Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου, Π. Κουταβά προς τη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης, με φόντο τη στασιμότητα ενεργειών για την αθλητική υποδομή

Αναγκαιότητα η εκπόνηση μελέτης για το γήπεδο Άνω Σύρου

Απαντήσεις του εντεταλμένου για τον Αθλητισμό, Δομένικου Σαγκινέτου

Σαφής παραμένει ο προσανατολισμός της Δημοτικής Αρχής για το γήπεδο της Άνω Σύρου, πως δηλαδή θα πρέπει να διατηρηθεί και να επαναλειτουργήσει ως αθλητικός χώρος, ωστόσο, δυστυχώς, στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας θητείας, δεν έχει γίνει καμία κίνηση στην πράξη, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το σοβαρό θέμα του τι μέλλει γενέσθαι με το μικρό γήπεδο κοντά στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, που πριν τις κατολισθήσεις και τις αποκολλήσεις βράχων, υποδεχόταν αθλητές και ομάδες, έφερε στο προσκήνιο παρέμβαση – ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Κουταβά στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, το βράδυ της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουταβάς ρώτησε αν ο χώρος θα διατηρηθεί ως γήπεδο ή αν θα μετατραπεί σε πολυχώρο αθλητισμού – πολιτισμού, ώστε να λειτουργεί και ως υποδομή που θα καλύπτει ανάγκες σε συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σε συνέχεια της διαλογικής συζήτησης που έγινε ανάμεσα στα μέλη των παρατάξεων, ο εντεταλμένος του Αθλητισμού, Δομένικος Σαγκινέτος, ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις μέσω της “Κοινής Γνώμης”.

Από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως στόχος είναι το γήπεδο να παραμείνει γήπεδο, αλλά αναγκαιότητα είναι να εκπονηθεί πρωτίστως μία ολοκληρωμένη μελέτη που θα υποδεικνύει τον ορθό τρόπο άρσης της επικινδυνότητας και το κόστος του έργου.

Υπενθυμίζεται πως στην περασμένη θητεία, είχε εκπονηθεί μία γεωτεχνική μελέτη που αφορά αποκλειστικά στο πώς θα προστατευθεί το γήπεδο από νέες – ενδεχομένως – κατολισθήσεις και η εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το έργο έκανε λόγο για περίπου 850 χιλ. ευρώ.

Αυτονόητο είναι πως σήμερα ο Δήμος στον προϋπολογισμό του δεν έχει χρήματα για αποκατάσταση στο γήπεδο της Άνω Σύρου.

  • Παραλάβατε ένα “παροπλισμένο” γήπεδο στη νέα θητεία. Τι σκοπό έχετε αναφορικά με την κατάστασή του;

    “Δεν ήταν μόνο παροπλισμένο. Ουσιαστικά το είχαν κάνει αποθήκη. Είχαν σπάσει όλες τις πόρτες γιατί έχουν καταστρέψει και την περίφραξη -, των αποδυτηρίων, της εισόδου, τις εξωτερικές τουαλέτες. Είχαν αφήσει μέσα δέκα σάκους με πίσσα και είχαν αφήσει πεταμένες όλες τις κούτες για τα νέα φωτιστικά, μέσα στο γήπεδο. Μετά από έξι μήνες ήρθε ο κ. Κουταβάς και μας ρωτά τι θα κάνουμε και αν θα γίνει αθλητικός πολιτιστικός χώρος. Σύμφωνα και με όσα ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού στη συνεδρίαση, όντως όταν έχει δυνατό αέρα, δεν μπορείς να ακούσεις τίποτα. Είναι προβληματική η κατάσταση. Συν το θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης που ανέφερε. Βέβαια, αν φτιαχτεί το μέτωπο, δεν θα ήταν αποτρεπτική η κατάσταση. Παραμένουμε στην κατεύθυνση ότι θα το διατηρήσουμε ως αθλητικό χώρο”.

  • Είχε εκπονηθεί μία γεωτεχνική μελέτη, η οποία υποδεικνύει ένα έργο για την άρση της επικινδυνότητας. Θα αξιοποιηθεί από εσάς ή όχι;

“Αυτή η γεωτεχνική μελέτη έλεγε τι πρέπει να γίνει για την άρση. Όμως δεν είναι μια οικονομοτεχνική μελέτη. Άρα, πρέπει να εκπονηθεί μία οικονομοτεχνική μελέτη επίσημα, ώστε να υποδειχθεί ένα έργο, να προσδιοριστεί το κόστος του και μετά πρέπει να βρούμε χρηματοδότηση. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η χρηματοδότηση είναι το βασικότερο.

Θέλω να πω πως αυτό το γήπεδο εξυπηρετούσε τα γύρω σχολεία και για εκδρομές. Δηλαδή, πήγαινε το Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου, τα Γυμνάσια και οι Φρερ και όλοι μας ζητούσαν τα κλειδιά και πήγαιναν. Για αυτή την περιοχή, δεν έχουμε πλέον τίποτα.

Θεωρώ πως αυτό το γήπεδο με ένα ίσως πιο μικρό κόστος θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε ένα 8x8 και να μη γίνει μία τεράστια αποκατάσταση.

Όμως, πρώτα πρέπει να γίνουν κάποιες μελέτες και να μας πουν το κόστος για το τοιχίο που θα σηκωθεί πιο μέσα στο γήπεδο και να γίνει ένας μικρός καθαρισμός, όχι να κρεμάσουμε πλέγματα. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει”.

  • Ξεκαθαρίζετε πως η κατεύθυνση είναι να παραμείνει ένας αθλητικός χώρος;

“Φυσικά θέλουμε να τον καταστήσουμε έναν ασφαλή αθλητικό χώρο. Δεν θέλουμε να αχρηστεύσουμε το γήπεδο, από τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις και για άλλους πολιτιστικούς χώρους”.

  • Άρα, το επόμενο βήμα σας είναι η εκπόνηση μίας μελέτης;

“Ναι. Ώστε να προσδιοριστεί το κόστος, μετά τη γεωτεχνική μελέτη. Να δούμε οικονομοτεχνικά πόσο θα μας κοστίσει το έργο της άρσης της επικινδυνότητας. Δεν ξέρω αν θα πάμε με εξωτερικό συνεργάτη, γιατί οι μηχανικοί μας είναι πνιγμένοι συνέχεια από τη δουλειά”.

  • Γίνεται κατανοητό πως για να επαναλειτουργήσει αυτός ο χώρος, θα απαιτηθεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Θα δώσετε προτεραιότητα; Είπατε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πως η κατάσταση με τα άλλα γήπεδα είναι εκρηκτική…

“Δεν υπάρχει κανένα κτήριο. Μόνο τα δύο γήπεδα τένις έχουν αδειοδότηση. Και έχουμε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και τα άλλα υπολειτουργούν. Μας έχει παραχωρήσει μερικώς το γήπεδο της Βάρης, αλλά χωρίς να έχουμε υπαλλήλους να το λειτουργήσουμε. Πώς θα λειτουργήσουμε του Πάγου και επίσης έχουμε και το γήπεδο των Καμινίων.

Αναφορικά με το γήπεδο της Άνω Σύρου, το βασικό και το κρίσιμο κατ΄ εμέ είναι να βρούμε χρηματοδότηση. Είναι μεγάλο το ποσό και για το μπάσκετ ενώ έχουμε στο πλάνο μας να μπει ένα σκέπαστρο σε ένα από τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ. Έχει ελλείψεις το κολυμβητήριο και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε και την αίθουσα του βόλεϊ. Αν μπορέσουμε να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά πάνω, γιατί υπάρχει πίεση από το κολυμβητήριο για λειτουργία και τον χειμώνα”.

  • Σήμερα στο γήπεδο εισέρχονται παιδιά ενώ υπάρχει επικινδυνότητα. Τι συμβαίνει και τι θα κάνετε;

“Δυστυχώς μπαίνουν αλλά πρέπει επιτέλους να τηρούν τις απαγορεύσεις του Δήμου για την ασφάλειά τους”.

  • Προς ποιες κατευθύνσεις έχετε στο νου σας να κάνετε κρούσεις για χρηματοδότηση;

“Εμείς από την πλευρά μας, θα πρέπει να πιέσουμε είτε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είτε την Περιφέρεια για να βρούμε πόρους. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Και αν πάμε σε εξωτερικό συνεργάτη για τη μελέτη, θα πρέπει να γίνει ανάθεση. Άρα, να γίνει και μία τροποποίηση στον προϋπολογισμό. Πρέπει να βρούμε και χρήματα. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Αν συνεχιστούν να έρχονται έσοδα ακόμη από υποθέσεις της Μυκόνου (σ.σ. ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης υποστήριζε τον Δήμο Μυκόνου για πολεοδομικές υποθέσεις), κάτι μπορεί να γίνει. Θα τα δούμε όλα τα θέματα. Το ψάχνουμε”.