Έκθεση ζωγραφικής του Θεόδωρου Μέρκου στον επιβατικό σταθμό της Ερμούπολης

Ωδή στη Σύρο

"Πρόκειται για μία έκθεση, φόρο τιμής, στα χρόνια που έζησα σε αυτό το πανέμορφο νησί σαν φοιτητής", δηλώνει ο εικαστικός

"Ωδή στη Σύρο" ονομάζεται η έκθεση του Θεόδωρου Μέρκου, που παρουσιάζεται στον επιβατικό εταθμό της Ερμούπολης.

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση με πίνακες που περιέχουν τοπία του νησιού, έτσι όπως καταγράφησαν από τον καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

"Πρόκειται για την πρώτη επαγγελματική μου πλέον παρουσία στον καλλιτεχνικό τομέα, την οποία αφιερώνω στη Σύρο, το νησί που έζησα τα φοιτητικά μου χρόνια", δηλώνει μέσω της "Κοινής Γνώμης", ο εικαστικός, Θεόδωρος Μέρκος.

"Η ζωγραφική για εμένα αποτελεί ανάσα ζωής"

Ο Θεόδωρος Μέρκος παρ' όλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο, κρατά δυνατούς δεσμούς με τη Σύρο, καθώς είναι το μέρος που πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια.

Η πρώτη του επαφή με το νησί ήταν το 2025, όταν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων τον οδήγησαν στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. Να σημειωθεί πως από το ίδιο Τμήμα, είχε αποφοιτήσει και η αδερφή του.

Στα χρόνια παραμονής του στη Σύρο, ανέπτυξε άρρηκτους δεσμούς, τόσο με το κοινωνικό σύνολο, όσο και με τα στοιχεία της φύσης, τα οποία αποτέλεσαν και πηγή έμπνευσης για την πρώτη ατομική του και πλέον επαγγελματική έκθεση που παρουσιάζει από αύριο, Σάββατο 20 Ιουλίου έως και το Σάββατο 3 Αυγούστου, στο χώρο του επιτατικού σταθμού, στην παραλία της Ερμούπολης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγάπη του για τη ζωγραφική άρχισε από τα πρώτα βήματα της ζωής του, οδηγώντας τον σε ένα μαγικό "ταξίδι", το οποίο πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.

"Μέσα από αυτή τη συνεργασία μου με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, είναι μία ευκαιρία να αποτίσω φόρο τιμής στη Σύρο, καθώς από αυτό το νησί ξεκινώ την επαγγελματική μου πορεία, αλλά και είναι ένα μέρος μου δέθηκα συναισθηματικά", δηλώνει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κοινή Γνώμη".

- Πως προέκυψε η ζωγραφική στη ζωή σου; Συνδέεται με κάποιο τρόπο με τον τομέα των σπουδών σου;

"Γενικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η μητέρα μου, ασχολούμαι με τη ζωγραφική από πολύ μικρή ηλικία. Αποτελεί το "αποκούμπι" μου, αλλά και ο τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου. Πάντα το χέρι μου κινείται προς τη ζωγραφική. Όταν ήρθε το πέρασμα των χρόνων και έπρεπε να επιλέξω σχολή για τις σπουδές μου, επειδή ήμουν πολύ καλός ακαδημαϊκά και σε άλλα μαθήματα, προέκυψε το Τμήμα της Σύρου, καθώς είχε και σχέση με το σχέδιο. Ταυτόχρονα, επειδή είχε ολοκληρώσει και η αδερφή μου τις σπουδές της στη Σύρο και γνώριζα εκ των έσω το τι προσέφερε, επέλεξα το Πανεπιστημιακό Τμήμα του νησιού.

Ωστόσο, επειδή είχα κρίνει ότι μπορώ κάλλιστα να ξεκινήσω τη ζωγραφική σε επαγγελματικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης του πρώτου έτους των σπουδών μου, άρχισα να κάνω αυτό που πραγματικά αγαπάω, γιατί για εμένα η ζωγραφική αποτελεί ανάσα ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, πραγματοποίησα μία πρώτη σειρά επαγγελματικών μου έργων".

- Έχεις παρουσιάσει και άλλες ατομικές εκθέσεις;

"Ναι, βεβαίως. Επειδή ακριβώς ζούσα στη Σύρο, λόγω των σπουδών μου, παρουσίασα, μέσω συνεργασιών, έργα μου σε διάφορα σημεία του νησιού. Τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα, δηλαδή άρχισαν εδώ. Γενικότερα πρέπει να πω ότι άρεσε πολύ η δουλειά μου, αλλά και οι τεχνικές που χρησιμοποιώ. Οπότε αυτή η ανταπόκριση που υπήρχε, με γέμιζε θάρρος για να συνεχίσω. Σίγουρα σε αυτό, με βοήθησαν και οι σπουδές μου, διότι γνώρισα ένα άλλο κομμάτι των τεχνών".

- Τι είναι αυτό που σε κεντρίζει περισσότερο; Με ποια θέματα ασχολείσαι;

"Γενικότερα δεν έχουν μία συγκεκριμένη θεματολογία οι πίνακές μου. Συνήθως αυτό που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το ασπρόμαυρο στοιχείο, τα οποία θεωρώ ως "ήρεμα" χρώματα. Κυρίως, ασχολούμαι με τις μικτές τεχνικές, πάνω στις οποίες πειραματίζομαι. Μου αρέσει στη ζωγραφική να αποδίδω τα στοιχεία με μία προσωπική τεχνοτροπία και να αποδίδω κάτι το ιδιαίτερο. Η πρώτη μου έκθεση αφορούσε γυναικείες μορφές και πλέον τις έχω χωρίσει σε θεματικές. Όπως είναι αυτή με τα τοπία της Σύρου".

- Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

"Για μεγάλο διάστημα βρισκόμουν στην Ολλανδία, όπου εργάστηκα πάνω στο θέμα της ζωγραφικής. Επέστρεψα τον Μάρτιο στην Ελλάδα, καθώς αποφάσισα να ασχοληθώ πλέον επαγγελματικά με τη ζωγραφική. Με την επιστροφή μου λοιπόν στη χώρα και έχοντας μία πρώτη σειρά από έργα, κάποια από αυτά κοσμούν το τουριστικό γραφείο του Κώστα Γαβιώτη, δέχθηκα από τον ίδιο μία πρόταση να εκθέσω πίνακές μου στον επιβατικό σταθμό. Και έτσι και έγινε, καθώς ήταν μία καλή ευκαιρία μέσα από αυτή την έκθεση να κάνω το ξεκίνημα που επιθυμώ.Μέσα από αυτή τη συνεργασία μου με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, είναι μία ευκαιρία να αποτίσω φόρο τιμής στη Σύρο, καθώς από αυτό το νησί ξεκινώ την επαγγελματική μου πορεία, αλλά και είναι ένα μέρος μου δέθηκα συναισθηματικά".