Επίδομα και άδεια μητρότητας: Επεκτείνεται σε όλες τις μισθωτές το πλαίσιο προστασίας

  • Σήμερα - 14:56

Την επέκταση της ειδικής άδειας και της παροχής προστασίας μητρότητας σε όλες τις μισθωτές του e-ΕΦΚΑ ή άλλου φορέα ασφάλειας ασθενείας μισθωτών, στις έμμισθες δικηγόρους και στους ομόφυλους συζύγους στην περίπτωση απόκτησης κοινού τέκνων φέρνει κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Την είδηση αυτή περί μαζικής επέκτασης του πλαισίου προστασίας της μητρότητας σε όλες τις μισθωτές κλπ. έδωσε μιλώντας σήμερα (09.07.24) ιδίως για τις μισθωτές σε τέως ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΜΜΕ κλπ. σε τηλεοπτική εκπομπή η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr το σχέδιο της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης αφορά κάθε φυσική, θετή και τεκμαιρόμενη μητέρα που εργάζεται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση, σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή με έμμισθη εντολή.

Σε περίπτωση απόκτησης κοινού παιδιού από ομόφυλους συζύγους, ο δικαιούχος της ειδικής άδειας γονέας που εργάζεται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους.

Η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (άδεια τοκετού και λοχείας) ή και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας (άδειας φροντίδας).

Η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας μπορεί επίσης να χορηγείται και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα παραπάνω διαστήματα κάνουν χρήση του συνόλου ή τμήματος της ετήσιας κανονικής άδειας.

Ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας ορίζεται η επομένη της λήξης των αδειών.

Η διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας ορίζεται σε 9 μήνες. Η εργαζόμενη μπορεί να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής.

Η μητέρα ή στην περίπτωση των ομοφύλων συζύγων ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας προς τον έτερο γονέα, ανεξάρτητα από το αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή με έμμισθη εντολή ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοπασχολούμενος ή αγρότης.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας εφαρμόζονται όλες οι γενικές και ειδικές διατάξεις που αφορούν στην προστασία και στη διατήρηση της απασχόλησης και των όρων εργασίας, την επιστροφή στην ίδια θέση εργασίας ή σε ισοδύναμη θέση εργασίας, με όχι λιγότερο ευνοϊκούς επαγγελματικούς όρους και συνθήκες και στο δικαίωμα η εργαζόμενη ή ο εργαζόμενος να επωφεληθεί από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας την οποία θα δικαιούταν κατά την απουσία της.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), κατά τη διάρκεια της άδειας υποχρεούται να καταβάλλει στην/στον δικαιούχο αυτής, ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό (σ.σ. 830 ευρώ κάθε μήνα για 9 μήνες), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος άδειας.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ειδικής προστασίας της μητρότητας από τη ΔΥΠΑ είναι η δικαιούχος της άδειας:

  • Να βρίσκεται σε ενεργή εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας ή σε ενεργή σύμβαση έμμισθης εντολής

  • Να έχει εκδοθεί απόφαση επιδότησης μητρότητας (κυοφορία και λοχεία ή μόνο για το μεταγενέθλιο τμήμα της άδειας μητρότητας για τις περιπτώσεις των τεκμαιρόμενων μητέρων και υιοθεσίας) από οποιονδήποτε ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασθενείας μισθωτών εκτός ΕΦΚΑ, υπό την ιδιότητα της μισθωτής ή μη μισθωτής απασχόλησης.

 

Πηγή: newsit.gr