Σαντορίνη: Η 75χρονη πορεία του Συλλόγου "Εστία Πύργου Καλλίστης" στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού

Δράσεις παράδοσης και μορφωτικών δραστηριοτήτων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Εστία Πύργου Καλλίστης" συμπληρώνει 75 χρόνια συνεχούς πολιτιστικής δράσης στη Σαντορίνη, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων και εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο της μακρόχρονης πλούσιας προσφοράς του στην παράδοση, αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου, συνεχίζει και αυτό το καλοκαίρι τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του στο νησί.

Το πρόγραμμα το οποίο επεκτείνεται έως και τον Οκτώβριο, περιλαμβάνει μουσικές παραδοσιακές βραδιές, παραστάσεις, πανηγύρια, παρουσιάσεις βιβλίων, βραβεύσεις μαθητών, αλλά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις και Φεστιβάλ εκτός του νησιού.

 

Μακρόχρονη παρουσία

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Εστία Πύργου Καλλίστης" ιδρύθηκε το 1949 και ήταν ο πρώτος που δημιουργήθηκε στο νησί, παραμένοντας έως και σήμερα δραστήριος και ενεργός παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα στα πεδία του πολιτισμού και των μορφωτικών δραστηριοτήτων, κυρίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο Σύλλογος "Εστία" έχει διοργανώσει και συνεχίζει να διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων όπως ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις παιδιών και νέων του χωριού και όχι μόνο, εικαστικές και ζωγραφικές εκθέσεις, ενώ υποστηρίζει την ομάδα παραδοσιακών χορών του Πύργου, όπως επίσης και την ετήσια πραγματοποίηση των παραδοσιακών θρησκευτικών πανηγυριών του χωριού.

Παράλληλα, διατηρεί πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία σχετικά με την ιστορία του τόπου, του οικισμού, αλλά και ολόκληρης της Σαντορίνης, τα οποία συντηρεί παρέχοντας τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να την επισκεφθούν.

Μία από τις σημαντικότατες δράσεις του, είναι η θέσπιση χρηματικών βραβείων στους μαθητές της περιοχής, καθώς επίσης, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, μεριμνά για την προστασία και βελτίωση μέσω τοπικών χρηματοδοτήσεων, αλλά και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, της παραδοσιακής εικόνας του οικισμού και της διατήρησης των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ακολουθούν, το οποίο άρχισε στις 11 Ιουλίου, συνεχίζεται το Σάββατο 20 του μηνός στις 9 το βράδυ, όπου με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Σαντορίνης, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά παραδοσιακής μουσικής με τον Αργύρη Αρβανίτη και τον Βαγγέλη Σχοινά και με τη συμμετοχή του Αντώνη Ξαγοράρη.

Συνέχεια παίρνουν δύο μουσικοχορευτικές βραδιές με το 20μελές χορευτικό συγκρότημα ομογενών της Βοστώνης, Metropolis of Boston Greek Dance Group, με τη συμμετοχή των χορευτικών της "Εστίας" και τη μουσική κάλυψη από το συγκρότημα του Αντώνη Πρέκα.

Η εκδήλωση που θα διεξαχθεί με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Θήρας, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26 στην περιοχή της Οίας και το Σάββατο 27 Ιουλίου στον Πύργο.

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στις 8 και μισή το βράδυ, θα λάβει χώρα η παράσταση Καραγκιόζη, από τον Βαγγέλη Πράσινο και τον Βαγγέλη Λοξόπουλο.

Παραμονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο του νησιού, παραδοσιακή βραδιά με μουσική και χορό.

Επίσης, μία μουσική βραδιά με την Στέλλα Μακρή, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 9 το βράδυ.

Το Σάββατο 10 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, σε συνδιοργάνωση με τη δημοτική αρχή Σαντορίνης, θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία μουσική βραδιά με το έντεχνο - λαϊκό σχήμα των Βαγγέλη Τρίγκα, Μαργαρίτας Καραμολέγκου και Αντώνη Σίδερη.

Βραδιά έντεχνης, λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής με τον Ηλία Βαμβακούση και τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Εκτός από τις μουσικές βραδιές, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Εστία Πύργου Καλλίστης", θα δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να παραστούν σε έκθεση φωτογραφίας της Ζωής Χατζηγιαννάκη στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 18 Αυγούστου.

Των εγκαινίων της έκθεσης θα ακολουθήσει τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, μουσική βραδιά με τη Νίκη Αγόρατζη και τη Βίκη Σταθοπούλου.

Μουσικές βραδιές και συμμετοχή στο φετιβάλ γαστρονομίας

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Σύλλογος θα φιλοξενήσει μία μουσική βραδιά με τη Συριανή ερμηνεύτρια, Ελπίδα Γάδ.

Ακόμη μία μουσική βραδιά με την Ντίνα Φαλλιέρα, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 9 το βράδυ. Στο μουσικό σχήμα θα συμμετέχουν επίσης οι Αντώνης Αδαμόπουλος και Γιάννης Βαζαίος. Η εκδήλωση θα συνδιοργανωθεί με το Σύλλογο Πολυτέκνων και το Δήμο Θήρας.

Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου, θα ολοκληρωθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο, με τη βράβευση των επιτυχόντων μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εκδηλώσεων θα διεξαχθούν στην πλατεία του Πύργου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα των δράσεων του Σεπτεμβρίου, ανοίγει με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου "Εστία Πύργου Καλλίστης", στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" που είναι προγραμματισμένο από τις 17 έως 19 στο νησί της Σίφνου.

Επίσης, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η εορτή του Αγίου Αβερκίου με άνοιγμα κρασιών νέας σοδειάς. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τη Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι υπάρχει στον προγραμματισμό, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους, δύο ακόμη εκδηλώσεις και συγκεκριμένα η θεατρική παράσταση με τον θίασο του Μάριου Ιορδάνου και της Σοφίας Καζαντζιάν, όπως επίσης και η παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Καραμολέγκου.