Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, σε χαμηλή βλάστηση στα Χρούσσα

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Η πυρκαγιά έφτασε πολύ κοντά στις αυλές σπιτιών, αλλά και στη δασώδη έκταση της κατασκήνωσης

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι στην περιοχή των Χρούσσων, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων, πήρε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι φλόγες να φθάσουν πολύ κοντά σε οικίες, ενώ απειλήθηκε και η δασική έκταση της κατασκήνωσης της περιοχής.

Άμεσα, σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική, με τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, να θέτουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, μετά από δύο ώρες.

Να σημειωθεί ότι εστάλη και μήνυμα από τον αριθμό 112 της Πολιτικής Προστασίας, προτρέποντας τους πολίτες που κινούνταν στην περιοχή να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς τη Βάρη.

Αντίπαλος οι ισχυροί άνεμοι

Φωτιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στα Χρούσσα. Λόγω του επικίνδυνου "κοκτέιλ", των ισχυρών ανέμων, εντάσεως έως και 7 μποφόρ, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα με αποτέλεσμα να φτάσουν κοντά σε σπίτια, ενώ άμεση ήταν η απειλή και για τη δασική έκταση της κατασκήνωσης της περιοχής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε, ήταν ότι ο καπνός από τη φωτιά που έκαιγε σε χαμηλή βλάστηση, υπήρξε ορατός ακόμη και από την Ερμούπολη.

Στο σημείο έφθασαν άμεσα ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 21 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και πέντε οχήματα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι συγκινητική ήταν η παρουσία δεκάδων εθελοντών, όπου με κάθε μέσο, (φτυάρια, κλαδιά, μπετόνια με νερό) ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Μήνυμα από το 112

Την ώρα που οι αναζωπυρώσεις ήταν διαρκείς λόγω των ισχυρών ανέμων και του πευκόφυτου της περιοχής, οι κάτοικοι της Σύρου λάμβαναν μήνυμα από το 112, που τους προέτρεπε να κατευθυνθούν προς Βάρη, ενώ παράλληλα δυνάμεις της Αστυνομίας, απαγόρευσαν την κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο του οικισμού για λόγους ασφαλείας.

Στο σημείο η Πολιτική Προστασία Δήμου και Περιφέρειας

Εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, στο σημείο της φωτιάς βρέθηκαν και υδροφόρες του Δήμου, υπό την καθοδήγηση του αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Γιάννη Μαραγκού.

Επίσης, στην περιοχή προσέτρεξαν οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας τόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, όσο και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Επίσης, στην περιοχή μετέβησαν και ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, αλλά και αντιδήμαρχοι του Δήμου.

Πέντε εναέρια μέσα στην κατάσβεση της φωτιάς

 

Μία ώρα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και λόγω της επικινδυνότητας αυτής, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις, ακόμη και σε σημεία που η φωτιά είχε κάψει τα πάντα, αλλά πολύ περισσότερο υπό το φόβο αυτή να ξεφύγει στην ευρύτερη περιοχή των Χρούσσων, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η συνδρομή εναέριων μέσων.

Λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα, ρίψεις νερού πραγματοποίησαν ένα καναντέρ, καθώς και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία με καθοριστικό τρόπο έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο, αποσοβώντας τα χειρότερα.

Παρ' όλα αυτά και υπό το φόβο επιπλέον αναζωπυρώσεων, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και οι εθελοντές παρέμειναν σε επιφυλακή, δημιουργώντας "ασπίδα" προστασίας μέχρι αργά το απόγευμα.

Ενημέρωση και από τη ΔΕΥΑ Σύρου

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο σύνολο των ενεργειών για την κατάσβεση της απειλητικής αυτής πυρκαγιάς, συνέδραμε και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ενισχύοντας με τη μέγιστη πίεση και ποσότητα νερού την περιοχή των Χρούσσων, προκειμένου εθελοντές, αλλά κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής να είχαν απρόσκοπτα νερό στις βρύσες τους. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν να μειωθεί για ένα διάστημα, η πίεση του νερού σε Πάγο, Παρακοπή και εργατικές κατοικίες Αγρού.