Επιστημονικά συνέδρια, μουσικές εκδηλώσεις, εμπνευσμένες εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και διαλέξεις παρουσιάζονται στις "Στιγμές Πολιτισμού" της Πάρου

"Ταξίδι" στον πολιτισμό, την τέχνη και την παράδοση

Ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τα ήθη και έθιμα του νησιού

"Στιγμές Πολιτισμού 2024" τιτλοφορείται το πολιτιστικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο Δήμος Πάρου για το φετινό καλοκαίρι.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14 Ιουνίου, εμπεριέχει επιστημονικά συνέδρια, μουσικές εκδηλώσεις, εμπνευσμένες εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικοχορευτικά δρώμενα και παραδοσιακές βραδιές.

Στόχος όπως αναφέρει ο Δήμος, είναι η διασύνδεση της τοπικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τα ήθη και έθιμα του νησιού.

Με Παριανό "αέρα"

Με ένα πλούσιο και επιμελημένο πρόγραμμα, το οποίο αποπνέει Παραιανό "αέρα", ο Δήμος παρουσίασε τις φετινές του πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πρόθεση, όπως αναφέρει, είναι η ανάδειξη της τοπική παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τα ήθη και έθιμα του νησιού, ενισχύοντας τις Δημοτικές Κοινότητες της Πάρου, τα Φεστιβάλ, αλλά και κάθε ομαδική προσπάθεια που έχει ως στόχο την προώθηση του

πολιτισμού και του εναλλακτικού τουρισμού.

Επιστημονικά συνέδρια, μουσικές εκδηλώσεις, εμπνευσμένες εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικοχορευτικά δρώμενα και παραδοσιακές βραδιές, αλλά και συναυλίες με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Μανώλη Μητσιά και Παριανούς καλλιτέχνες εμπεριέχονται στη μακρά λίστα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που απευθύνονται στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες της Πάρου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 14 Ιουνίου με το διεθνές επιστημονικό συνέδριο αρχαιολογίας και ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις του ίδιου περιεχομένου με προσκεκλημένη την ομότιμη καθηγήτρια ιστορίας, του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου. στις 20 Ιουνίου ακολουθούν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται την Παρασκευή 5 Ιουλίου στο Πάρκο Πάρου με τη συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, σε ένα αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τη συμμετοχή της χορωδίας του ωδείου "Μυθωδία".

Το Σάββατο 6 Ιουλίου, στην Παροικιά και συγκεκριμένα στον δημοτικό χώρο Τεχνών "Παλαιά Αγορά", θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του Λουδοβίκου των Ανωγείων, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 13 Ιουλίου.

Την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου στην Παροικιά θα διεξαχθεί το 7ο Φεστιβάλ Πάρου. Πρόκειται για τρεις ημέρες αφιερωμένες στην φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Πάρου. Μια γιορτή για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Το Φεστιβάλ Πάρου, στην 7η του διοργάνωση θα ξεναγήσει κατοίκους και επισκέπτες στο νησί, προβάλλοντας τις διαφορετικές οπτικές του, προσκαλώντας τους να το ανακαλύψουν μέσα από μια σειρά δράσεων πολιτισμού.

Καλλιτεχνικές εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες θα λάβουν μέρος κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Τη διοργάνωση έχει η ΑΜΚΕ Φεστιβάλ Πάρου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Πάρκο Πάρου, θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο "Όνειρο καλοκαιρινής Νύχτας".

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο 27 Ιουλίου στην Παροικιά με τα εγκαίνια της έκθεσης "Όττω τις έραται - Συλλαβίζοντας τις Κυκλάδες". Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου.

Στις 27 και 28 Ιουλίου στην περιοχή Πρόδρομος θα λάβει χώρα το Φεστιβάλ Γαστρονομίας με την γιορτή του ρεβιθιού και την προβολή τοπικών προϊόντων.

Πρόκειται για ένα διήμερο αφιερωμένο στην καλλιέργεια των ρεβιθιών, που εμφανίζεται από την αρχαιότητα στο νησί της Πάρου. Η ρεβιθάδα είναι το χαρακτηριστικό φαγητό στο νησί, με το χωριό Πρόδρομος να έχει παράδοση σε αυτό.

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό θέατρο Λευκών, η μεγάλη συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά.

Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Νάουσας τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μουσική βραδιά με τη συμμετοχή Παριανών καλλιτεχνών σε ένα αφιέρωμα στον Πυθαγόρα.

Την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα την Τρίτη 20 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Αγκαιριάς, θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση "Κοπέρνικος".

Στις 23, 24 και 25 Αυγούστου έρχονται οι "Διαδρομές" στη Μάρπησσα. Πρόκειται για το 14ο διαδραστικό Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με έκθεση σύγχρονης τέχνης, ψηφιακές περιηγήσεις και ένα αυθεντικό αιγαιοπελαγίτικο γλέντι.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μία έκθεση σύγχρονης τέχνης σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί και μία συζήτηση ανοιχτής τραπέζης σχετικά με την σύγχρονη τέχνη και την νησιωτικότητα, με καλεσμένους επιμελητές εκθέσεων από διαφορετικά νησιά του Αιγαίου και σε συντονισμό της Εβίτας Τσοκάντα.

Επιπλέον, το φετινό πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, ψηφιακές περιηγήσεις σε συνεργασία με την HERMeS (HERitage Management e-Society), εργαστήρια από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και από ομάδα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, καθώς και μία ομιλία σχετικά με το μέλλον των Κυκλάδων από την κα Μαΐστρου, Πρόεδρο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Τέλος, το Ανδρέας Πολυζωγόπουλος Trio την Παρασκευή και η Μάρθα Φριντζήλα με το “Kubara Project” το Σάββατο θα κλείσουν μελωδικά τις δύο πρώτες βραδιές. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί όπως πάντα με τσαμπούνες και τουμπάκια με μουσικούς από την Πάρο και την Αντίπαρο και στη συνέχεια με ένα αυθεντικό αιγαιοπελαγίτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.

Από τις 31 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Νάουσας οι Οινικές Διαδρομές Παρίων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στο Άσπρο Χωριό με την 18η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου.

Στις 17 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή θα γίνει η παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Γιάννη Μπαλίκου και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα ρίξουν "αυλαία" με το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής που θα διεξαχθεί από τις 21 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.