Η προγραμματική του Δήμου Τήνου με το ΔΕΠΑΝ για την ύδρευση έφερε αντίδραση και ερωτήματα από την Αναστασία Ψάλτη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αλλάζουμε"

Ανάθεση με υπονοούμενα της αντιπολίτευσης

Τι απαντά το ΔΕΠΑΝ με ανακοίνωσή του για τις τοποθετήσεις της κας. Ψάλτη

Η πρόσφατη απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Τήνου και το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), με φόντο την επίβλεψη του έργου του Δήμου για την μίσθωση φορητών μονάδων αφαλάτωσης για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Κοινότητας Καρδιανής και της Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, κατά την θερινή περίοδο του 2024 (4 μήνες), έφερε ποικίλες αντιδράσεις, με πιο έντονη αυτή από την πλευρά της δημοτικής παράταξης "Αλλάζουμε".

Η Αναστασία Ψάλτη ζήτησε εξηγήσεις από τον Δήμο Τήνο για την απευθείας ανάθεση, ενώ το ΔΕΠΑΝ, μέσω ανακοίνωσης του, θέλησε να τοποθετηθεί απαντώντας, στα ερωτήματα της δημοτικής συμβούλου.

Α. Ψάλτη: "Μιλάμε για μια ανάθεση, της οποίας το κόστος αποκρύπτεται"

Η επικεφαλής της παράταξης και δημοτική σύμβουλος, Αναστασία Ψάλτη, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την προγραμματική σύμβαση ανέφερε, "αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα της προμήθειας φορητών μονάδων όσο δεν υπάρχει μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος της ύδρευσης των οικισμών μας, περιμένουμε όμως το ζήτημα της παραγωγής νερού να αντιμετωπιστεί συνολικά. Το επόμενο σχόλιό μου αφορά στην ανάθεση, μία ακόμα ανάθεση, στη ΔΕΠΑΝ χωρίς διαγωνισμό, της επίβλεψης του έργου του Δήμου Τήνου για την προμήθεια των εν λόγω φορητών μονάδων αφαλάτωσης. Εδώ δεν μιλάμε απλά για μία ακόμα ανάθεση. Μιλάμε για μια ανάθεση, της οποίας το κόστος αποκρύπτεται και από την κοινωνία και από την αρμόδια Επιτροπή, της οποίας τα μέλη θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να παραστούν στη συνεδρίαση ενημερωμένα. Τόσο για το συνολικό κόστος της προταθείσας ανάθεσης όσο και για τα «κοστολόγια» που υπάρχουν στην αγορά για την ανάληψη μίας τέτοιας εργασίας. Η επανάληψη του αφηγήματος του δημάρχου ότι ο Δήμος δεν πληρώνει για την εκτέλεση της εργασίας δεν μας πείθει. Η εταιρία πληρώνεται και μάλιστα αδρά".

"Ο δήμαρχος θα κληθεί να απαντήσει"

Στη συνέχεια και σχολιάζοντας, τη συνεργασία με το ΔΕΠΑΝ, ανέφερε, ότι, "έχω τονίσει και στο παρελθόν ότι η συνεργασία του Δήμου Τήνου με την εν λόγω ιδιωτική εταιρία, τη ΔΕΠΑΝ (σ.σ.: συνεργασία που έχω καταψηφίσει), με οικονομική, μάλιστα, συνδρομή 3.000 ευρώ ανά έτος, προβλέπει την αποκλειστική συνεργασία των δύο μερών. Δηλαδή, αναθέσεις μελετών και προμηθειών χωρίς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις, χωρίς να έχει ελέγξει κανένας από τη δημοτική Αρχή, έστω, την επαγγελματική επάρκεια ή την εμπειρία των μηχανικών της εν λόγω εταιρίας. Υπήρχαν εναλλακτικές που θα μπορούσε να αναζητήσει ο Δήμος για την επίβλεψη του συγκεκριμένου έργου; Βεβαίως. Κάποια άλλη ιδιωτική εταιρία, η αναζήτηση της οποίας θα δυνάμωνε τον ανταγωνισμό, άρα και τη θέση μας στη διαπραγμάτευση, οδηγώντας σε εξοικονόμηση πόρων. Δεν θέλουμε ιδιώτες; Ας δούμε την περίπτωση της ΕΕΤΑΑ, η οποία προσφέρει μεγαλύτερα εχέγγυα άριστης συνεργασίας λόγω μακρόχρονης εμπειρίας και τεχνολογικής αρτιότητας και νομιμότητας στις αναθέσεις των προμηθειών. Ο δήμαρχος θα κληθεί να απαντήσει. Πρώτον, για το κόστος, για τα χρήματα που ζητά και θα λάβει η ΔΕΠΑΝ, και για το αν θα γίνει κάποτε ο απολογισμός των εισπράξεων της εταιρίας είτε απευθείας από τον Δήμο είτε από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Δεύτερον, για την επιμονή των αναθέσεων στη συγκεκριμένη εταιρία. Και, τρίτον, αν η ομηρία του τηνιακού λαού σε ανεπίλυτα ζητήματα αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για να κερδίζουν κάποιοι σε βάρος μας. Το τελευταίο ας το αναλογιστεί και ας το απαντήσει ο καθένας και η καθεμία από εμάς".

Ο ΔΕΠΑΝ απαντά στα ερωτήματα της κ. Ψάλτη

Με αφορμή τα όσα είπε η επικεφαλής της παράταξης του Δήμου Τήνου «Αλλάζουμε», Αναστασία Ψάλτη, για το Δίκτυο Πόλεων ΔΕΠΑΝ, το Δίκτυο, εξέδωσε μία ανακοίνωση για να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα ερωτήματα της κ. Ψάλτη.

Συγκεκριμένα, τονίζει, ότι, "ξεκαθαρίζουμε πως το ΔΕΠΑΝ ούτε ιδιώτης είναι, ούτε εταιρία και φυσικά όχι μόνο δεν θίγει τα συμφέροντα των Δήμων – μελών του αλλά τα προασπίζεται και τα διασφαλίζει. Από το 2015 το ΔΕΠΑΝ προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στα μέλη του και σε όσους φορείς συνεργάζεται με συνέπεια και απόλυτη διαφάνεια. Το ΔΕΠΑΝ ως Φορέας Υλοποίησης, διαχειρίζεται δημόσιες συμβάσεις, εκπονεί μελέτες και επιβλέπει έργα, παρέχει Διοικητική Υποστήριξη στις Τεχνικές Υπηρεσίες και Πολεοδομίες καθώς επίσης και Συμβουλευτική Υποστήριξη, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης.

Διαθέτει τεχνογνωσία και άρτια εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό με καινοτόμες ιδέες, διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων πόλεων και φορέων για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο".

"Τηρείται επακριβώς η νομοθεσία και οι προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει"

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΕΠΑΝ τονίζει, ότι, "το ΔΕΠΑΝ βάσει του καταστατικού του αλλά και σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Τα Δίκτυα Πόλεων και Περιφερειών, όπως ήδη επεσήμανε ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, συνιστούν αναθέτουσες αρχές και μπορούν να διαχειρίζονται, να εκτελούν και να υλοποιούν προγράμματα του Προγράμματος Επενδύσεων, κρατικών ενισχύσεων καθώς και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Επίσης το ΔΕΠΑΝ αποτελεί Επιχείρηση Ο.Τ.Α., εγγεγραμμένη στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ο.Τ.Α. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ως Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου δύναται να συμβάλλεται σε προγραμματικές συμβάσεις. Σε ότι αφορά στη σύναψη της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Τήνου, ο οποίος είναι μέλος του ΔΕΠΑΝ, τηρείται επακριβώς η νομοθεσία και οι προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση εξαιρείται νόμιμα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης. Έτσι νόμιμα ο Δήμος Τήνου μπορεί να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Δίκτυο Πόλεων ΔΕΠΑΝ.

"Με την συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση δεν προκύπτει κανένα κόστος για τον Δήμο Τήνου"

Κλείνοντας, η ανακοίνωση αναφέρει, ότι, "πρέπει επίσης να τονίσουμε και εμείς ότι οι προγραμματικές μας συμβάσεις σε κάθε περίπτωση υπόκεινται σε υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή από το Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση την προϋπολογιζόμενη δαπάνη τους.

Πιστεύουμε πως τα όσα ειπώθηκαν και θίγουν το ΔΕΠΑΝ, δεν είναι αποτέλεσμα σκοπιμότητας. Οφείλουμε όμως να δώσουμε την πραγματική διάσταση και να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους όπως άλλωστε έκανε και η Δημοτική Αρχή: Το γεγονός ότι ο Δήμος Τήνου είναι μέλος του ΔΕΠΑΝ δεν συνεπάγεται δεσμευτικά την αποκλειστική συνεργασία των δύο μερών. Στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια είναι ότι με την συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση δεν προκύπτει κανένα κόστος για τον Δήμο Τήνου. Αυτός είναι ο ρόλος του ΔΕΠΑΝ, να συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων προσφέροντας υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών. Η καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική συμβάλει στο να γίνουμε όλοι καλύτεροι, αντίθετα η στείρα κριτική που υποδηλώνει μικροπολιτική σκοπιμότητα αποβαίνει εν τέλει σε βάρος των πολιτών".