“Άνεμος” πυρκαγιών το καλοκαίρι στις Κυκλάδες
- Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024 - 06:20
Σε συναγερμό… βρίσκονται καθημερινά οι πυροσβεστικές δυνάμεις των Κυκλάδων, καθώς το φετινό καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους έντονους ανέμους, δημιουργεί μέχρι στιγμής ένα “εκρηκτικό” κλίμα για πρόκληση πυρκαγιών.
Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και οι τελευταίες φωτιές που ξέσπασαν σε Μήλο, Σύρο, Άνδρο και Νάξο, όλο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, για τον έλεγχο και την κατάσβεση των οποίων, απαιτήθηκαν και εναέρια μέσα, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή σπιτιών και να προστατευθεί στον μέγιστο βαθμό η ανθρώπινη ζωή. Σε ορισμένα νησιά, εκκενώθηκαν οικισμοί έως ότου ελεγχθεί η κατάσταση, αφού το πεδίο της “μάχης” στο οποίο κλήθηκαν να ανταποκριθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, δεν ήταν καθόλου εύκολο.
Για τον συντονισμό του πυροσβεστικού έργου δε, παρόντες σε Άνδρο και Μήλο, ήταν αντίστοιχα, οι δύο διοικητές της Πυροσβεστικής για το Ν. Αιγαίο και τις Κυκλάδες, Γιώργος Βλόντζος και Άγγελος Κυρίτσης.
Αναλυτικά για τη μέχρι στιγμής κατάσταση στο νησιωτικό νομό, καθώς επίσης για ανοιχτά θέματα που υπάρχουν όσον αφορά σε αποψιλώσεις χόρτων, καθαρισμούς οικοπέδων, κενά στα δίκτυα υδροστομίων, αλλά και σχετικά με την ανάγκη στήριξης των Δήμων για διάθεση κατοικιών στους πυροσβέστες, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Κυρίτσης. Για μία ακόμη φορά, έκανε έκκληση στους πολίτες, λόγω καιρικών συνθηκών να αποφεύγουν θερμές εργασίες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί φωτιά.
“Πίεση και υπερεργασία από τον Ιούνιο”
Ειδικότερα, για τα πρώτα μεγάλα συμβάντα πυρκαγιών στο νομό, ανέφερε: “Ήταν η Μήλος και η Άνδρος, αλλά και στη Νάξο είχαμε μία μεγάλη φωτιά. Πέρυσι δεν είχαμε τόσο νωρίς τέτοιες φωτιές. Ήταν δύσκολες πυρκαγιές όλες και με έντονο αέρα δυστυχώς. Είχαμε διασπορά και στην Άνδρο που ήταν ο περιφερειακός διοικητής και στη Μήλο που ήμουν εγώ”.
Δεδομένης της κατάστασης επεσήμανε πως συνολικά το προσωπικό είναι στις επάλξεις, αφού ανά πάσα στιγμή, οι πυροσβέστες μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές.
Σχετικά με την υποστελέχωση, παρατήρησε: “Δεν είμαστε καλά στο θέμα του προσωπικού. Η υπερεργασία και η πίεση είναι μεγάλη από τώρα και είμαστε ακόμη στον Ιούνιο. Υπάρχει υποστελέχωση και φυσικά λόγω του καιρού οι ανάγκες είναι μεγάλες. Ο καιρός δεν μας πάει καθόλου καλά και ο Ιούνιος όπως εξελίσσεται είναι δύσκολος μήνας. Και ξανά το Σαββατοκύριακο δίνει έντονους ανέμους”.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “το προσωπικό είναι σε επιφυλακή, τρέχει στα συμβάντα και επιστρέφει ξανά και είναι μία κατάσταση που απαιτεί υψηλά αντανακλαστικά”.
Ερωτηθείς για την πραγματοποίηση περιπολιών, συμπλήρωσε: “Εννοείται πως γίνονται οι προβλεπόμενες περιπολίες και όχι μόνο αυτές, αλλά και περισσότερες. Γίνονται και με το παραπάνω, γιατί δίδονται προφορικές διαταγές για παραπάνω περιπολίες και το προσωπικό κουράζεται σημαντικά”.
Συνδρομή εναέριων μέσων και νησιωτικότητα
Δεδομένης της υποστελέχωσης, ο κ. Κυρίτσης ρωτήθηκε και για την ανάγκη μεταφοράς πυροσβεστών από άλλα μέρη και δη την Αθήνα, καθώς οι μετακινήσεις από νησί σε νησί είναι δύσκολες. “Σίγουρα. Όμως αν είναι κάτι μεγάλο, σύμφωνα με το νέο δόγμα του αρχηγείου φέτος, “έπεσαν” δυνάμεις. Για παράδειγμα στη Μήλο υπάρχει εθελοντική ομάδα γιατί εκεί έχουμε έναν πυροσβέστη ουσιαστικά με ένα όχημα”, δήλωσε.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “πρέπει να βοηθήσουν και οι Δήμοι να βρεθούν σπίτια για να μείνουν πυροσβέστες γιατί όταν ένας άνθρωπος πληρώνεται με 800 ευρώ για παράδειγμα, αδυνατεί να δώσει 900 ευρώ ενοίκιο στα τουριστικά νησιά”.
Άρα, εξήγησε πως σε αυτές τις περιπτώσεις, “κατευθείαν σηκώνονται αεροσκάφη και γίνεται δουλειά. Για παράδειγμα στις πρόσφατες φωτιές, ήρθαν και αερομεταφερόμενες δυνάμεις από Αθήνα. Και το βράδυ ακτοπλοϊκά πήγαν δυνάμεις. Και ελέγχθηκε η φωτιά αλλιώς θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Και στην Άνδρο σηκώθηκαν απευθείας έξι εναέρια μέσα”.
Εκκρεμότητες σε καθαρισμούς
Ερωτηθείς για εκκρεμότητες όσον αφορά στις υποχρεώσεις Δήμων, Περιφέρειας και ιδιωτών, ανέφερε: “Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι κι εδώ υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Βέβαια γίνονται προσπάθειες από τους Δήμους για να καθαρίζουν σημεία και οδικά δίκτυα, αλλά η βλάστηση βγαίνει ξανά”. Ωστόσο, επεσήμανε πως, “όπου εντοπίζουμε κάτι, κάνουμε παρέμβαση για τα οδικά δίκτυα”, αφού σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “κανονικά οι αποψιλώσεις των χόρτων έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, όπως και στα οικόπεδα. Γιατί πηγαίνουν κάποιοι να κόψουν χόρτα και με τα μηχανήματα, αν πεταχτεί μία σπίθα, έχει πάρει φωτιά το σημείο. Δηλαδή κάποιοι πάνε να καθαρίσουν το οικόπεδό τους και ξεκινά φωτιά. Μπήκαμε στην καρδιά του καλοκαιριού και δυστυχώς, ό,τι έγινε, έγινε”.
Πυρκαγιές κατά κύριο λόγο από αμέλεια
Αναφορικά με τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών στις Κυκλάδες, ο κ. Κυρίτσης προέβη σε ένα πρώτο συμπέρασμα, καλώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τις εργασίες τους σε χωράφια, αλλά και γενικά τους πολίτες, ώστε να μην πετούν τσιγάρα. “Είχαμε συμβάν με χλοοκοπτικό μηχάνημα. Πήγε κάποιος να καθαρίσει το χωράφι του και έβαλε φωτιά. Είναι θερμή εργασία και θέλει μεγάλη προσοχή. Η Πυροσβεστική σε αυτές τις περιπτώσεις τηρεί όσα προβλέπονται και ο εισαγγελέας έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε”, σχολίασε για την περίπτωση της Σύρου, επισημαίνοντας από γενικότερη σκοπιά τα εξής: “Συνήθως είναι εμπρησμοί από αμέλεια ή από το δίκτυο της ΔΕΗ. Εδώ στα νησιά εμπρησμό από πρόθεση δεν έχουμε τώρα. Συνήθως είναι από αμέλεια εξαιτίας θερμών εργασιών που γίνονται. Από τροχούς, από χλοοκοπτικά ή ακόμη και από πεταμένο τσιγάρο. Δεν δίνουν την πρέπουσα προσοχή οι πολίτες”.
Κατά συνέπεια, απευθυνόμενος σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών, πρόσθεσε: “Πρέπει οι πολίτες να προσέχουν όταν έχει αέρα, να αποφεύγουν τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο και το άναμμα της φωτιάς. Να μην χρησιμοποιούν τροχούς, χλοοκοπτικά, αλυσοπρίονα και όσα άλλα μπορούν να πετάξουν σπίθες”.
Δίκτυα πυρόσβεστης και υδροστόμια
Επιπρόσθετα για το θέμα της ύπαρξης και λειτουργίας υδροστομίων, παρατήρησε: “Αν υπάρχουν υδροστόμια, ναι πρέπει να είναι όλα σε λειτουργία. Αν δεν υπάρχουν, οι Δήμοι πρέπει να το δουν σοβαρά το θέμα”. Αναφορικά με το τι καταγράφει στα νησιά, πρόσθεσε: “Σε κάποια νησιά έχουμε πρόβλημα, καμία σχέση με τη Σύρο, ή με άλλα νησιά. Στη Μήλο για παράδειγμα πρέπει να δουν το θέμα, γιατί δεν έχει εκεί καλό δίκτυο πυρόσβεσης. Είναι θέμα των Δήμων”. Από την πλευρά της Πυροσβεστικής, διευκρίνισε πως, “εμείς τους παροτρύνουμε να κάνουν υδροστόμια και να φτιάξουν το απαραίτητο έργο”.
Ζητείται συνδρομή Δήμων για κατοικίες
Τέλος, για μία ακόμη φορά έρχεται επί τάπητος το θέμα της δυσκολίας εύρεσης φθηνής κατοικίας για τους πυροσβέστες στα νησιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη δυνάμεων. “Είναι κρίμα σε κάποια νησιά να μην υπάρχουν πυροσβεστικά κλιμάκια. Και οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από τους Δήμους”, τόνισε πρωτίστως, επισημαίνοντας πως, “οι Δήμοι πρέπει να βρουν κάποια κτήρια και να τα διαθέσουν για στέγαση. Να γίνει ένα αίτημα, να περάσει σε Προεδρικό Διάταγμα και να στελεχωθεί μετά το πυροσβεστικό κλιμάκιο”.
Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “ο κάθε Δήμος θα πρέπει να φροντίσει ώστε όλοι αυτοί οι υπάλληλοι που θα έρθουν από αλλού, να μπορούν να μείνουν”, ο κ. Κυρίτσης, κατέληξε στις απαντήσεις του, λέγοντας τα ακόλουθα. “Δεν λέμε να μένουν τσάμπα, αλλά να έχουν ένα μικρό ενοίκιο για να μπορούν να επιβιώσουν. Οι Δήμοι πρέπει να φροντίσουν. Σε κάποια νησιά βέβαια όπως στη Σύρο, υπάρχει ζήτημα, αλλά όχι τόσο μεγάλο”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης για τα μέτωπα της πυρκαγιάς
22 Ιουλ. 2016 - 17:53 - Δασική πυρκαγιά στην Πλάκα Λιτοχώρου: Ήχησε το 112 - Επιχειρούν εναέρια μέσα
18 Αυγ. 2024 - 13:28 - Εύβοια: Σε εξέλιξη πυρκαγιά - Ζητήθηκαν εναέρια μέσα
17 Αυγ. 2024 - 10:44 - Κομοτηνή: Ξέσπασε φωτιά - Επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα
15 Αυγ. 2024 - 13:50 - Αστεροσκοπείο Αθηνών για φωτιά σε Αττική: Η δεύτερη χειρότερη από το 2009
15 Αυγ. 2024 - 9:29