Σύρος Εξ Αρχής: “Η προστασία της Γυάρου πρέπει να ενώνει το Δημοτικό Συμβούλιο”

  • Σήμερα - 9:20

“Η αντίθεσή μας σε σχέδια που προσβάλλουν τη μνήμη του τόπου μας, πρέπει να ενώνει και όχι να διαιρεί το ανώτατο πολιτικό όργανο του τόπου μας”, τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνδυασμός “Σύρος Εξ Αρχής”, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την πρόσφατη προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη δημιουργία «Ερευνητικού Κέντρου» στη Γυάρο.

Η ανακοίνωση του συνδυασμού:

Η παράταξή μας έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα που προέκυψε μετά την πρόσφατη προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από την εταιρεία Alumil για τη δημιουργία «Ερευνητικού Κέντρου» στη Γυάρο, με βραβεία, συνολικής αξίας 70.000€, εν αγνοία των πρώην φυλακισμένων και του δήμου, στον οποίο ανήκει διοικητικά η μαρτυρική νήσος.

Στο άγονο αυτό νησί, το εμφυλιακό και μετεμφυλιακό κράτος εκτόπιζε μαζικά πολίτες, αφού τους χαρακτήριζε συλλήβδην. Πάνω από 20.000 εξόριστοι κομμουνιστές και λοιποί «αντιφρονούντες» πολιτικοί κρατούμενοι, αγωνιστές της Δημοκρατίας, βασανίστηκαν σε αυτό τον τόπο.

Το νησί της Γυάρου, είναι επίσης τόπος εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας. Αποτελεί ένα από τα τελευταία και σημαντικότερα καταφύγια της φώκιας Monachus Μonachus. Το είδος αυτό είναι το πλέον απειλούμενο με εξαφάνιση και σπάνιο θαλάσσιο είδος της Ευρώπης και το 10% του πληθυσμού του υπέροχου αυτού ζώου, ζει και αναπαράγεται στις παραλίες και τις σπηλιές της Γυάρου.

Ένα τέτοιο μέρος, είναι σαφές ότι το θέλουμε προστατευμένο από τέτοιου είδους παρεμβάσεις: Από ανεμογεννήτριες, fast track διαγωνισμούς, ή εγκατάσταση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στα οποία, δυστυχώς, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται. Η θέση του νησιού αυτού στη νεότερη ιστορία της χώρας δεν επιτρέπει «αναπτυξιακές» επενδύσεις.

Δυστυχώς, η μη ύπαρξη ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα, αφήνει χώρο στη χωρίς μέτρο εγκατάστασή τους ανά την επικράτεια τα τελευταία χρόνια και έτσι μεταθέτει μοιραία το βάρος της ευθύνης στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες να αντισταθούν. Η απόλυτη προστασία μίας ήδη διπλά προστατευόμενης περιοχής, δε θα έπρεπε να χρειάζεται καν πρόσθετα επιχειρήματα.

Η Γυάρος πρέπει να είναι επισκέψιμη για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το ιστορικό παρελθόν και να προσκυνήσουν στον τόπο εξορίας, μαρτυρίου και θανάτου. Δυστυχώς, σήμερα, καθώς δεν υπάρχει ούτε προβλήτα πρόσδεσης μικρών σκαφών, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να επισκεφθεί έναν τόπο, που θα έπρεπε να αποτελεί ακόμα και σημείο μονοήμερης εκδρομής των Λυκείων. Φέρνει θλίψη ότι ούτε οι συγγενείς των θυμάτων του μαρτυρικού τόπου, δεν μπορούν να πατήσουν τη γη που βασανίστηκαν οι άνθρωποί τους και να αφήσουν δυο λουλούδια στο κοιμητήριο.

Για το λόγο αυτό, η παράταξη «Σύρος εξ Αρχής» ζήτησε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να διατυπώσουν μία υπεύθυνη θέση για το νησί της Γυάρου, καθώς η αντίθεσή μας σε σχέδια που προσβάλλουν τη μνήμη του τόπου μας, πρέπει να ενώνει και όχι να διαιρεί το ανώτατο πολιτικό όργανο του τόπου μας.

Σύρος Εξ Αρχής