Αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στον νέο τρόπο επιλογής των ειδικοτήτων

  • Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024 - 14:03

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτυρόμενοι για τον νέο τρόπο έναρξης ιατρικής ειδικότητας σε συγκεκριμένους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας. Παρά τις διαβεβαιώσεις που λάμβαναν τα Σωματεία των γιατρών (ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ), από τον Μάιο που έγινε γνωστή η σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, ότι δεν θα εφαρμοστεί τελικά, αυτή παραμένει σε ισχύ γεγονός που σημαίνει εφαρμογή του νέου τρόπου έναρξης ειδικότητας ακόμη και από τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση την οποία υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγειας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η επιλογή των ειδικευόμενων για τις περιπτώσεις ειδικοτήτων με μεγάλη αναμονή θα γίνεται από ειδική επιτροπή.

Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή θα επιλέγει υποψηφίους για το 20% των θέσεων κάθε εκπαιδευτικού κέντρου για τις ειδικότητες ή τις εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός έτους. Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Επιλογής για Έναρξη Ειδικότητας στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) απαρτίζεται από 14 μέλη, κυρίως καθηγητές Ιατρικών Σχολών, διευθυντές κλινικών ΕΣΥ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, και έχει ως έργο τη διεξαγωγή και τη βαθμολόγηση σχετικού διαγωνισμού που θα επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερις μήνες.

Όπως αναφέρει η απόφαση, οι εξετάσεις θα διενεργούνται τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο. Η επιλογή για την τοποθέτηση των υποψηφίων θα γίνεται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

Βαθμός Πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής (σε ποσοστό 50%).

Βαθμολογία του Διαγωνισμού Επιλογής (σε ποσοστό 50%).

Σειρά προτίμησης κάθε υποψηφίου. Κάθε υποψήφιος για ειδικότητα μπορεί να δηλώνει τρεις ειδικότητες και δύο Εκπαιδευτικά Κέντρα σε κάθε μια από τις δηλωθείσες ειδικότητες. Την ίδια στιγμή, κάθε υποψήφιος για εξειδίκευση μπορεί να δηλώνει μια εξειδίκευση και δύο Εκπαιδευτικά Κέντρα.

«Ζητάμε τώρα από το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την πρόταση που εμπνεύστηκε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Μπούμπας για παραβίαση της σειράς αναμονής για ειδικότητα μέσω ποσόστωσης και εξετάσεων. Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των κλινικών και φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό», σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωση της η Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Με τη σειρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει: «Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τοποθέτηση φραγμών στην έναρξη ειδικότητας με παραβίαση της σειράς αναμονής μέσω ποσόστωσης και «εξετάσεων» πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους νέους γιατρούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι ανάλογο. Όπως και στο παρελθόν παρόμοιες αποφάσεις έμειναν στα χαρτιά, έτσι και τώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε στάση εργασίας την Πέμπτη 27/06/24 09:00-12:00 και κινητοποίηση στις 10:00 στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Πηγή:ygeiamou.gr

Ετικέτες: