Έρευνα: "Μάστιγα" η ενδοοικογενειακή βία – Γραφεία για την αντιμετώπισή της σε όλη τη χώρα
- Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024 - 11:14
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Από την 1η Απριλίου μέχρι σήμερα, μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 2.300 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και έχουν γίνει 1.400 συλλήψεις. Επίσης 40 γυναίκες έχουν ζητήσει αστυνομική προστασία έξω από το σπίτι τους.
Δεν σταματούν να εργάζονται στα 63 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα – τα 7 από αυτά στην Αττική- καθώς, κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερα περιστατικά.
Εξωτερικά, όλα φαίνονται τέλεια. Όμως, πίσω από τις κλειστές πόρτες, εκτυλίσσονται ιστορίες πόνου, φόβου και αβεβαιότητας που συχνά πνίγονται στο αίμα.
«Όταν έρχεται μία γυναίκα που είναι εμφανώς κακοποιημένη και ειδικότερα όταν φέρει τραύματα, προσπαθούμε να την κάνουμε να αισθανθεί άνετα. Να αισθανθεί ότι έχει έρθει σε ένα περιβάλλον που είναι ασφαλές, την αφήνουμε να πάρει το χρόνο της και στη συνέχεια προσπαθούμε με ευγενικό τρόπο να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις 01:02:20 και μόλις η γυναίκα αυτή αισθανθεί άνετα προχωράμε στην καταγραφή του περιστατικού» ανέφερε ο προϊστάμενος γραφείου Ενδοοικογενειακής βίας Β, ΑΤ Περιστερίου.
«Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι μου δίνουμε τεράστιο αγώνα προκειμένου να μιλήσουν τα θύματα προκειμένου να σπάσουμε αυτόν τον σκοτεινό αριθμό, να τον μικρύνουμε όσο γίνεται και φυσικά να λάβει γνώση ο εισαγγελέας και να οδηγηθούν αρμοδίως. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στα θύματα τη φωνή που ψάχνουν και πολλά από αυτά τα θύματα, την ψάχνουν χρόνια αυτή τη φωνή» αναφέρει η Αναστασία Ηλιοδρομίτη, αξιωματικός στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στη Γ.Α.Δ.Α.
Γυναίκες τρομαγμένες, φοβισμένες και συχνά άγρια χτυπημένες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά ακόμα και μεταμεσονύχτιες ώρες περνούν καθημερινά την πόρτα των 63 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας με τα νούμερα να ζαλίζουν. Οι 61 γυναίκες που μεταφέρθηκαν σε δομές Φιλοξενίας, οι 195 ενεργοποιήσεις του panic button, οι 7.101 δραματικές κλήσεις στην Άμεση δράση και όλα αυτά στην Αττική μόνο το τελευταίο τρίμηνο, αποτυπώνουν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος.
Το θράσος των κακοποιητών μερικές φορές δεν έχει όρια αφού, ο άνδρας που ακούσατε, έσπευσε στο τμήμα για να δηλώσει την εξαφάνιση της συζύγου του. Δεν γνώριζε όμως ότι είχε υποβληθεί μήνυση εναντίον του και συνελήφθη.
Μία κλήση στο 100 είναι αρκετή για ένα θύμα ώστε σε λίγα μόλις λεπτά, περιπολικό από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, να φτάσει στο σημείο, να προστατεύσει το θύμα αλλά και να συλλάβει τον φερόμενο ως κακοποιητή. Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικό ρόλο παίζει το panic button που το τελευταίο τρίμηνο μόνο στην Αττική εγκαταστάθηκε στα κινητά 608 γυναικών.
«Κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες ανοίγουν τα στόματα και μιλούν και πλέον οι κλειστές πόρτες κάθε μέρα ανοίγουν όλο και περισσότερο και καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ενδοοικογενειακής βίας γυναικών και παιδιών» δηλώνει σχετικά ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Μόνο στην Κρήτη τα περιστατικά κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 498 ενώ έγιναν 338 συλλήψεις.
Όλοι οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τα γραφεία αυτά, είναι πλήρως καταρτισμένοι αφού υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ειδική εκπαίδευση, υπό την ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ.
ertnews.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Χρυσοχοΐδης: Αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με πέρυσι
26 Αυγ. 2024 - 15:32 - Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αυξάνονται σε 63 τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας
21 Μαΐου. 2024 - 19:15 - Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Αποστολάκης
28 Νοε. 2024 - 20:25 - Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών
28 Νοε. 2024 - 18:00 - Τα όρια ηλικίας για σύνταξη το 2025: Ποιες οι προϋποθέσεις για τους ασφαλισμένους
28 Νοε. 2024 - 9:56