 1984 και τάφηκε στο νεκροταφείο της Καισαριανής, σε μνήμα που ο Δήμος παραχώρησε τιμητικά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σαντορίνη: To νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα μέσα από την έκθεση "Εξομολόγηση"
26 Ιουν. 2024 - 16:01 - Αφιέρωμα στη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά
30 Απρ. 2024 - 6:14 - Σύρος: Εγκαίνια της έκθεσης "20 χρόνια μετά τη γιορτή" του Θοδωρή Καρατζούνη
29 Μαρ. 2024 - 9:35 - "Ταξίδι" στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας
27 Μαρ. 2024 - 6:15 - Έκθεση "20 χρόνια μετά τη γιορτή" του συλλέκτη Θοδωρή Καρατζούνη
26 Μαρ. 2024 - 12:48