Συμπληρώθηκε δίμηνο από την τοποθέτησή τους και δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία στις περιοχές της Λαλακιάς και της Δόξας, στη Σύρο

“Παροπλισμένα” τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων

Απαντήσεις του αντιδημάρχου Καθημερινότητας και Ανακύκλωσης, Γ. Μαραγκού για τις σοβαρές καθυστερήσεις

“Ανενεργά” για διάστημα τουλάχιστον διμήνου παραμένουν τα δύο νέα συστήματα υπόγειων κάδων στη Λαλακιά και στη Δόξα που προμηθεύτηκε ο Δήμος, αφού ασχέτως αν και τοποθετήθηκαν μόλις μεταφέρθηκαν στη Σύρο, αυτά δεν έχουν τεθεί έως σήμερα σε λειτουργία.

Η Δημοτική Αρχή προχωρά με σοβαρή καθυστέρηση στην αξιοποίησή τους, διατηρώντας – ακριβώς γι αυτό το λόγο - αρκετούς παλιούς κάδους στα σημεία που έχουν εγκατασταθεί τα νέα συστήματα, ώστε να εναποθέτουν οι πολίτες τα απορρίμματα και την ανακύκλωση.

Η εικόνα τόσο στη Λαλακιά, όσο και στη Δόξα δεν είναι η καλύτερη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Μαραγκός κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για τα αναξιοποίητα νέα συστήματα.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, στη Λαλακιά υπάρχει αναμονή για να ανταποκριθεί ο ΔΕΔΔΗΕ στο θέμα της παροχής ρεύματος, ενώ στη Δόξα, αν και υπάρχει η προετοιμασία με την παροχή, ωστόσο, θα τεθεί σε λειτουργία ταυτόχρονα με το πρώτο σύστημα, όταν έρθει το αρμόδιο συνεργείο από την Αθήνα.

Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις για την αλλαγή του πλάνου στον Δήμο αναφορικά με τα σημεία τοποθέτησης και τη μη εγκατάσταση του ενός εξ αυτών όπισθεν του Πνευματικού Κέντρου, όπως προβλεπόταν από την προηγούμενη θητεία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η κατάσταση στην παραλία της Ερμούπολης, φοβήθηκε η Δημοτική Αρχή πως θα διαπιστωθεί και πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, καθώς ο όγκος των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, δεν θα… επέτρεπε, κανονική λειτουργία των υπόγειων κάδων.

Από την πλευρά του, εξήγησε ακόμη πως για την επέκταση αυτού του σύγχρονου τρόπου συλλογής απορριμμάτων και ανακύκλωσης προς τα χωριά της Σύρου, απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν να προμηθευτεί ο Δήμος υπόγειους κάδους αλλά μη συμπιεζόμενους και με μεγαλύτερα στόμια.

Διακοσμητικοί… κάδοι στη Λαλακιά

Στην ερώτηση γιατί στο parking της Λαλακιάς παραμένουν… διακοσμητικοί οι κάδοι, μέχρι σήμερα, απάντησε: “Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει παροχή ρεύματος. Έχουμε κάνει ένα έγγραφο προς τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να υπάρξει παροχή και ένας πίνακας για να μπορέσουμε να τελειώσουμε με τη λειτουργία τους. Περιμένουμε να μας δώσει ρεύμα γιατί έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “η καθυστέρηση οφείλεται σε εκείνους”, επαναλαμβάνοντας πως, “περιμένουμε την παροχή και είχε γίνει αίτημα από το Τμήμα Περιβάλλοντος”. Συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “όταν γίνει αυτό θα έρθει το συνεργείο από την Αθήνα για τους βυθιζόμενους κάδους”, απάντησε και στο γιατί ο Δήμος δεν έκανε νωρίτερα το αίτημα, αφού περίμενε την προμήθεια. “Το αίτημά μας είχε γίνει από τότε που τοποθετήθηκαν οι κάδοι”, σχολίασε, εκτιμώντας πως έως τέλος Ιουλίου λογικά θα έχουν τεθεί σε λειτουργία. “Τους μπλε κάδους τους βάλαμε στο σημείο γιατί κατά καιρούς είχαμε οχλήσεις και παράπονα ότι τους έβρισκαν στον δρόμο και υπήρχε επικινδυνότητα. Είχε συμβεί μάλιστα, ημέρα που με ενημέρωσαν από την Αστυνομία και τους μαζέψαμε από τον δρόμο για να μη γίνει και κάποιο ατύχημα”, ανέφερε πρωτίστως για την τοποθέτηση των παλιών μπλε κάδων στο σημείο, μπροστά από τα υπόγεια συστήματα, λέγοντας παρακάτω πως, “θεωρώ πως μέσα στον μήνα θα τους έχουμε βάλει σε λειτουργία”.

Αντί του Πνευματικού Κέντρου, στη Δόξα

Επιπλέον, ο Γιάννης Μαραγκός έδωσε απαντήσεις και για το άλλο νέο σύστημα που τοποθετήθηκε τελικά στη Δόξα και όχι πίσω από το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Για τους λόγους αλλαγής της τοποθέτησής του, ανέφερε: “Αυτό το σύστημα αποφασίσαμε και έχει μπει στη Δόξα για την εκεί περιοχή. Επειδή πιστεύω πως θα είχαμε πρόβλημα με την εικόνα πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, δηλαδή θεωρώ θα είχαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, αποφασίσαμε την τοποθέτησή του στη Δόξα”.

Ειδικότερα, για την κατάσταση στην Ερμούπολη επεσήμανε πως ο Δήμος εξυπηρετεί στην απομάκρυνσή τους καθημερινά από τα μεσάνυχτα και μετά, με ένα μικρό φορτηγό.

“Το πρόβλημα έχει βελτιωθεί ελαφρώς, γιατί στην παραλία βγαίνει το βουτάκι τις νυχτερινές ώρες και καθημερινά από τις 00.30 και μετά μέχρι τις 06.00 το πρωί, απομακρύνει τα σκουπίδια. Άρα, κάπως αποφεύγουμε την κατάσταση, τα πρωινά να είναι βουνό τα απορρίμματα”.

Εξήγησε ακόμη πως, το πρόβλημα προέκυπτε λόγω του μικρού στομίου των υπόγειων κάδων, αφού οι σακούλες από τα μαγαζιά είναι μεγάλες. “Επειδή εκεί είναι μικρό το στόμιο και πηγαίνουν τα μαγαζιά και ένα μέρος της οδού Σουρή και της πλατείας, θα είχαμε το ίδιο πρόβλημα.

Άρα, επειδή πίσω από το Πνευματικό Κέντρο θα έμπαινε ένα σύστημα με μικρό στόμιο, αποφασίσαμε να γίνει η μεταφορά στην περιοχή της Δόξας”, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως για τη λειτουργία του, αναμένει ο Δήμος το συνεργείο από την Αθήνα. “Ούτε της Δόξας έχει τεθεί σε λειτουργία αν και εκεί έχουμε παροχή. Όταν έρθει το συνεργείο από την Αθήνα θα ενώσει και τα δυο νέα συστήματα”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Αποκαταστάθηκε βλάβη στο σύστημα στην περιοχή της Κοίμησης

Ακόμη, ρωτήθηκε για την επαναλειτουργία του συστήματος που είχε πρόβλημα, στην περιοχή της Κοίμησης. “Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που είχαμε και δεν λειτουργούσαν. Είχε έρθει το συνεργείο από την Αθήνα και είχε κάνει την αποκατάσταση στους βυθιζόμενους. Και τώρα λειτουργούν κανονικά”, γνωστοποίησε, σημειώνοντας ακόμη πως, “για όποια βλάβη παρουσιάζουν τα συστήματα, πρέπει να ενημερώσουμε να κατέβει το συνεργείο από Αθήνα”.

Απορρίπτει τα συστήματα με μικρό στόμιο

Παρακάτω, ρωτήθηκε για το πλάνο της Δημοτικής Αρχής και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν προμήθειες νέων συστημάτων και για τα χωριά. “Αν βρεθούν χρήματα, βεβαίως. Αν και εγώ είμαι της άποψης πως είναι καλύτερα να μην είναι συμπιεζόμενα συστήματα, αλλά να είναι ελευθέρας, που και τα στόμια είναι μεγαλύτερα”, υποστήριξε, σημειώνοντας ακόμη πως, “μιλάμε πάντα για υπόγεια συστήματα, μη συμπιεζόμενα που δεν θα περιμένει ο άλλος τόση ώρα για να ρίξει τα απορρίμματα. Άρα, θα έχουμε μεγαλύτερα στόμια και καλύτερη ροή”. Τόνισε μάλιστα πως, “θεωρώ πως αν είχαμε αυτούς στην παραλία της Ερμούπολης, δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα”.

Περί καθυστερήσεων με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο Γιάννης Μαραγκός ρωτήθηκε για την κριτική που δέχεται η Δημοτική Αρχή αναφορικά με τις καθυστερήσεις που προχωρά στην αξιοποίηση των νέων συστημάτων.

“Υπάρχει κάποια διαδικασία που πρέπει να γίνει από τον Δήμο, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και να πάει στο Τμήμα των ηλεκτρολόγων και στον προϊστάμενό μας, τον Μάρκο Μαραγκό, ώστε μετά να γίνει η διαδικασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Δυστυχώς, λειτουργεί το σύστημα λίγο αργά”, παρατήρησε, σημειώνοντας όμως, πως, “με πιέσεις που ασκούμε και πάλι είχα ρωτήσει τον ΔΕΔΔΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα για το τι θα γίνει, μου είχαν πει πως αυτή την εβδομάδα θα μας το συνέδεαν. Δυστυχώς, πέρασε και αυτή η εβδομάδα. Θέλουμε να το θέσουμε σε λειτουργία για να δούμε πώς θα δουλέψει”.

Καταλήγοντας, επανέλαβε πως η Δημοτική Αρχή θα διαπιστώσει στην πράξη την ανταπόκριση των δύο νέων συστημάτων στις περιοχές που δεν έχουν επιχειρήσεις.

“Επειδή της Δόξας είναι σε γειτονιά, θεωρούμε πως η εικόνα και η λειτουργία θα είναι καλύτερη. Θέλουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει εκεί επειδή δεν υπάρχουν μαγαζιά εστίασης και είναι γειτονιά με μικρές τσάντες απορριμμάτων. Παρομοίως και στη Λαλακιά θέλουμε να δούμε πως θα δουλέψει και αν θα έχουμε ή όχι τα ίδια προβλήματα που είχαμε στην Ερμούπολη. Λογικά δεν θα έχουμε, αλλά θα το δούμε στην πράξη”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος.